Pronaći umivaonik i miješalicu koja će vam odgovarati i funkcionalno i estetski nije teško - važno je samo dobro se informirati o dostupnim mogućnostima.

Bijelo kupaonski umivaonik sa crnom slavinom za vodu u modernoj kupaonici.Bijelo kupaonski umivaonik sa crnom slavinom za vodu u modernoj kupaonici.


"Ne'š ti, odabrati pipu i umivaonik, to mi je čas posla", vjerojatno ste pomislili kad ste pročitali naslov ovog bloga. Znatiželja vas je natjerala da bacite oko na podnaslov, pa i na prvu rečenicu teksta. Nasmijali ste se kad ste je pročitali: "Eto, čovjek je shvatio što mislim".

Ali...

Ali ne biste vjerovali koliko se često događa da se kupci vraćaju u trgovinu u kojoj su kupili miješalicu i umivaonik, priznajući da su pogriješili pri izboru miješalice. Zadatak "sljubljivanja" miješalice i umivaonika uistinu jest lagan - kad znate na što pri kupovini treba obratiti pozornost. Ali ako ne znate, moglo bi se dogoditi da vas "ponese", pa kupite ono što vam je oku ugodnije ili jeftinije. I tako  zanemarite neka pravila kojih se treba držati.

Crni kupaonski umivaonik s rose gold miješalicom za vodu na kamenom pultu.Crni kupaonski umivaonik s rose gold miješalicom za vodu na kamenom pultu.

Vrste umivaonika

Za početak, morate znati ponešto o umivaonicima. Postoji nekoliko vrsta umivaonika, a dijele se ovisno o načinu ugradnje. Zidni umivaonici postavljaju se na zid i stoje samostalno, to je najjednostavnije rješenje koje ne zahtijeva dodatna ulaganja u ploču ili kupaonsku bazu. Sljedeća skupina su nadgradni umivaonici: dijele se dodatno na one koji se montiraju na ploču te one koje je moguće montirati na ploču, uz ili na zid. Na kraju, tu su još ugradbeni (ugrađuju se u ploču) i podpultni umivaonici (njih ugrađujemo pod ploču).

Umivaonici se razlikuju i po tome imaju li preljev ili nemaju. Umivaonici s preljevom su praktični jer u slučaju začepljenja otvora za odvod vode na umivaoniku sprječavaju prelijevanje vode iz umivaonika. Preljev pak podrazumijeva malo drukčiju konstrukciju samog umivaonika, tako da postoje i umivaonici bez preljeva, kojima je estetski dojam ipak na prvom mjestu. Isto tako, postoje umivaonici s otvorom za miješalicu, kao i umivaonici bez otvora za miješalicu - s ovim posljednjima ćete kombinirati miješalice koje se ugrađuju na zid ili na ploču.

Uz različite vrste umivaonika idu i različite vrste sifona, tako da i na to pri kupnji morate obratiti pozornost. Sifon se sastoji od gornjeg i donjeg dijela; odabir gornjeg dijela sifona ovisi o tome ima li umivaonik preljev ili nema, a donji dio sifona biramo već prema tome kupujemo li umivaonik koji ide na zid, ploču ili kupaonsku bazu. U svakom slučaju, prije odabira sifona za određeni umivaonik zatražite preporuku prodajnog savjetnika.

Bijeli izduženi kupaonski umivaonik s krom miješalicom na drvenoj podloziBijeli izduženi kupaonski umivaonik s krom miješalicom na drvenoj podlozi

Vrste miješalica za umivaonik

Sad kad ste se naoružali osnovnim znanjem o vrstama umivaonika, vrijeme je da saznate i ponešto o miješalicama za umivaonike. Kad je slavina u pitanju, pri kupnji ćete vidjeti oznake poput "standardna" i "niskotlačna". Standardna slavina zapravo je klasična visokotlačna miješalica s dvije cijevi, koja se spaja na grijalicu vode (bojler). Riječ je o najrasprostranjenijoj vrsti slavine - za razliku od niskotlačne verzije, koja se rjeđe koristi. Niskotlačna miješalica ima tri cijevi i spaja se na niskotlačni bojler, s kojim tvori otvoreni sustav zagrijavanja vode.

Prema načinu ugradnje razlikujemo dva tipa miješalica. Podžbukne miješalice, kao što im samo ime govori, ugrađuju se na zid iznad umivaonika. Ovakve su slavine estetski izuzetno elegantno rješenje, ali je njihova montaža zahtjevnija jer prilikom montaže valja u zid ugraditi i podžbukno tijelo. Druga vrsta pipa su stojeće miješalice, koje se ugrađuju na ploču ili direktno na umivaonik, ovisno ima li umivaonik otvor za miješalicu ili ne.

Možete birati i između miješalica s jednom ili dvije ručice za regulaciju temperature vode i jačine mlaza. U početku su miješalice imale dva zasebna regulacijska ventila, što se promijenilo nakon što se 1937. godine Al Moen, američki izumitelj, opekao na jednu takvu miješalicu. Dvije godine kasnije Moen je dovršio dizajn nove miješalice s jednim ventilom, koja je u proizvodnju krenula 1947. godine. Danas su takve miješalice standard, dok se slavine s dvije ručice za miješanje vode puno rjeđe nalaze iznad naših umivaonika.

Crna podžbukna miješalica montirana iznad bijelo crnog umivaonikaCrna podžbukna miješalica montirana iznad bijelo crnog umivaonika

Dobitna kombinacija miješalice i umivaonika

Sad kad znate više o vrstama slavina i umivaonika, bit će vam lakše odlučiti kako doći do najefektnije i najfunkcionalnije kombinacije. Prije nego se oduševite dizajnom umivaonika i pipe, prvo ipak imajte na umu funkciju - recimo, važno je odabrati visinu na koju ćete postaviti umivaonik kako bi ona najbolje odgovarala svim ukućanima.

Kad ste odlučili na koju visinu postaviti umivaonik, prisjetite se osnova fizike iz osnovne škole kako biste dobili funkcionalnu kombinaciju umivaonika i miješalice. Tu će vam pomoći informacija o dužini i visini izljeva - to su brojke koje iskazuju točnu udaljenost od vrha (visina) i donjeg ruba pipe (dužina) na koju pada vodeni mlaz iz miješalice. Tako ćete moći odabrati miješalicu čiji mlaz završava na pravom mjestu u umivaoniku i voda neće prskati van. Ako ove brojke ne uzmete u obzir, moglo bi vam se dogoditi više neugodnih scenarija: ako su dužina ili visina izljeva premale, bit će vam teško prati ruke jer ćete se "sudarati" s umivaonikom ili miješalicom; ako su prevelike, voda će prskati po cijeloj kupaonici.

Senzorska slavina za vodu iznad bijelog umivaonikaSenzorska slavina za vodu iznad bijelog umivaonika


Nakon što ste odabrali ergonomski dobru kombinaciju miješalice i umivaonika, napokon se možete pozabaviti estetskim zahtjevima. Danas je moguće miješalicu koja vam se sviđa pronaći u više boja i završnih obrada: na primjer, miješalice iz serija Voxort Perla ili Voxort Gala dolaze u više boja i dimenzija, tako da ćete ih lako sljubiti s umivaonikom, ali i kadom ili prostorom za tuširanje.

Ako vam nedostaje inspiracije, priredili smo vam više desetaka dizajnerski uređenih interijera koji vas mogu nadahnuti. Ako pak više volite kombinirati sami, u našem ćete webshopu ili u nekoj od Fero-Term prodavaonica pronaći bogatu lepezu miješalica, umivaonika, ploča i kupaonskih baza - na vama je da odaberete dobitnu kombinaciju!

Bijeli kupaonski umivaonik sa crnim rubom i crnom miješalicom za vodu.Bijeli kupaonski umivaonik sa crnim rubom i crnom miješalicom za vodu.