Kako najpopularniju prostoriju u domu učiniti što atraktivnijom, ali da pritom ne zaboravimo i na udobnost i funkcionalnost.

Prostrana kuhinja s crnom miješalicom i blagavaonskom stolom bijele boje i crnog postolja.Prostrana kuhinja s crnom miješalicom i blagavaonskom stolom bijele boje i crnog postolja.

Kuhinja je srce svakog doma, prostorija koja okuplja cijelu obitelj. U kuhinji ne pripremamo samo hranu, kuhinja je često glavno mjesto radnje, mjesto na kojem se družimo sa svojom djecom, partnerom, rođacima... Osim toga, stručnjaci za prodaju nekretnina nerijetko ističu da je upravo kuhinja ta koja u najvećoj mjeri utječe na cijenu nekretnine: ako je kuhinja lijepo uređena i opremljena, to će automatski podići cijenu cijele nekretnine.

Kuhinjski stol s bijelim postoljem i crnim postoljem te 6 stolica.Kuhinjski stol s bijelim postoljem i crnim postoljem te 6 stolica.


Da je kuhinja najpopularnija prostorija u domu dokazuju i istraživanja: u jednom se takvom istraživanju, provedenom u 32 doma višečlanih obitelji, pokazalo da su ispitanici najviše vremena provodili u kuhinji, a dnevna je soba bila na drugom mjestu po posjećenosti. Rezultat nije iznenađujuć, jer logično je da se najviše volimo družiti s ostalim članovima kućanstva dok pripremamo hranu ili je konzumiramo.

Imajući sve ovo na umu, bilo bi dobro pri planiranju ili adaptaciji kuhinje razmisliti kako najpopularniju prostoriju u domu učiniti što atraktivnijom, ali da pritom ne zaboravimo i na udobnost i funkcionalnost.   

Veliki blagavaonski stol s crnom pločom i crnim postoljem te 6 sivim stolicaVeliki blagavaonski stol s crnom pločom i crnim postoljem te 6 sivim stolica

Prvi korak: Luksuz počinje za stolom

Prostor za objedovanje logičan je nastavak kuhinje i u većini je domova smješten uz samu kuhinju. A stol za kojim se za vrijeme objeda okuplja cijela obitelj jedan je od najvažnijih komada namještaja. Stol nije važan samo kad je obitelj u pitanju, za stolom često ugošćujemo i prijatelje i drage nam ljude. Vjerojatno nema komada namještaja koji bi, da može, mogao ispričati zanimljivije priče: gotovo sve najvažnije stvari u našem obiteljskom i društvenom životu događaju se za stolom.

Zašto si onda ne biste priuštili stol za kojim ćete se moći opustiti i uistinu uživati u druženju s ljudima koje volite?

Crni blagavaonski stol sa zlatnim detaljima i crnim postoljem i oko njega su 4 sive i dvije plave stolice.Crni blagavaonski stol sa zlatnim detaljima i crnim postoljem i oko njega su 4 sive i dvije plave stolice.


Keramički stol sjajan je izbor ako želite kvalitetan i funkcionalan stol, koji će istovremeno u vašem prostoru izgledati poput umjetničkog djela. Jer keramički je stol nešto neočekivano u blagovaonici, otklon od uobičajenog drvenog ili staklenog stola, decentni detalj koji prostoriju suptilno pretvara u oazu luksuza. Ako ste kuhinju ili blagovaonicu opločili keramičkim pločicama, keramička ploča stola može postati lijepi nastavak sjajne dizajnerske priče, ona će samo zaokružiti sveukupni dojam, postati svojevrsna točka na "i" vizualnog identiteta prostora.

Bijeli blagavaonski stol s crnim postoljem postavljen na pločice u imitaciji kamena.Bijeli blagavaonski stol s crnim postoljem postavljen na pločice u imitaciji kamena.


Keramički stolovi iz ponude Fero-Terma su savršen spoj vrhunske porculanske ploče i sofisticiranog postolja. Osim luksuznog izgleda u imitaciji mramora, mat završne obrade, porculanska je ploča izuzetno otporna na udarce, ogrebotine i mrlje, a jednostavna je za čišćenje poput keramičkih pločica. Upravo je porculanska ploča jedan od glavnih aduta ovih stolova; naime, poznato je da se porculan razlikuju od "obične" keramike po udjelu komponenti od kojih je izrađen, kao i po proizvodnom procesu (viša temperatura pečenja, veći tlak). Sve to porculansku ploču čini čvršćom i trajnijom od keramičke. Postotak upijanja vode bitno je manji, a zbog manjeg postotka upijanja vode porculanske su ploče puno otpornije na smrzavanje i samim time pogodnije za sve vanjske prostore. Imajući to na umu, možete se pouzdati u to da će vas vaš stol vjerno godinama služiti i izgledati jednako dobro kao prvoga dana, postavili ga u blagovaonicu ili na natkrivenu terasu.

Crni blagavaonski stol sa zlatnim postoljem postavljen na bijele keramičke pločice sa smeđim detaljima.Crni blagavaonski stol sa zlatnim postoljem postavljen na bijele keramičke pločice sa smeđim detaljima.


Da dizajnerska priča o keramičkim stolovima ne bi bila na "klimavim nogama" brinu se atraktivno osmišljena metalna postolja. Sve su verzije postolja modernog dizajna i sofisticiranih linija te s porculanskom pločom čine skladnu cjelinu. U ponudi je više verzija metalnih postolja i ploča za stol (veličina 160x80 i 180x90 cm) - što vam omogućava da kreirate stol jedinstvenog dizajna. Ploča se nivelirajućim vakuumskim priljepcima jednostavno pričvršćuje za postolje, što montažu stola čini izuzetno jednostavnom.

Drugi korak: Sudoper kakav zaslužujete

Riješili ste najvažnije pitanje i u blagovaonicu ste smjestili vrhunski keramički stol, na redu je druga velika odluka - za koji se sudoper odlučiti.

Otkako su se perilice posuđa "udomaćile" u našim kuhinjama, sudoperi su donekle izgubili na važnosti. Naime, sudoper danas više služi za ispiranje posuđa prije nego ga poslažemo u perilicu i za pranje posuđa koje ne možemo "ugurati" u perilicu. Prije smo za sudoperom provodili dosta vremena, danas je to vrijeme bitno skraćeno. (Iako, istraživanja su pokazala, pranje posuđa oštri naše kognitivne sposobnosti - čak je i slavna spisateljica Agatha Christie ustvrdila da je najbolje ideje za svoje krimiće dobila perući posuđe.) Sudoper i dalje mora biti funkcionalan, ali sve nam je važnije i kako se sudoper estetski uklapa u ostatak kuhinje.

Antracit sudoper sa crnom miješalicom postavljen na bijeli blagavaonski pultAntracit sudoper sa crnom miješalicom postavljen na bijeli blagavaonski pult


Za početak valja odabrati od kojeg materijala želite da bude vaš sudoper. Tradicionalni je izbor inox, nehrđajući čelik. Inox sudoperi su najčešći izbor, naše je oko naviklo na radnoj ploči vidjeti baš takav sudoper. S te strane, inox sudoper će se odlično uklopiti u svaku kuhinju, a neće vam zadavati ni glavobolje što se čišćenja i održavanja tiče. Ovi su sudoperi dugotrajni i izdržljivi, tako da se nećete morati bojati da će vam pad težeg komada posuđa oštetiti sudoper.

Inox sudoper sa krom miješalicom postavljen na bijelu blagavaonski ploču.Inox sudoper sa krom miješalicom postavljen na bijelu blagavaonski ploču.


S druge strane, granitni sudoperi su izrađeni od kvarca i akrilne smole, što ih čini izuzetno izdržljivima. Neporozni su, otporni na ogrebotine i mrlje. Još jedna prednost: ne zahtijevaju brtvljenje. Ipak, glavna je prednost granitnih sudopera njihov - izgled. Moguće ih je nabaviti u niz boja i nijansi, tako da ih možete kombinirati sa svim vrstama kuhinjskih površina i elemenata.

Bijeli granitni sudoper s krom miješalicom postavljen na sivi pultBijeli granitni sudoper s krom miješalicom postavljen na sivi pult


Nakon što ste odabrali vrstu materijala, vrijeme je da odlučite treba li vam sudoper s jednim ili dva korita. Naravno, veličina sudopera najčešće ovisi o veličini kuhinjskog elementa u koji se ugrađuje, ali pitanje jednog ili dva korita zapravo je pitanje praktičnosti. Stoga, jedno veće ili dva korita?

Odgovor na to pitanje možete dati samo - vi. Sudoperi s dvostrukim koritom su poput statusnog simbola, impresivni su i praktični. Naime, ako je u jednom koritu posuđe za pranje, salatu možete oprati u drugom. Ili, ako imate veće komade posuđa, dodatno korito možete koristiti kako biste ga na miru oprali, ne "sudarajući" se s ostalim posuđem u koritu. S druge strane, sudoperi s jednim koritom, naročito ako je ono veće, mogu biti izuzetno praktični: u njima je lakše oprati veće komade posuđa, poput tava i tepsija, koje ne možete strpati u perilicu. Dakle, sve ovisi o vašim potrebama. Isto se može reći i za oblik sudopera - hoćete li izabrati pravokutni, ovalni ili okrugli, u potpunosti ovisi o vašem ukusu.

Treći korak: Zaigrajte se miješalicama

Sudoper ste izabrali, na redu je odgovarajuća miješalica vode. A izbor kuhinjskih miješalica je uistinu velik: u ponudi ćete pronaći kromirane, bijele, crne, dizajnerske, miješalice s tuš-crijevom na izvlačenje... Naravno, izgled je prvo što će vas privući miješalici, ali prije nego iz džepa izvučete lisnicu i zaputite se prema blagajni, morate obratiti pozornost na još neke "sitnice"...

Jedna od njih je vrsta instalacije, ovisi o tome postavlja li se miješalica na zid, na ploču ili na sudoper. Sljedeće o čemu valja razmisliti jest visina miješalice: u ponudi ćete pronaći primjerke koji svojom visinom omogućuju i pranje zahtjevnijih komada posuđa.

Rose gold miješalica postavljena na bijeli granitni sudoper.Rose gold miješalica postavljena na bijeli granitni sudoper.


Treći, i najpraktičniji detalj, jest izvlačni tuš. Naime, neke miješalice imaju i tuš-nastavak: tuš se jednostavno izvlači iz miješalice i olakšava usmjeravanje vodenog mlaza, što čini pranje posuđa bitno ugodnijom radnjom.

U svakom slučaju, pri izboru se malo prisjetite i osnovnih znanja iz fizike: želite da vodeni mlaz završi u sredini sudopera i da voda ne prska na sve strane!

Četvrti korak: Izaberite električnu grijalicu vode

Grijalice vode, popularni bojleri, kućanski su aparati bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti svakodnevni život: tuširati se ili prati posuđe u hladnoj vodi nikako ne spadaju u ugodnija iskustva. U kuhinju se najčešće ugrađuju električne grijalice vode; prije je bio običaj takav bojler, najčešće zapremnine od 5 do 10 litara, sakriti u jedan od gornjih elemenata kuhinje koji se nalazio iznad sudopera.


Kad su moderne električne grijalice vode u pitanju, za takvom praksom više nema potrebe. Današnji su mali električni bojleri izgledom vrlo decentni i ne treba ih skrivati od pogleda. Dapače, neki su moderni bojleri tako atraktivni, kompaktni i tihi pri radu da ih pojedinci ne skrivaju više u kupaonici, već ih postavljaju u kuhinju i ponosno izlažu pogledu. U svakom slučaju, možete se odlučiti takav bojler postaviti iznad ili ispod sudopera, kako vam je praktičnije. Instalacija može biti i horizontalna i vertikalna, ovisno o vašim potrebama. Karakteristika takvih bojlera je i da su uglavnom namijenjeni jednom potrošaču.

Sam princip rada kuhinjske električne grijalice vode vrlo je jednostavan: puštanjem tople vode na miješalici zapravo otvaramo ventil koji zadržava vodu iz gradske mreže. Time puštamo na dno korita bojlera hladnu vodu iz mreže, koja potiskuje vruću vodu. Tlak u bojleru tako nikad ne može toliko narasti da bi oštetio korito.

Materijali koji se koriste u proizvodnji bojlera osiguravaju bakteriološku ispravnost vode, što je čini ispravnom za pripremu hrane i konzumaciju. Nakon ovakih koraka vrijeme je da svoju kuhinju uredite pomoću webshopa ili posjeta poslovnici!