Ako je vaš prostor za tuširanje spreman za postavljanje tuš stijene, vrata ili stranice, slijedite precizne upute na Fero-Term YouTube kanalu i sami montirajte sve elemente. I ne propustite pri kraju bloga naših 5 savjeta kako uštedjeti na potrošnji vode - dobro će nam svima doći!


Jedna od najvećih nedoumica pri kreiranju nove kupaonice jest odlučiti se za klasičnu kadu ili organizirati prostor za tuširanje. I jedna i druga opcija imaju prednosti i mana: dok je klasična kada kao stvorena za opuštajuće kupke i relaksaciju, tuš je puno praktičnija (i štedljivija) opcija. Tuširanje je i prvi izbor naših sugrađana kad je održavanje higijene u pitanju; čak dvije trećine njih tušira se svakodnevno, dok se u kadi kupa 45 posto ispitanika.

Crna kupaonska tuš svrata s crnom miješalicom pored otvorenog kupaonskog elementa.Crna kupaonska tuš svrata s crnom miješalicom pored otvorenog kupaonskog elementa.


Osim što je praktičnije, tuširanje je i - pokazala su istraživanja - efikasniji način pranja. Zahvaljujući mlazu vode, razgrađena nečistoća u trenu nestaje s našeg tijela, dok se pri kupanju čestice nečistoće slobodno otpuštaju u vodu u kojoj se kupamo. Tuširanje traje u prosjeku 8 minuta, prilikom čega se potroši oko 60 litara vode - što je barem dvadesetak litara manje od minimalne količine vode potrebne za kupanje.

 

 

Ne treba zanemariti niti vizualni efekt - sve je više modernih kupaonica s ukusno uređenim prostorom za tuširanje, kojem staklene tuš stijene, stranice i vrata daju posebno luksuzan izgled. Kreiranje prostora za tuširanje pomoću velikih staklenih ploha kupaonicu čini prozračnijom i naizgled većom, što je veliki dodatni plus.

Osim što je tuširanje praktičnije od kupanja, i montaža tuš stijena, vrata i stranica jednostavnija je od postavljanja klasične kade. Iako je najbolje takve zahvate prepustiti stručnjacima - što uvijek savjetujemo - uz iscrpne zvučne i video upute možete tuš stranicu, vrata ili stijenu postaviti i sami. Imajući to na umu, za vas smo priredili čitav niz video uputstava za montiranje Voxort tuš stijena, vrata i stranica na Fero-Term YouTube kanalu. Kad kupite tuš stijenu, vrata ili stranicu u nekom od Fero-Term prodajnih centara, obavezno pogledajte video kako taj artikal - ili više njih u kombinaciji - montirati.

Staklena kupaonska tuš stijena u klasičnoj kadi s klasičnom miješalicom.Staklena kupaonska tuš stijena u klasičnoj kadi s klasičnom miješalicom.


Prvi, odnosno nulti korak pri montaži jest osigurati čist i uredan prostor. Svakako valja obratiti pozornost na dobro izvedenu hidroizolaciju podloge. To je osnova svega - spriječiti prodiranje vlage i vode u podlogu; ako hidroizolacija nije majstorski izvedena i voda i vlaga se zavuku u podlogu, popravak bi mogao biti skup i tehnički zahtjevan. Hidroizolaciju treba obaviti stručnjak koji je iskusan u takvim radovima, nikako priučeni ili "vikend" majstor. 

Kad ste sigurni da je hidroizolacija savršeno odrađena, a sve površine spremne za ugradnju tuš stijene, vrata ili stranica, možete započeti s montažom. Kad su u pitanju tuš stijene, one već dolaze u kompletu s fiksatorom i donjom lajsnom. Duljinu fiksatora je moguće prilagoditi dimenzijama prostora, čime ćete dobiti željenu udaljenost stakla od suprotnog zida. Uobičajena duljina fiksatora je 120 cm. Samu tuš stijenu je moguće postaviti na tuš kadu ili na pločice (ali nikada direktno na pločice, nego na priloženu lajsnu). Pri rukovanju sa samom tuš stijenom valja biti izuzetno oprezan, najbolje je da vam pri rukovanju sa stijenom pomogne još jedna osoba. Staklo tuš stijene je kaljeno i otporno na udarce i ogrebotine, ali nije neuništivo; kad ga pri rukovanju polažete na pod ili oslanjate o zid, obavezno ispod rubova postavite odgovarajuću (meku) zaštitu.

 

Tuš stranice se od tuš stijena razlikuju u konceptu - tuš stijena je obično jedina staklena površina, dok tuš stranica (ili više njih) stvaraju prostor za tuširanje s dodatnim elementima, najčešće tuš vratima. Montaža tuš stranica i tuš vrata ima svoje zakonitosti, koje su iscrpno pojašnjene u video uputstvu. Jedna od najvažnijih stvari jest dobro zabrtviti sve spojeve nakon što ste montirali elemente, a nakon toga treba ostaviti silikon da se dobro osuši - prostor za tuširanje ne koristite barem 24 sata. Tek ćete tada biti sigurni da je ostvarena potpuna vodonepropusnost prostora za tuširanje.

Kad ste gotovi s montažom i osigurali ste dovoljno vremena da se silikon u potpunosti osuši, možete uživati u svom novom prostoru za tuširanje. Užitak će biti potpun koristite li pri tuširanju neki od kvalitetnih tuš panela i sistema iz Fero-Term ponude, poput Voxort Zenon nadzidnih tuš sistema u crnoj ili kromiranoj verziji.

---

5 načina kako uštedjeti na potrošnji vode

Voda je vjerojatno jedan od najvrjednijih resursa - osim što nam je neophodna za piće, suvremeno kućanstvo bez vode je jednostavno nezamislivo. Vodu trošimo za piće, kuhanje, pranje, održavanje higijene... stoga moramo biti svjesni da se vodom ne treba razbacivati, već je koristiti štedljivo. Želite li smanjiti račun za potrošnju vode, donosimo 5 načina kako to postići bez previše odricanja.

1) Zatvorite vodu kad perete zube

Navika je gadna stvar, naročito kad vam zbog nje (doslovno) curi novac iz lisnice. Naime, većina nas je navikla ostaviti vodu iz miješalice da teče dok peremo zube, iako za to nema nikakve potrebe. Stručnjaci preporučuju barem 2 minute četkanja, tijekom kojih voda bespotrebno curi iz slavine. Pomnožite to s dva (puta dnevno), pa s 30 (puta mjesečno) - i shvatit ćete koliko vam vode (i novca) bespotrebno iscuri.

2) Umjesto kupanja, birajte tuširanje

Ako si svakodnevno točite kadu kako biste se okupali, godišnje biste si na razlici potrošnje vode između tuširanja i kupanja mogli priuštiti tjedan dana ljetovanja. I kupanja u morskoj vodi!

3) Djeci ne treba olimpijski bazen

Da, znamo da vaši klinci uživaju u kupanju u kadi punoj vode - ali to nije potrebno. Mališani će se jednako zabaviti priuštite li im pjenastu kupku u do trećine ispunjenoj kadi. Osim toga, manje ćete vremena provesti sušeći podove nakon njihovog kupanca ;)

4) Skratite vrijeme tuširanja

Prosječno vrijeme koje provedemo tuširajući se iznosi 8 minuta. Uspijete li pod tušem otpjevati samo jednu pjesmu (4 minute) i brže se otuširati, godišnje ćete uštedjeti do 1.000 kuna (uz najavljenu cijenu vode i više). 

5) Koristite manje vode za ispiranje

Moderni vodokotlići omogućuju reguliranje količine vode za ispiranje. Iskoristite tu mogućnost i koristite manje vode za ispiranje - manje će novca otići niz zahodsku školjku.

 

Idealnu tuš stijenu pronađite na našem webshopu ili Fero-Term poslovnicama!