Ako razmišljate o ugradnji bidea u svoju kupaonicu, evo nekoliko jakih zdravstvenih, ekoloških i financijskih razloga da to i učinite.

Bijeli bide s crnom miješalicom u kupaoniciBijeli bide s crnom miješalicom u kupaonici


Zamislite scenu: ulazite navečer u kupaonicu i sve što želite jest isprati sa svoga tijela ostatke napornog radnog dana. Skidate odjeću, stajete u tuš kadu i - počnete tijelo brisati komadima toaletnog papira.

Upravo tako. Nitko to ne radi.

Stati pod tuš i sprati svu nečistoću s tijela, gledajući pritom kako niz slivnik odlazi i nakupljeni stres, najbolja je moguća dnevna terapija - i psihička i fizička. Voda puno temeljitije ispere znoj i prljavštinu s naše kože nego što to može napraviti papir.

A zašto onda ne koristiti - bide?

Crni viseći kupaonski bide s crnom miješalicom pored viseće crne toaletne školjkeCrni viseći kupaonski bide s crnom miješalicom pored viseće crne toaletne školjke


Sedamdesetih godina prošloga stoljeća ove je prostore zapuhnuo novi trend uređivanja kupaonica, koji je u naše domove uveo bide kao novi komad sanitarija. Kupaonice su do tada bile relativno male prostorije, često dovoljno velike tek da se u njih naguraju umivaonik, toaletna školjka i kada. Kako su površine stambenih jedinica u kojima su živjeli naši sugrađani rasle, tako su rasle i kupaonice. U njih smo počeli smještati grijalice vode i strojeve za pranje rublja, a počeli smo ih opremati i kupaonskim namještajem. Tako se na kraju našlo mjesta i za bide, namijenjen pranju intimnih dijelova tijela.

Prvi zapis o bideu zabilježen je 1726. godine, dok su se prvi primjerci bidea pojavili još sredinom 17. stoljeća u Francuskoj. Ondje su imućnije obitelji koristile nešto nalik današnjoj verziji bidea u svojim domovima: tada je bide najčešće bio samo lavor, uglavljen u specijalno napravljenu drvenu ramu, poput stolca. Osim u Francuskoj, u to su vrijeme bide koristili i stanovnici juga Europe, najčešće Italije i Portugala. Planetarno je popularan postao tek u drugoj polovici 20. stoljeća, kad je ušao u kupaonice širom svijeta.

Ako se pitate zašto biste trebali u svoju kupaonicu postaviti bide, dat ćemo vam nekoliko dobrih razloga zdravstvene, ekološke i financijske prirode. Za početak, korištenje vode umjesto toaletnog papira daleko je higijenskiji i zdraviji potez. Operemo li intimno područje nakon nužde vodom umjesto da ga obrišemo papirom, uvelike ćemo smanjiti broj preostalih bakterija i smanjiti opasnost nastanka brojnih problematičnih stanja, poput bakterijskog prostatitisa u muškaraca (kojeg su najčešći uzročnici gram-negativne bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae). Uz ostalo, korištenjem bidea značajno se smanjuje i opasnost od pojava infekcija urinarnog trakta kod žena - pranje vodom naročito je učinkovito kad je u pitanju bakterija E. Coli, uzročnik gotovo 90 posto infekcija tog tipa.

Osim što puno efikasnije čisti, voda je osjetno blaža na dodir od toaletnog papira i ne iritira to osjetljivo područje. Još jedan dobar razlog za pranje: nakon pranja, na intimnom području ne ostaju nikakvi neugodni mirisi - za razliku od kad se samo obrišemo toaletnim papirom.

Viseći bijeli kupaonski bide s krom miješalicomViseći bijeli kupaonski bide s krom miješalicom


Uz zdravstvene, tu su i brojni ekološki i financijski razlozi zbog kojih biste trebali razmisliti o bideu. Korištenjem bidea nakon nužde uštedjet ćete značajno na toaletnom papiru - istraživanja pokazuju da trošimo u prosjeku 57 toaletnih papirića dnevno (!!!), što na godišnjoj bazi iznosi otprilike 40 rola papira. Ako ste, na primjer, u četveročlanom domaćinstvu, jednostavna će vas matematika uvjeriti da su godišnje uštede značajne. (A i izbjeći ćete gužve pri nabavci papira, poput one na početku izbijanja Covid-19 pandemije.)

Osim što će uporabom bidea uštedjeti vaše domaćinstvo, nešto ćete novca zaštedjeti i zajednici. Naime, toaletni papir je najveći problem kad je riječ o zaštopavanju odvoda, kako u kućanstvima i zgradama, tako i u velikim gradskim sistemima odvodnje. Na rješavanje takvih problema godišnje se troši uistinu velika suma novca - a sigurni smo da ni vi ne želite zaštopane odvodne cijevi.

Uz zdravstvene i ekonomske, tu su i ekološki benefiti korištenja bidea. Naime, dnevno se za proizvodnju toaletnog papira posiječe 27.000 stabala i upotrijebi 454 tone klora (za izbjeljivanje papira), a tu su i značajne količine vode. Ugradite li u svoju kupaonicu bide, direktno čuvate prirodne resurse i utječete na smanjivanje količine kemikalija koje truju naš okoliš.

Sad kad ste se uvjerili u prednosti korištenja bidea, pitanje je samo kakav bide želite vidjeti u svojoj kupaonici. Važno je da izaberete kvalitetan, funkcionalan i dizajnom privlačan bide, poput modela iz serije bidea Concepto branda. Proizvođači pri dizajnu serije sanitarija najčešće u ponudu uvrste i bide, tako da vam neće biti teško pronaći model koji će se savršeno uklopiti u vašu viziju kupaonice. Pri odabiru, morate odlučiti želite li viseći ili stojeći model bidea. Možda će vaš odabir biti kvadratni model, poput elegantnog Concepto Diagonal 56 bidea, ili će vam oko privući atraktivni bide Concepto Brilla u industrijski tamnom tonu.

Bijeli kupaonski bide montiran na pločicie u imitaciji mramoraBijeli kupaonski bide montiran na pločicie u imitaciji mramora


Nakon što ste odabrali model bidea, na redu je miješalica za bide. Kao i kad su ostale miješalice u pitanju, možete birati seriju miješalica kojom ćete objediniti dizajn svih pipa u kupaonici: onu za umivaonik, bide, tuš i kadu. Odaberete li model u boji, poput Voxort Tea Rose Gold miješalice za bide, uz njega ćete dobiti i gornji dio sifona u istoj boji (u ovom slučaju u boji ružičastog zlata). Ako vaša kupaonica nije površinski dovoljno velika, uvijek postoji mogućnost da uz postojeću toaletnu školjku postavite tuš set za intimnu njegu, poput elegantnog modela Voxort Star.

Rose miješalica za bide montirana na bijeli viseći kupaonski bideRose miješalica za bide montirana na bijeli viseći kupaonski bide


Svoj novi bide, ali i sav dodatni pribor za bide, potražite u prodajnim centrima Fero-Terma ili na našem webshopu - već danas. I čuvajte prirodu i zdravlje!