Upitate li ljude što ih od praktičnih, svakodnevnih problema u kupaonici najviše muči, mnogi će vam odgovoriti da ih smetaju poteškoće s postizanjem prave temperature vode pri tuširanju. Svi znamo kakav je osjećaj stati pod tuš i neugodno se iznenaditi kad iz njega poteče ledena voda. Uostalom, "hladan tuš" nije bez razloga kovanica kojom opisujemo neočekivani neugodan događaj...  
 
Ali istraživanja pokazuju da (namjerno) tuširanje hladnom vodom štiti vaše zdravlje. Uostalom, tuširanje kao postupak u početku nije zamišljeno kao higijenski, već medicinski postupak. S praksom tuširanja eksperimentirali su sredinom 19. stoljeća liječnici i upravitelji zatvora kako bi primjenom hladne vode smirili pacijente i zatvorenike. Francuski liječnik i izumitelj Francois Merry Delabost prvi je uveo tuševe u državni zatvor u kojem je radio kao glavni kirurg. Nakon tog (uspješnog) eksperimenta, tuševi su uvedeni i u vojarne diljem Francuske, a kasnije su prihvaćeni kao štedljivi način održavanja higijene - Delabost je izračunao da tuševi omogućavaju da se u pet minuta istušira osam zatvorenika i pritom se potroši samo 20 litara vode.

 

 

Nakon "terapeutske" uloge, tuševi su uskoro prepoznati kao idealno sredstvo za održavanje higijene. Prvi tuš u javnom kupalištu postavljen je 1887. godine u Beču, nakon čega je krenula ekspanzija tuširanja u javnim kupalištima diljem Europe, kasnije i cijeloga svijeta.

Što konkretno dobijete kad stanete namjestite miješalicu svog Voxort Gala Gold tuš sistema da pušta samo hladnu vodu? Znanstvenici tvrde - zdravlje! Iako još nije otkriven pravi razlog, činjenice ukazuju da izlaganje hladnoj vodi na neki način osnažuje imunitet. Jedno znanstveno istraživanje provedeno u Češkoj pokazalo je da su muškarci koji su se tijekom šest tjedana tri puta tjedno tuširali hladnom vodom osnažili imunitet. Istraživanja na ovu temu i dalje se provode kako bi rezultati pokazali što precizniju sliku.

Činjenica je i da hladna voda aktivira naš simpatički živčani sustav, dio živčanog sustava koji upravlja "bori se ili bježi" reakcijom (prirodnom odgovorom tijela na situacije koje su opasne, stresne ili  nas plaše). Kad se ovaj sustav aktivira, u ovom slučaju izlaganjem tijela hladnoj vodi, organizam zapljusne val noradrenalina. (Smanjena razina ovog hormona u tijelu dovodi se u vezu s manijama i depresijom.) Tad se srčani ritam ubrza, a tlak povisi - što rezultira ukupno boljom zdravstvenom slikom.

Lijepo organiziran prostor za tuširanje, bila riječ o walk-in verziji s tuš kanalicom, ograđenoj tuš stijenom ili onoj s tuš kabinom, tako uistinu može poboljšati vaš imunitet. Svaki puta kad svoju Voxort Sharp ili Voxort Astrea miješalicu za tuš kadu podesite tako da pušta hladnu vodu, korak ste bliže boljoj zdravstvenoj slici. Između ostalog i stoga što izlaganje hladnoj vodi potiče cirkulaciju. Kad je tijelo izloženo hladnoj vodi, krv se povlači u organe najvažnije za održavanje života, stoga se smanjuje dotok krvi u kožu. Zatvorite li dotok vode svojom Voxort Gala Gold miješalicom za tuš kadu s tuš setom, vaše se tijelo mora ugrijati, stoga slijedi ubrzani dotok krvi u kožu, što dramatično poboljšava cirkulaciju. To je potvrdilo i istraživanje koje je pokazalo da je nakon četverotjednog redovitog izlaganja hladnoj vodi značajno poboljšano kolanje krvi mišićima ispitanika.

Ako vas ovo nije uvjerilo u blagotvornost tuširanja hladnom vodom, sljedeći bi vas podatak mogao zaintrigirati: postoje znanstveni dokazi da izlaganje hladnoj vodi pomaže u reguliranju tjelesne težine. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da je tuširanje vodom temperature 14oC ubrzalo metabolizam ispitanika za čak 350 posto! Metabolizam je proces pretvaranja hrane i pića koje unesemo u tijelo u energiju - jednostavno govoreći, što je metabolizam brži, više energije trošimo. Što znači zbogom višku kilograma! Sjetite se toga kad sljedeći puta namještate ručicu svoje Voxort Sharp miješalice za tuš kadu...
 

Uz fizičke, tu su i brojni mentalni benefiti tuširanja hladnom vodom. Izlaganje hladnoj vodi povezuje se s povećanjem pažnje i koncentracije, a sve zahvaljujući gore spomenutoj stimulaciji simpatičkog živčanog sustava. Stručnjaci tvrde da je kod odraslih osoba za postizanje takvih rezultata dovoljno hladnoj vodi izložiti lice i vrat. Uz ostalo, hladna voda se povezuje i s ublažavanjem simptoma depresije. Zahvaljujući visokoj gustoći receptora za hladnoću u koži, hladan tuš izaziva pravi val električnih impulsa iz perifernih živaca u mozak, što može djelovati kao prirodni antidepresiv. Što znači da ne morate posezati za farmaceutskim pripravcima da biste se osjećali bolje, dovoljno je stati pod Voxort Tea Gun Ash tuš sistem i na minutu pustiti hladnu vodu.

 
Hladna se voda pokazala blagotvornom i za - poslodavce! U jednom je nizozemskom istraživanju sudjelovalo 3,000 ispitanika, podijeljenih u četiri grupe. Svi su se tuširali svakodnevno toplom vodom, ali jedna je grupa pri kraju tuširanja morala ostati 30 sekundi pod hladnom vodom, druga 60, a treća 90 sekundi. Četvrta, kontrolna grupa, uživala je isključivo u toploj vodi. Nakon tri mjeseca, rezultati su pokazali da su ispitanici iz grupa koje su se tuširale hladnom vodom prijavile 29 posto manje dana na bolovanju od ispitanika koji su se tuširali samo toplom vodom. Zanimljivo, ali duljina tuširanja hladnom vodom nije utjecala na razliku u statistici bolovanja. (Još jedan plus: čak 63 posto ispitanika kasnije su prijavili da su nastavili s praksom završetka tuširanja hladnom vodom jer su osjetili blagotvorne promjene.)