Kako paletom boja pločica mali prostor učiniti većimKako paletom boja pločica mali prostor učiniti većim


Iako se to na prvu ne čini tako, mali su prostori izuzetno zahtjevni kad je u pitanju unutarnje uređenje. Valja izabrati prave dimenzije i dizajn pločica te paletu boja koja će prostor učiniti većim i prozračnijim. Ako niste sigurni kako sve to posložiti, evo što predlažu stručnjaci!


Vaša bi kupaonica trebala biti mjesto opuštanja, prostor u kojem se možete odmoriti i priuštiti si kvalitetno vrijeme samo za sebe. Kad zatvorite vrata kupaonice, kad duboko udahnete i polagano izdahnete, trebali biste biti sposobni na neko vrijeme zaboraviti sve brige i probleme ovoga svijeta.

Da biste to bili u stanju učiniti, mogu vam pomoći i - kupaonske pločice.

Da, dobro ste pročitali. Boja, dimenzija i dizajn te način na koji ste uskladili različite tipove pločica mogu biti kap koja će čašu učiniti napola punom ili napola praznom, a vaš dan boljim ili lošijim. Ako ste se pri odabiru pločica birali pravilom "što šarenije, to veselije", moglo bi vam se dogoditi da to "veselije" potraje nekoliko mjeseci, nakon čega bi mogla nastupiti faza "što šarenije, to napornije" - a nekako sumnjamo da ćete onda biti spremni još godinama gledati iste pločice...

Velike sive pločice u maloj kupaonici.Velike sive pločice u maloj kupaonici.


Nova dimenzija dizajna

Za početak, pozabavimo se osnovama - dimenzijama pločica. Poznate su vam već razlike između podnih i zidnih pločica, znate i da podne pločice mogu na zid, a zidne ne mogu na pod. Podne su pločice u pravilu deblje i izdržljivije, samim time i teže, ali uz odgovarajuće ljepilo može ih se lijepiti i na zid. Što time dobivate? Ako istim pločicama opločite i podove i zidove, prostorija će se činiti vizualno većom. Pritom ne treba zazirati od pločica većeg formata - zahvaljujući dimenzijama bit će manje fuga, što čini kupaonicu prostranijom. Također, krajevi pločica većih dimenzija u pravilu su ravno rezani, tako da su i fuge tanje. Iz istih je razloga staro dizajnersko pravilo "u manje prostore manje pločice, u veće prostore veće pločice" poslano "u mirovinu".

Pločice velikog formata u maloj kupaonici za dojam većeg prostora.Pločice velikog formata u maloj kupaonici za dojam većeg prostora.


Također, želite li istim pločicama popločiti i zidove i podove, razmislite o - seriji. Naime, znate da postoje serije proizvoda, tako i pločica, kojima su zajedničke neke značajke; tako možete izabrati pločice iz iste serije, samo različitih nijansi ili boja. Dobit ćete prostor različitih nijansi, ali koji će povezivati ista dimenzija, dizajn ili tekstura. Na fotografiji gore je odličan primjer korištenja pločica May Murinni Cannon Grey gdje je napravljena kombinacija iz serije na podu I zidu istog prostora, dodatno oplemenjen dekorativnom pločicom.

Crne uske pločice neobičnog rasporeda u kupaonici.Crne uske pločice neobičnog rasporeda u kupaonici.


Veličina je važna

Još jedna ideja kad su u pitanju dimenzije: poigrajte se mišlju da na pod stavite pločice većih dimenzija, a na zid pločice iste serije, ali manjih dimenzija. Ili na pod stavite kvadratne pločice (većih dimenzija), a na zidove pločice u obliku pravokutnika (s po dvije stranice različitih veličina). U svakom slučaju, poigravanjem pločicama iz iste serije, ali različitih dimenzija i oblika stvorit ćete istovremeno dinamičan i skladan prostor.

Isto se tako možete poigrati i načinom polaganja pločica. Dinamiku možete stvoriti i time da ne postavljate pločice u uobičajenom rasporedu, da se gornji rubovi nalaze u ravnini, već ih postavite s malim "pomakom u fazi". Ili stvorite "karirani" ili nekakav slični neočekivani dizajn.

Krem mozaik pločice za malu kupaonicu.Krem mozaik pločice za malu kupaonicu.


Ne zaboravite teksturu

Tekstura pločica također može biti efektan dizajnerski element, kako u modi, tako i pri uređenju interijera. Neke serije pločica objedinjuju pločice sličnog dizajna, ali drugačijih tekstura, stoga je to još jedan od načina da prostor dobije na kontinuitetu, a istovremeno se zidovi i podovi teksturom međusobno razlikuju.

Pločice s teksturom u maloj kupaonici smeđa i siva kombinacija.Pločice s teksturom u maloj kupaonici smeđa i siva kombinacija.


Bijelo je dosadno?

Bijele prostorije mogu izgledati dosadnjikavo, ali bijela je siguran odabir za sve koji nisu sigurni u vlastite dizajnerske sposobnosti. Bijele se prostorije čine prozračnima i čistima, odišu smirenošću. Osim toga, bijele pločice (čiste ili prošarane diskretnim uzorcima) savršeno su platno na kojem ćete moći dokazati svoje oko za detalje i razigrati prostor lukavim pozicioniranjem namještaja ili detalja u drugačijoj boji ili pak u imitaciji drva, kamena ili nekog drugog prirodnog materijala.

Bijela boja je i najsigurniji izbor kad su u pitanju male kupaonice - bija prostor čini većim, a tamne ga boje vizualno smanjuju. Ako baš niste ljubitelj bijele, isti ćete cilj postići korištenjem sive ili bež boje.

Velike bijele pločice sa sitnim uzorkom u maloj kupaonici.Velike bijele pločice sa sitnim uzorkom u maloj kupaonici.


"Ja bih ipak šareno!"

Ako imate malenu kupaonicu, a niste ljubitelj monokromatske palete i više volite razigrane interijere, probajte svoju ljubav prema bojama malo "zauzdati" i ograničiti se na detalje. Pod je idealan za takvo što - možete ga popločiti pločicama zanimljivog dizajna, ali onda ostatak kupaonice, uključujući zidove, iskoristite kako biste ublažili dojam. Recimo da ste se odlučili na višebojne podne pločice; u tom slučaju odaberite zidne pločice u jednoj od boja koje se nalaze na podnim pločicama. I birajte neku neutralniju boju, tako ćete postići najbolji efekt.

Sive pločice velike u kupaonici manjeg prostora.Sive pločice velike u kupaonici manjeg prostora.


Oko za detalje

Kad su zidne pločice u pitanju, one imaju jednu prednost u odnosu na podne: dizajneri su shvatili potrebu za razbijanjem monotonije velikih zidnih površina i uz mnoge serije pločica tako dolaze i dekorativne pločice. A svrha zidnih dekorativnih pločica je upravo to, vizualno učiniti zid zanimljivijim. Stoga možete kupaonicu opločiti istim pločicama, s time da na zid dodate nekoliko dekorativnih pločica. Prostor će tako ostati smiren, ali će dobiti i jedinstveni "štih" po kojem će se razlikovati od uobičajenih interijera.

Želite li mali prostor dodatno učiniti posebnim, probajte uskladiti ton dekorativnih pločica s detaljima na kupaonskom namještaju ili sanitarijama. To će dodatno začiniti stvari i pokazati gostima da imate oko za detalje.

Pločice s uzorkom u kupaonici maloj s bijelim detaljima.Pločice s uzorkom u kupaonici maloj s bijelim detaljima.


"A što s kupaonskim namještajem?"

Tek nakon što ste odlučili kojim ćete pločicama opločiti kupaonicu, možete početi razmišljati o kupaonskom namještaju. O odabiru pločica puno ovisi što ćete izabrati kad su u pitanju kuponski ormarići, baze, ogledala i kupaonska galanterija. Rijetko se fronte kupaonskog namještaja izrađuju u nekim razigranim bojama i šarenom dizajnu. Razlog je jednostavan: što neutralniji namještaj, to je veća mogućnost da će se dobro uklopiti u ostatak kupaonice.

Bijele i fronte u imitaciji prirodnih materijala, poput drva, sljubit će se s pločicama koje ste odabrali na najbolji mogući način. Ako ste se odlučili za šareniji zid ili pod, bijele fronte će vaš dizajn lijepo "umiriti"; ako ste izabrali neutralnije pločice, fronte u imitaciji drva ili crni detalji lijepo će se istaknuti u takvom interijeru.

Crni namještaj u maloj kupaonici za dojam većeg prostora.Crni namještaj u maloj kupaonici za dojam većeg prostora.