Uzorak postavljanja pločica ovisi o vašoj mašti i iskustvu majstora. Ne morate pristati na uobičajene uzorke - zahvaljujući alternativnoj shemi postavljanja pločica vaš će prostor već na prvu "odskočiti" od prosjeka i pokazati da "imate oko" za uređenje.

Bijele heksagon pločice postavljene u kupaonici sa samostojećom kadom i stojećom krom miješalicom.Bijele heksagon pločice postavljene u kupaonici sa samostojećom kadom i stojećom krom miješalicom.


Kad krenete u uzbudljivu avanturu biranja pločica za kuhinju, kupaonicu, dnevni boravak ili bilo koji drugi interijer ili eksterijer, oboružajte se znanjem i budite strpljivi - jer izbor je uistinu velik. Dimenzije, boje, teksture, dizajn - parametara na osnovu kojih ćete izabrati najbolju pločicu za svoj prostor uistinu je puno i svaki od njih treba uzeti u obzir, pametno odvagnuti između želja i potreba i izabrati uistinu najprikladnije.

Ali uređenje prostora, barem kad su pločice u pitanju, nije gotovo izborom odgovarajućih pločica. Naravno, možete odabrati pločice i dalje sve prepustiti majstoru, ali kreativni proces ne mora stati u tom trenutku. Naime, osim dizajnom, dimenzijama i teksturom, pravi će se znalci poigrati i - uzorkom postavljanja pločica!

Osnove

Uzorak postavljanja pločica ovisi o vašoj mašti i iskustvu majstora. Naime, uobičajena metoda postavljanja pločica, rub do ruba, u nizu, bez pomaka, bez igranja umetanjem pločica različitih vrsta i dimenzija, posao je koji majstori odrađuju 90 posto vremena. Jednostavno, naručitelji nemaju neke posebne želje, važno im je samo da su pločice korektno i kvalitetno postavljene. Majstori će se gotovo uvijek složiti s vašim prijedlogom postavljanja pločica, samo će se rijetki znalci potruditi i predložiti vam alternativu.

A alternativa ima - zahvaljujući alternativnoj shemi postavljanja pločica vaš će prostor već na prvu "odskočiti" od prosjeka i pokazati da "imate oko" za uređenje.

Kuhinja s bijelim kvadratnim pločicama i crnim granitnim sudoperom i crnom miješalicom.Kuhinja s bijelim kvadratnim pločicama i crnim granitnim sudoperom i crnom miješalicom.

Kvadrati, ali malo drukčije

Ljudsko je oko naviknuto na kvadrate, stoga je postavljanje pločica jednostavnim nizanjem kvadrata najjednostavnije i vizualno "najčišće". Samim time i najuobičajenije. Želite li napraviti otklon od uobičajenog, dovoljno je da te kvadrate zarotirate pod kutom od 45 stupnjeva i dobit ćete vizualno stimulativniju površinu.

Takav je način polaganja pločica ujedno i zahtjevniji. Kad "normalno" redate pločice uza zid, dovoljno ih je precizno položiti, dok kod ovakve sheme polaganja pločice moramo rezati. To stvara više otpada, vrijeme polaganja se produžuje, a trebat će vam vjerojatno i nešto veći broj pločica.

Zidne pločice u imitaciji drveta u kupaonici s visećim otvorenim elementom crne bojeZidne pločice u imitaciji drveta u kupaonici s visećim otvorenim elementom crne boje

Polaganje s pomakom

Pločice možemo postavljati klasično, rub do ruba, a možemo ih postaviti i s pomakom između redova, "na pola", da izgledaju poput zida od cigle. Tako ćemo dobiti određenu dinamiku, ali i zadržati klasični izgled zida ili poda. Pri polaganja s pomakom možemo koristiti i kvadratne i pravokutne pločice.

Blagavaonica s pločicama efektom cigle i radnim stolom i jednosjedom.Blagavaonica s pločicama efektom cigle i radnim stolom i jednosjedom.


Izazovnija verzija ovakvog načina polaganja pločica je slaganje pločica više različitih dimenzija - ali u to se mogu upustiti samo iskusni majstori. Takva inačica zahtjeva unaprijed dobro priređenu shemu postavljanja, dobro oko i mirnu ruku. Majstorski izvedena, ova će shema oduševiti svakog ljubitelja ukusno uređenih interijera.

Jeste li za partiju šaha?

Uzorak u obliku šahovskog polja nije tako rijetka kombinacija, a naročito se koristi u kupaonicama i kuhinjama. Uobičajena verzija su iste pločice dijametralno suprotnih boja, s time da je crno-bijela varijanta najčešća. Ova verzija djeluje zaigrano, ali od vas zahtijeva da se ne "zaigrate" i na ostalim površinama: pod u "šahovskoj" shemi jednostavno traži da zidovi budu neutralnih tonova.

Nije sve ni crno-bijelo. Ova shema postavljanja pločica može djelovati vrlo elegantno kad dvije vrste pločica koje koristimo nisu bojama kontrastne, već se razlikuju samo u nekoliko tonova. Tako ćemo dobiti zanimljivu površinu, ali koja će biti oku manje naporna.

Nizanje istih kvadratnih pločica različitih boja ili nijansi posebno je zanimljivo (i neočekivano!) odlučite li se za - karirani uzorak. Razbijte crno-bijelu kombinaciju ubacivanjem pločica sive boje i dobit ćete prekrasni karirani uzorak koji će podsjetiti na tepih. Vjerujte, prostorija će se zahvaljujući takvom uzorku uistinu činiti toplijom.

Kupaonica sa sivim heksagon pločicama i crno bijelim heksagon pločicamaKupaonica sa sivim heksagon pločicama i crno bijelim heksagon pločicama

Riblja kost

Želite li pločicama dodati novu dimenziju, položite ih u shemi riblje kosti. Ovaj stil neki nazivaju i "božićnim drvcem" i "košarom", a najviše podsjeća na stil u kojem su se prije slagali drveni parketi.

Podne pločice imitacija drveta, metoda riblje kosti u dnevnom boravku. Podne pločice imitacija drveta, metoda riblje kosti u dnevnom boravku.


Najbolji ćete rezultat postići tanjim i dužim pločicama jer će uistinu podsjećati na parket, naročito odaberete li pločice u imitaciji drva.

Polaganje će trajati nešto dulje, ali rezultat će biti impresivan.

Pločice u imitaciji drveta postavljene u dnevnom boravku.Pločice u imitaciji drveta postavljene u dnevnom boravku.

Koristite dekorativne pločice

Dekorativne pločice se najčešće koriste vrlo štedljivo, obično za naglašavanje rubova. Idealne su za "razbijanje" većih površina, često unose posebnu dinamiku u prostor i tako prostoriji daju poseban dodir individualnosti.

Metalik cape postavljene u kupaonici s crno bijelim sanitarijama.Metalik cape postavljene u kupaonici s crno bijelim sanitarijama.


Dekorativnim se pločicama možete poigrati na različite načine. Jedan od njih je da ih koristite kao dio uzorka na cijeloj površini zida ili poda, čime ćete kreirati jedinstven dizajn. Drugi je način da pomoću njih dočarate neki geometrijski lik ili uzorak koji će privlačiti poglede. Na primjer, na kuhinjskom podu dekorativnim pločicama možete vizualno dočarati tepih-stazu uz kuhinjske elemente... Ili možete između dvije pločice neutralnih tonova ubaciti tanju dekorativnu pločicu žarke boje; učinite li to nakon svake tri-četiri pločice u nizu, dobit ćete neutralnu, ali pomalo zaigranu površinu...

Pruge različitih nijansi

Čak i ako se odlučite za klasičnu shemu polaganja, svejedno možete ostvariti zanimljive efekte. Pruge (ili linije) mogu zgodno suziti ili produljiti prostor, ovisno kakav efekt želite. A to ćete postići klasičnim polaganje, ali različitim bojama ili nijansama pločica u cijelom redu. Ne mora svaki red biti različite boje (da ne biste postigli "bubimir-efekt"), dovoljno je četiri-pet pruga različitih nijansi (i razmaka) da biste efektno oživjeli prostor.

***

Ovo su samo neki od načina na koje je moguće pločicama razigrati određeni prostor. Shema postavljanja pločica ima uistinu puno; ono što vam treba je velik izbor kvalitetnih pločica i iskusan majstor. I, naravno, malo hrabrosti i puno mašte! Nakon skupljene hrabrosti slobodno posjeti naš webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu i obnovi svoj dom!