Upitate li ljude što ih od praktičnih, svakodnevnih problema u kupaonici najviše muči, mnogi će vam odgovoriti da ih smetaju poteškoće s postizanjem prave temperature vode pri tuširanju. Svi znamo kakav je osjećaj stati pod tuš i neugodno se iznenaditi kad iz njega poteče ledena voda. 

Crna miješalica za tuš kabinu montirana na pločiceCrna miješalica za tuš kabinu montirana na pločice


Uostalom, "hladan tuš" nije bez razloga kovanica kojom opisujemo neočekivani neugodan događaj...  
Ali istraživanja pokazuju da (namjerno) tuširanje hladnom vodom štiti vaše zdravlje. Uostalom, tuširanje kao postupak u početku nije zamišljeno kao higijenski, već medicinski postupak. S praksom tuširanja eksperimentirali su sredinom 19. stoljeća liječnici i upravitelji zatvora kako bi primjenom hladne vode smirili pacijente i zatvorenike. Francuski liječnik i izumitelj Francois Merry Delabost prvi je uveo tuševe u državni zatvor u kojem je radio kao glavni kirurg. Nakon tog (uspješnog) eksperimenta, tuševi su uvedeni i u vojarne diljem Francuske, a kasnije su prihvaćeni kao štedljivi način održavanja higijene - Delabost je izračunao da tuševi omogućavaju da se u pet minuta istušira osam zatvorenika i pritom se potroši samo 20 litara vode.

Nakon "terapeutske" uloge, tuševi su uskoro prepoznati kao idealno sredstvo za održavanje higijene. Prvi tuš u javnom kupalištu postavljen je 1887. godine u Beču, nakon čega je krenula ekspanzija tuširanja u javnim kupalištima diljem Europe, kasnije i cijeloga svijeta.

Što konkretno dobijete kad stanete namjestite miješalicu svog Voxort Gala Gold tuš sistema da pušta samo hladnu vodu? Znanstvenici tvrde - zdravlje! Iako još nije otkriven pravi razlog, činjenice ukazuju da izlaganje hladnoj vodi na neki način osnažuje imunitet. Jedno znanstveno istraživanje provedeno u Češkoj pokazalo je da su muškarci koji su se tijekom šest tjedana tri puta tjedno tuširali hladnom vodom osnažili imunitet. Istraživanja na ovu temu i dalje se provode kako bi rezultati pokazali što precizniju sliku.

Tuš sistem montiran na pločice u tuš kaduTuš sistem montiran na pločice u tuš kadu

Ako vas ovo nije uvjerilo u blagotvornost tuširanja hladnom vodom, sljedeći bi vas podatak mogao zaintrigirati: postoje znanstveni dokazi da izlaganje hladnoj vodi pomaže u reguliranju tjelesne težine. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da je tuširanje vodom temperature 14oC ubrzalo metabolizam ispitanika za čak 350 posto! Metabolizam je proces pretvaranja hrane i pića koje unesemo u tijelo u energiju - jednostavno govoreći, što je metabolizam brži, više energije trošimo. Što znači zbogom višku kilograma! Sjetite se toga kad sljedeći puta namještate ručicu svoje Voxort Sharp miješalice za tuš kadu...
 

Miješalica montirana u zid pored kadeMiješalica montirana u zid pored kade

Uz fizičke, tu su i brojni mentalni benefiti tuširanja hladnom vodom. Izlaganje hladnoj vodi povezuje se s povećanjem pažnje i koncentracije, a sve zahvaljujući gore spomenutoj stimulaciji simpatičkog živčanog sustava. Stručnjaci tvrde da je kod odraslih osoba za postizanje takvih rezultata dovoljno hladnoj vodi izložiti lice i vrat. Uz ostalo, hladna voda se povezuje i s ublažavanjem simptoma depresije. Zahvaljujući visokoj gustoći receptora za hladnoću u koži, hladan tuš izaziva pravi val električnih impulsa iz perifernih živaca u mozak, što može djelovati kao prirodni antidepresiv. Što znači da ne morate posezati za farmaceutskim pripravcima da biste se osjećali bolje, dovoljno je stati pod Voxort Tea Gun Ash tuš sistem i na minutu pustiti hladnu vodu.

Tuš sistem iz kojeg teče voda, montiran na pločice u  tuš kadiTuš sistem iz kojeg teče voda, montiran na pločice u  tuš kadi

 
Hladna se voda pokazala blagotvornom i za - poslodavce! U jednom je nizozemskom istraživanju sudjelovalo 3,000 ispitanika, podijeljenih u četiri grupe. Svi su se tuširali svakodnevno toplom vodom, ali jedna je grupa pri kraju tuširanja morala ostati 30 sekundi pod hladnom vodom, druga 60, a treća 90 sekundi. Četvrta, kontrolna grupa, uživala je isključivo u toploj vodi. Nakon tri mjeseca, rezultati su pokazali da su ispitanici iz grupa koje su se tuširale hladnom vodom prijavile 29 posto manje dana na bolovanju od ispitanika koji su se tuširali samo toplom vodom. Zanimljivo, ali duljina tuširanja hladnom vodom nije utjecala na razliku u statistici bolovanja. (Još jedan plus: čak 63 posto ispitanika kasnije su prijavili da su nastavili s praksom završetka tuširanja hladnom vodom jer su osjetili blagotvorne promjene.)

Zlatna tuš miješalica koja je montirana na mramorne pločiceZlatna tuš miješalica koja je montirana na mramorne pločice