Ako vam je tuš ruža draža od buketa cvijeća, zašto ne biste i ostatak kupaonice uredili u svom, ženskom stilu?

Kupaonica sa samostojećom kadom i pločicama u imitaciji betonaKupaonica sa samostojećom kadom i pločicama u imitaciji betona


Želim li biti sama, na mjestu gdje mogu pisati, čitati, pomoliti se, zaplakati, raditi što god poželim - zatvorim se u kupaonicu.

Alicia Keys, glazbenica

Nismo bezveze tekst započeli ovim citatom poznate američke glazbenice: kupaonica je ženama uistinu posebno mjesto, mjesto gdje možemo biti svoje, skinuti i maskaru i masku, biti ono što uistinu jesmo. Kupaonica je prostorija za brigu o sebi, o tijelu, ali istovremeno i opuštajuća oaza, mjesto na kojem možemo duboko udahnuti i dugim se izdahom riješiti svih svakodnevnih muka i problema, barem na neko vrijeme.

Kako bi onda izgledala kupaonica da je mi, žene, opremimo prema  vlastitim potrebama?

Velika kupaonica sa drvenim i šarenim mramornim pločicama i bijelim sanitarijama. Velika kupaonica sa drvenim i šarenim mramornim pločicama i bijelim sanitarijama.

Pločica po pločica...

Pločice su temelj svake kupaonice, svojevrsno platno na kojem ćete potezima kista stvoriti dizajnersko remek-djelo, savršenu kupaonicu za sebe. One mogu prostoriju učiniti prozračnom, svijetlom, ugodnom za boravak, dok bi pogrešan izbor pločica mogao rezultirati obratnim ishodom. Sjetite se samo standardnih pločica u kupaonicama zgrada koje su u Hrvatskoj građene 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća - tad je u trendu bilo opločiti cijelu kupaonicu do stropa istim pločicama, po mogućnosti smeđe ili tamnoplave boje...

Na našu sreću, te su godine prošle, ponuda pločica danas je uistinu velika. Možemo birati pločice različitih dimenzija i dizajna, keramičke ili porculanske, podne, zidne ili dekorativne, retificiranih ili klasičnih rubova... Razlika u ženskom i muškom izboru pločica najčešće se svodi na paletu boja i tonove - ženski su izbor češće pločice neutralnih tonova, a žene imaju i bolje "oko" kad treba uskladiti dvije i više vrsta pločica.

Moderno uređena kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i keramičkim pločicamaModerno uređena kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i keramičkim pločicama


Bijela je boja često osnova ženske kupaonice, već i zato što je s bijelom podlogom moguće puno efektnije sljubiti sanitarije i kupaonski namještaj. Osim bijele, žene češće biraju bež i sivu boju, koje daju kupaonici opuštajuću notu. Tu su i pločice u imitaciji prirodnih materijala, poput drva, kamena ili mramora; žene su se pokazale pravim virtuozima kad treba pomoću nekog detalja, poput biljke ili komada galanterije, dodatno istaknuti finu teksturu i dizajn pločica u imitaciji prirodnih materijala.

Kupaonica uređena u crno bijelom stilu s bijelim umivoanicima i crnim miješalicamaKupaonica uređena u crno bijelom stilu s bijelim umivoanicima i crnim miješalicama


Osim toga, ženska će se mašta poigrati drugačije od muške: dok muškarci uglavnom razmišljaju kako će se dvije vrste pločica vizualno uklopiti, žene se često uz dizajn poigravaju i dimenzijama i teksturom pločica, obogaćujući prostor i vizualno i taktilno.

Bijela stojeća kada u kupaonici s  pločicama u imitaciji drveta.Bijela stojeća kada u kupaonici s  pločicama u imitaciji drveta.


Kada? Ili tuš? Oboje!

Prvi kupaonski stereotip na koji ćete naletjeti glasi: "Žene se kupaju, muškarci se tuširaju". Istina je, volimo se kupati, volimo uživati u toploj mirisnoj kupki, opustiti dušu i tijelo. Za to nam treba lijepa, kvalitetna kada, poput samostojeće dizajnerske kade Voxort Linea Terra ili kutne kade Voxort Linea Eris. Važno je da je kada izrađena od materijala ugodnog na dodir, koji je izdržljiv i lako se održava i čisti.

Mala kupaonica s kutnom kadom i miješalicom montiranom na pločice sive bojeMala kupaonica s kutnom kadom i miješalicom montiranom na pločice sive boje


S druge strane, još nismo upoznali ženu koja ne uživa u tuširanju - relaksirajući mlaz iz tuš ruže lako nas može "prevariti", pa da pomislimo da smo na nekom tropskom otoku i uživamo pod toplim slapom. Tako da teorija po kojoj je tuš "izbor muškaraca" odmah pada u vodu - ne sumnjamo da će se mnoge od vas odlučiti svoju kupaonicu oplemeniti modernom tuš kabinom, bilo polukružnom ili pravokutnom. Danas su sve popularniji i walk-in tuševi, inačica u kojoj je prostor tuša od ostatka kupaonice odijeljen staklenom stijenom, a voda otječe niz tuš kanalicu (podni odvod) ugrađenu u pod popločen pločicama. U tom slučaju kupaonica postaje elegantnija, profinjenija i vizualno prostranija. Ono što će svaku ženu obradovati jest i činjenica da možete birati i debljinu i vrstu stakla (staklo može biti tonirano, sasvim prozirno ili  s uzorkom).

Moderno uređena kupaonica s bijelim mramornim pločama tuš stijenom i kanalicom.Moderno uređena kupaonica s bijelim mramornim pločama tuš stijenom i kanalicom.


Imamo li odgovor na pitanje "tuš ili kada"? Priznajemo, nemamo - nama se sviđaju obje opcije i najradije bismo u kupaonicu stavili i kadu i tuš! Ako to nije moguće, odlučite se za jedno od to dvoje - sigurno nećete pogriješiti!

Tuš kada bijele boje sa tuš stijenom postavljena u kupaonici s sa sivim pločicama.Tuš kada bijele boje sa tuš stijenom postavljena u kupaonici s sa sivim pločicama.


Počnimo od osnova - kvalitetne kupaonske baze. Dobra kupaonska baza riješit će osnovni problem i pohraniti sve one sitnice koje ženi u kupaonici trebaju biti pri ruci, ali i zadržati ih daleko od pogleda gostiju. Najpoželjnija je baza s velikim soft-close ladicama, poput modela Concepto+ Atolo 100, koji dolazi s umivaonikom od umjetnog mramora. Drugi najvažniji komad namještaja je kupaonsko ogledalo, koje možete nabaviti zasebno ili kao kupaonski ormarić s ogledalom. Odlučite li se za zasebno ogledalo, tu su praktični primjerci s već ugrađenom LED rasvjetom i uključivanjem na dodir, poput modela Concepto+ Esther Black 80.

Kupaonski viseći element bijele boje postavljen na pločice tamne boje s bijelim uzorkomKupaonski viseći element bijele boje postavljen na pločice tamne boje s bijelim uzorkom


Kad smo već kod rasvjete, treba li uopće napomenuti koliko je nama ženama važna odgovarajuća rasvjeta? Jer u ženskoj kupaonici rasvjeta mora ispuniti dva uvjeta: ponekad želimo ambijentalnu rasvjetu, uz koju ćemo se moći opustiti, a ponekad nam treba jako svjetlo kako bismo dobro vidjele što radimo. Što znači da nam jedno rasvjetno tijelo nije dovoljno, već da trebamo barem jednu stropnu lampu i jednu iznad ogledala, a nećemo imati ništa protiv za još ponekog ambijentalnog rasvjetnog tijela.

Moderna kupaonska rasvjeta postavljena između dvije viseće kupaonske bazeModerna kupaonska rasvjeta postavljena između dvije viseće kupaonske baze


U kupaonici nam treba i dovoljno mjesta za pohranu čistih ručnika, sredstava za njegu tijela i sredstava za čišćenje - sve to možemo riješiti spretnim pozicioniranjem kupaonskih ormarića raznih dimenzija. Za razliku od muškaraca, žene nemaju ništa protiv otvorenih polica - muškarcima su one "tlaka" zbog brisanja prašine, a nama prilika da na njih smjestimo biljku, fotografiju ili sliku koja će kupaonici dati dozu osobnosti.    

Dodir nježnosti

Ono po čemu ćete definitivno prepoznati žensku kupaonicu je upravo - ženski dodir. Muške su kupaonice uglavnom jednostavne, bazične, ne odišu individualnošću - u muškim je kupaonicama sve više-manje podređeno funkciji (čast izuzecima). Žensku ćemo kupaonicu prepoznati po ručnicima od kvalitetnih materijala, malom zgodnom sagu na podu, uokvirenom motivacijskom citatu na zidu, ukusno složenim policama... Što ne znači da nećemo, ako treba, i same zamijeniti razbijenu pločicu;) Za više inspiracija pogledajte naš webshop ili svoju najbližu Fero-Term poslovnicu.

Kupaonica sa šarenim pločicama visećom kupaonskom bazom smeđe boje i bijelim umivaonikom.Kupaonica sa šarenim pločicama visećom kupaonskom bazom smeđe boje i bijelim umivaonikom.