One su uvijek tu kad vam treba rame za grijanje; grijalice su idealno rješenje za grijanje manjih ili onih prostora koje ne grijemo često, za hladnijih dana u prijelaznim razdobljima dok nema potrebe za pokretanjem primarnog sustava grijanja.

Električni konvketor bijele boje smješten u blagavaonici.Električni konvketor bijele boje smješten u blagavaonici.

U prošlim smo Vas blogovima na temu grijanja detaljno uputili u razne sustave grijanja i upoznali Vas s dobrim i manje dobrim stranama raznih grijaćih tijela. Mogli ste pročitati blog, napraviti bilješke, dodatno se raspitati, savjetovati se s majstorima i na kraju izabrati najefikasniji sustav grijanja za svoj prostor. Što je super kad imate vremena, kad planirate - ali što napraviti kad vam grijanje treba "u roku keks", odmah?

Onda ćete vjerojatno posegnuti za instant rješenjem i nabaviti - grijalicu.

Grijalice su popularan izbor već dugi niz godina jer potreba za takvim, stalno dostupnim grijaćim tijelom uvijek postoji. One su praktične, pristupačne i (najčešće) prijenosne. Grijalice nas puno puta "spašavaju", naročito u proljeće ili jesen, kad nas iznenadi poneki hladan dan, a nije još vrijeme za pokretanje cijelog sustava grijanja. Ili kad zimi moramo obaviti neki posao u prostoriji koju inače ne grijemo, poput spremišta ili garaže. Također, često ih nalazimo u kućama za odmor, gdje nema potrebe za cjelosezonskim grijanjem; u krajevima s blagom klimom ljudi ih ponekad koriste i kao osnovno grijaće tijelo.

Osnovna prednost grijalice pred ostalim grijaćim tijelima je u činjenici da se najčešće radi o prijenosnom proizvodu, koji je lako premještati u prostoru ovisno o potrebama. Drugim riječima, kad vam treba - tu je, kad vam ne treba - pospremite je. Ali nisu sve grijalice prijenosne; vremenom su neke vrste grijalica istaknule kandidaturu premetnuti se i u primarna grijaća tijela.

Infracrvena grijalica u obliku slike smještena iznad blagavaonice.Infracrvena grijalica u obliku slike smještena iznad blagavaonice.

Električne grijalice

Električna konvektorska grijalica prva je na ljestvici popularnosti kad su grijalice u pitanju. Radi na principu konvekcije, odnosno toplinskog strujanja: vrlo pojednostavljeno, hladni zrak koji se prirodno diže s poda prostorije ulazi u grijalicu i zagrijava se prelaskom preko električnog grijača, što rezultira izlaskom toplog zraka iz grijalice. Topli je zrak lakši od hladnog te se diže prema stropu prostorije; vremenom, kako se hladi, spušta se prema podu i cijeli se proces ponavlja. Na taj se način prostorija jednakomjerno zagrijava.

Pri odabiru električne (ali i svake druge grijalice) trebali bismo se voditi njenom snagom, odnosno sposobnošću da zagrije prostoriju određenih dimenzija. Iako ta sposobnost ovisi o mnogo čimbenika (kvaliteta izolacije, kvadratura staklenih površina, zemljopisna orijentacija...), načelno je 1kW dovoljan za grijanje prostora od desetak kvadratnih metara, visine stropa do 270 cm. Što znači da, primjerice, konvektorska grijalica Terma Riga snage 2 kW može bez problema zagrijati prostoriju veličine 20 m2. Koliko takva grijalica troši električne energije? Izračun je jednostavan: ostavite li je da radi jedan sat, ta će grijalica za to vrijeme potrošiti 2 kWh; pomnožite to s cijenom kWh i dobit ćete točan iznos.

Jedna od velikih prednosti novijih električnih konvektora jest njihov dizajn: tako su oblikovani da se savršeno uklapaju u moderne interijere, ne zauzimaju puno mjesta i tihi su pri radu. Tipičan je primjer modernog konvektora grijalica Terma Odeon, snage 1.5 kW i elegantnog izgleda. Kompaktnih je dimenzija, opremljen je pouzdanim termostatom i zaštitom od pregrijavanja, a moguće ga je montirati na zid ili ga jednostavno postaviti na kotačiće.

Prednosti električnih grijalica su brojne: brzo zagrijavaju prostor, mobilne su, moguće ih je montirati i na zid, modernog su dizajna, tihe u radu, opremljene su protupožarnom i zaštitom od prskanja vode, prihvatljive su cijene... U svakom slučaju, odličan su izbor ako trebate povremeno grijaće tijelo, grijalicu za kuću za odmor ili živite na području blage klime. Račun za potrošnju električne energije će biti nešto viši, ali znate da ste toplinu dobili istog trenutka kad ste je zaželjeli.

Keramičke grijalice

Ako ste ljubitelj keramike, za oko će vam jamačno zapeti - keramička grijalica. Riječ je mahom o manjim prijenosnim grijalicama kod kojih se toplina generira iz keramičkog grijaćeg elementa. Činjenica da su grijaći elementi unutar grijalice okruženi keramikom ovakve grijalice čini sigurnijima od ostalih jer nema opasnosti od iskrenja. Opremljene su i zaštitom od prevrtanja, tako da ste i s te strane sigurni.

Keramičke je grijalice moguće pomoću ugrađenog termostata podesiti na željenu temperaturu, a neke su opremljene i satom koji isključuje grijalicu u vrijeme koje ste uprogramirali. Idealne su za zagrijavanje manjih, dobro izoliranih prostora, a možete ih koristiti i kao dopunsko grijaće tijelo.

Dobra je strana keramičkih grijalica i mogućnost da ih koristite u dvije svrhe: zimi za generiranje topline, a ljeti kao ventilatore za provjetravanje prostora. Proizvođači ovakvih grijalica tvrde i da bolje održavaju željenu temperaturu jer se, za razliku od grijača u električnim grijalicama, keramički grijači rjeđe uključuju i isključuju u pokušaju održavanja željene temperature.

Infracrvene grijalice

Kad su infracrvene grijalice u pitanju, sigurno su prve slike koje padaju na pamet grijalica na zidu u kupaonici ili grijalica na terasi nekog ugostiteljskog objekta. I da, u pravu ste: takve se grijalice i danas često koriste upravo u te svrhe, u interijerima i eksterijerima koje treba brzo zagrijati. Na primjer, kupaonska grijalica Rec Trade Infra 18V namijenjena je upravo takvom zadatku: njeni infracrveni  grijači brzo i učinkovito zagrijavaju prostor, a prikladna je za uporabu u kupaonicama, radionicama, zimskim vrtovima i natkrivenim terasama. (Valja napomenuti i da je kapacitet grijanja ove grijalice povećan, zahvaljujući inovativnoj ventilaciji vrlo širokog raspona grijanja.)

Ali infracrvene grijalice danas ćete sresti i u drukčijim, potpuno neočekivanim oblicima: "zamaskirane" kao slike, ogledala ili čiste panele koji se postavljaju na zid ili strop. Takvi paneli pretvaraju gotovo 100 posto električne energije u toplinu, prenoseći je u prostor putem IC valova. Predmeti upijaju energiju tih valova i vraćaju je natrag u obliku topline, koja se djelomično prenosi u zrak, djelomično na predmete te dijelom preko IR-C toplotnog zračenja natrag u okolinu. Prevedeno, IC valovi ne griju zrak - što je uobičajeno kod klasičnih grijaćih tijela - nego stvari (pod, zidove, namještaj, tekućinu i živa bića), koje na prirodan i zdrav način vraćaju toplinu u okolinu i ravnomjerno zagriju prostor i zrak u njemu. Pritom ne dolazi do kovitlanja zraka, što znači manje prašine i alergena.

Smeđa infracrvena grijalica za zid s ravnom plohom.Smeđa infracrvena grijalica za zid s ravnom plohom.

Uljne grijalice

Uljne grijalice (ili radijatori na ulje, kako ih još zovu) ne funkcioniraju kako biste na prvu pomislili: ne, takve grijalice se ne pune lož-uljem:)... Riječ je o podvrsti električnih grijalica, koje koriste posebno ulje kao medij za zagrijavanje. To se ulje zagrijava i toplinu prenosi na rebra (kao kod radijatora), koja toplinu odašilju u prostor.

Zašto je to grijaće tijelo punjeno uljem, a ne vodom? Razlog je jednostavan: termo vodljivo ulje je ulje velike gustoće, brzo prenosi toplinu i pravilno je raspoređuje po cijeloj grijalici. Kad grijalicu ugasite, ona će dulje vrijeme nastaviti emitirati toplinu u odnosu na grijaće tijelo napunjeno vodom.

Uljne su grijalice izuzetno mobilne, stoga će se svidjeti svima koji često imaju potrebu češće premještati grijaće tijelo. Jedino vam je ograničenje, kao i kod svake električne grijalice, duljina električnog kabla. Grijalicu koja će te ugrijati možeš pronaći na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.

Crna konvektorska grijalica koju se može prenositi.Crna konvektorska grijalica koju se može prenositi.