Drvo, kamen i mramor prirodni su materijali koji bude osjećaj sigurnosti, stoga podne i zidne obloge koje podsjećaju na njih rado gledamo u vlastitim domovima.

Spc podna ploča smeđe moje postavljena u kuhinjiSpc podna ploča smeđe moje postavljena u kuhinji

Kako zamišljate savršeni dom? Kad bismo u anketi postavili ovo pitanje, sigurni smo da bi većina u odgovorima navela drvene ili kamene podove, vatru u kaminu, mramorom opločenu kupaonicu, rustikalne drvene grede, suncem okupane prostorije, prekrasan pogled iz dnevne sobe na livade i šume... Svi su ovi odgovori očekivani jer život u skladu s prirodom je ono čemu svi težimo. To je, jednostavno, u našoj prirodi, pogled na plavo nebo i zelene livade razgaljuje našu dušu i budi osjećaj iskonske sreće i zadovoljstva u nama. Kad je dom u pitanju, naše su osnovne potrebe da budemo na suhom i toplom, da se osjećamo sigurno i zaštićeno.

Upravo zato nije nikakvo iznenađenje da tu prirodu želimo uvesti u vlastite domove na sve moguće načine. Jedan od načina je i oblaganje podova i zidova naših stambenih prostora materijalima koji su ili prirodni ili izgledom i teksturom oponašaju prirodne materijale. Parketi od raznih vrsta drva su godinama bili prvi izbor, a danas su to keramičke pločice i, sve češće, obloge od umjetnih materijala koje dizajnom prate drvo, kamen i mramor.

SPC podne obloge u boji drveta za dnevni boravak.SPC podne obloge u boji drveta za dnevni boravak.

Nova generacija podova

Najbolji dokaz koliko je posljednjih godina tehnologija podnih obloga silno napredovala su SPC podovi. Radi se o potpuno novoj generaciji podova, čiju jezgru čini kompozitna kamena smjesa. Upravo ta smjesa čini SPC podne obloge izrazito čvrstim i otpornim na udarce i ogrebotine te izuzetno dugotrajnim.

Kako se to postiže? Zahvaljujući naprednim tehnologijama izrade, SPC podne obloge korisnicima pružaju puno više. Sama konstrukcija SPC podova je višeslojna, a svaki funkcionalni sloj ima posebnu zadaću: krajnji je cilj podići kvalitetu života vlasnika takvog poda. Odlučite li se za SPC podne obloge, već će vas najdonji sloj oduševiti - radi se o akustičnom sloju koji upija buku i djeluje kao zvučna izolacija te se zahvaljujući njemu buka pri hodanju maksimalno snižava. Dodatni benefit: meki osjećaj pod nogama pri svakom koraku.

SPC jezgra, centralni dio ove podne obloge, nalazi se iznad akustičnog sloja. Jezgra osigurava veliku čvrstoću, vodootpornost i postojanost poda. Upravo je kompozitna kamena smjesa srce ove vrste obloge. U njoj nema pjenastih komponenti, što je čini izuzetno izdržljivom. Ta čvrsta jezgra jamči da se podna obloga neće napuhnuti ili deformirati, bez obzira koliko bila izložena vodi.

Vizualno najdojmljiviji sloj SPC podne obloge je HD Dizajn. Zahvaljujući njemu, ove podne obloge će vjerno pratiti dizajn prirodnih materijala - na primjer, podna obloga May SPC Wood Beige čak će i stručnom oku sugerirati da je riječ o parketu od prirodnog drva. Taj se efekt postiže zahvaljujući kvalitetnom printu visoke rezolucije, na koji onda UV zaštitni sloj, završni sloj SPC podne obloge. Print visoke rezolucije prisutan je i na podnoj oblozi May SPC Wood Gris: ova nijansa drva može u potpunosti promijeniti (na bolje) tradicionalni ugođaj interijera, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi, hodniku, predsoblju... Posljednji sloj, UV sloj, otporan je na sunčevu svjetlost i UV zračenje i čini SPC podove izuzetno otpornima na promjenu boje te na mehanička oštećenja.

Smeđe SPC podne obloge u idelanoj kombinaciji s krevetomSmeđe SPC podne obloge u idelanoj kombinaciji s krevetom


Jedna od najvećih prednosti SPC podova u odnosu na parkete leži u činjenici da su, zahvaljujući jedinstvenoj jezgri, ovi podovi 100% vodootporni i samim time izvrstan izbor za kuhinje i ostale prostorije u kućama i stanovima, ali i za pokrivanje velikih površina u komercijalnim prostorima. Osim toga, izuzetno su ugodni na dodir, a istovremeno su i vrlo otporni na ogrebotine. Uz ostalo, SPC podovi su odličan izbor želite li ispod podne obloge postaviti podno grijanje. 

Pored činjenice da ih je jednostavno postaviti (zahvaljujući V-utoru), SPC podne obloge izuzetno se lagano i održavaju. Dovoljno je redovito ih prebrisati mokrom krpom, a antibakterijski sloj dodatno brine o zaštiti vašeg zdravlja.

Keramičke pločice i podne obloge s smeđim uzorcima.Keramičke pločice i podne obloge s smeđim uzorcima.

I keramičke pločice vole prirodno

Napredne tehnologije donose nove vrste podnih obloga, ali ni tehnologija izrade keramičkih pločica ne stoji u mjestu. Naročito se to odnosi na dizajn keramičkih pločica, koji sve vjernije prati prirodne materijale poput drva, kamena ili mramora.  

Uzmimo za primjer pločice May Murinni Panda White. Riječ je o elegantnim podnim pločicama u imitaciji mramora, retificiranih (ravnih) rubova i u danas sve traženijim dimenzijama 60x120 cm. Popločite li podove (ili, zašto ne, i zidove) ovim atraktivnim pločicama, vaš će prostor zasjati posebnim sjajem, reflektirajući duh profinjenosti i čistoće. Mramor već stoljećima vežemo uz luksuzne interijere i eksterijere, a pločice u dizajnu mramora posebno su tražene i cijenjene posvuda u svijetu.

Keramičke podne pločice u svijetlo smeđoj bojiKeramičke podne pločice u svijetlo smeđoj boji


Kad govorimo u uvođenju prirode u svoje domove, ne možemo ne spomenuti drvo, koje na prvu asocira na toplinu i sigurnost. Od najdavnijih nam je vremena drvo vjerno služilo, bilo kao građevni materijal za nastambe ili kao ogrjev koji nas je štitio od hladnoće. Pločice koje dizajnom vjerno prate drvo stoga percipiramo kao toplije i mekše te ih najčešće postavljamo u prostorije u koje bismo inače postavili parket - naročito ako smo se odlučili na podno grijanje. S druge strane, obzirom na puno manji postotak upijanja vode od pravog drva, pločice teksture drveta lijepo je vidjeti i u kupaonicama i kuhinjama.

Smeđe podne obloge i bijele kupaonske keramičke pločice.Smeđe podne obloge i bijele kupaonske keramičke pločice.


Slično njima, i pločice teksture kamena također će oplemeniti bilo koju prostoriju i prožeti je mirisom prirode. Iako se pločice teksture kamena najbolje uklapaju u klasični stil, lako ih je dobro osmišljenim pozicioniranjem uklopiti u čitav niz stilova. Keramičke podne pločice May Ceramics Town Taupe primjer su takvih pločica; ili, ako vam se više sviđaju pločice kojima ćete povezati prostor kuhinje i blagovaonice s natkrivenim prostorom terase, možete birati pločice poput May Murinni Lava Grey. Pločica koje dizajnom vjerno prate prirodne materijale je mnogo - na vama i vašoj mašti je da izaberete jedinstvenu kombinaciju i tako kreirate samo vama svojstven interijera.

Dimenzije i detalje o vašim najdražim pločicama možete pronaći u webshopu ili najbližoj Fero-Term poslovnici.