Uređujete li ili adaptirate kupaonicu, sigurno će vas zanimati koji su noviteti na tapeti kad je u pitanju uživanje u tuširanju... i kupanju.

Crna tuš kada u kompletu s proizrnom stijenom montirana na bijele pločice s crnim uzorkomCrna tuš kada u kompletu s proizrnom stijenom montirana na bijele pločice s crnim uzorkom


U zadnjih se nekoliko godina u medijima pojavljuje sve više svjetski poznatih osoba koje priznaju da im tuširanje i kupanje ne spada među svakodnevne rituale. Na popisu onih koji izbjegavaju vodu i sapun su celebrityji poput Brada Pitta, Mile Kunis, Ashtona Kutchera, Kristen Bell, Jakea Gyllenhaala... Neki ovu činjenicu pravdaju nedostatkom vremena, neki tvrde da se samo "prebrišu vlažnim maramicama", a nekima je netuširanje čin borbe za bolji mikrobiom kože.  

Istina, mikrobiom kože sve se češće ističe kao prva linija obrane protiv štetnih mikroorganizama, ali pravilno tuširanje može vam samo pomoći. Jer stati pod tuš nakon napornog radnog dana često je najbolja terapija koju možemo sami sebi priuštiti. Osim očiglednih koristi vezanih uz osobnu higijenu, sam čin tuširanja djeluje pozitivno i na našu psihu, opuštajući nas i smanjujući razinu stresa. 

Da redovito tuširanje blagotvorno djeluje na tijelo i um potvrđuju i brojna istraživanja. Jedno je, provedeno 2019. godine u Hrvatskoj, pokazalo da se čak 66.1 posto građana Hrvatske tušira svakodnevno, a njih još 26.9 posto to čini barem nekoliko puta tjedno. Osim toga, istraživanja su pokazala i da tuširanje potiče naš imunitet, naročito ako krenemo s toplijom, a tuširanje završimo hladnijom vodom. Mlaz iz tuša stimulira i naš nervni sustav, što rezultira boljom prokrvljenošću i ljepšim izgledom kože. Tuširanje potiče i proizvodnju endorfina, hormona zahvaljujući kojem se dobro osjećamo, pa se pokazalo pozitivnim i u ublažavanju simptoma depresije.

Bijela tuš kada s proizrnom stijenom montiranu na sivi zid.Bijela tuš kada s proizrnom stijenom montiranu na sivi zid.

Tuš kade 21. stoljeća

Kad su već dobre strane tuširanja tako brojne i kad već toliko vremena provodimo pod tušem, ne zaslužujemo li da naš prostor za tuširanje bude atraktivan, a oprema za tuširanje kvalitetna i funkcionalna? 

Naravno da zaslužujemo.

Odlučite li se za obnovu kupaonice ili opremate novu kupaonicu, možete birati između više izvedbi prostora za tuširanje. Klasična izvedba uključuje tuš kadu i, kao nadgradnju, tuš kabinu, a sve su popularnije i takozvane walk-in verzije tuša. Tuš kade ćete pronaći u raznim verzijama, mogu biti dublje ili pliće, o vama ovisi što želite i što vam se više sviđa. Pliće su kade praktičnije jer je u njih lakše zakoračiti, a dublje se mogu napuniti vodom i onda koristiti na više načina. Tuš kabine se dijele i na polukružne i pravokutne: obje su izvedbe praktične i zajedničko im je da iza sebe možete zatvoriti vrata i spriječiti prskanje vode po kupaonici.

Bijela tuš kada s prozirnom tuš kabinom i krom dodatkom montirana na pločice u imitaciji drveta.Bijela tuš kada s prozirnom tuš kabinom i krom dodatkom montirana na pločice u imitaciji drveta.


Dobar primjer moderne tuš kade je serija Voxort Premium Erregina kvadratnih tuš kada. Ove su elegantne kade bez obloge i nogica, a izrađene su od atraktivnog lijevanog mramora. Rešetka sifona se proteže cijelom širinom tuš kade čime daje dojam da je riječ o tuš kanalici. Ove kade dolaze u dvije širine i dvije dužine, tako da ćete lako pronaći onu koja će se najbolje uklopiti u vašu novu kupaonicu. Najbolja stvar: ako vam zid uz koji ugrađujete kadu od lijevanog mramora nije baš savršeno ravan, nećete ga morati "štemati" - lijevane je kade moguće rezati i tako dobiti savršen spoj. (Napomena: ovo se odnosi samo na tuš kade od lijevanog mramora - za ostale kade svakako prije bilo kakvog zahvata za mišljenje zatražite prodavača.)

Ako vam se u kupaonici sviđaju tamniji tonovi, birat ćete neku iz serije Voxort Premium Belle Black tuš kada, koje osvajaju srca kupaca svojim suptilnim izgledom.

Moderna kupaonica s bijelom tuš kadom i prozirnom tuš stijenomModerna kupaonica s bijelom tuš kadom i prozirnom tuš stijenom

Uklesano u tuš stijenu 

Želite li da vaša kupaonica bude u skladu s posljednjim dizajnerskim trendovima, opremit ćete je tušem koji je od ostatka prostora odijeljen samo staklenom stijenom. Takvi tuševi izgledaju izuzetno elegantno, kupaonicu čine vizualno većom i čine da kupaonica izgleda izrazito moderno. Primjer takve moderne stijene je Voxort Blue 120, samostojeća tuš stijena izrađena od prozirnog kaljenog stakla debljine 8 mm i kromiranih profila. Ono što je izdvaja od ostalih proizvoda je efekt ogledala, zahvaljujući kojem osoba koja se tušira vidi sve oko sebe, a ona koja se nalazi izvan kade vidi vlastiti odraz u staklu stijene. Osim toga, ogledalo vizualno proširuje prostor, što ovakve stijene čini idealnim izborom čak i za manje kupaonice.

Staklena tuš stijena postavljena pored bijele tuš kade.Staklena tuš stijena postavljena pored bijele tuš kade.


Staklene stijene možete nabaviti u raznim veličinama, a može ih se izraditi i po narudžbi, tako da vaš prostor bude uistinu jedinstven. Osim dimenzija, možete birati i debljinu i vrstu stakla (prozirno, tonirano ili s uzorkom), kao i boju profila. Uz tuš stijene, obavezno provjerite i ponudu tuš stranica i tuš vrata - dizajneri su u posljednje vrijeme otišli korak dalje, tako da će vas razveseliti ponuda toniranih stranica i vrata.

Tuš stijene se obično postavljaju na izrazito plitke tuš kade ili walk-in izvedbu prostora za tuširanje. Umjesto tuš kabine, vrata i stranica, walk-in tuševi obično su zagrađeni samo pomoću staklene stijene, dok voda otječe niz tuš kanalicu (podni odvod) ugrađenu u pod popločen pločicama. Takvi su tuševi idealni za male prostore, a istovremeno kupaonici daju profinjen izgled jer se pločice prirodno nastavljaju u prostor tuša.  
 
Ako cijenite klasična rješenja, posegnut ćete za klasičnom tuš kabinom, poput modela Voxort Yellow 2M 100/80. Riječ je o kvalitetnoj kvadratnoj tuš kabini izrađenoj od kaljenog sigurnosnog stakla debljine 5 mm i aluminijskih kromiranih profila s dvostrukim kotačićima gore i dolje (vrata kabine su klizna). Ako vam se više sviđaju polukružni modeli (iako taj uvriježeni izraz nije baš geometrijskim rječnikom točan), vjerojatno će vam se dopasti neki od modela kao što je Voxort Yellow 2M 90.

 

Prozirna tuš kabina s crnim elementima postavljena na pločice u imitaciji drvetaProzirna tuš kabina s crnim elementima postavljena na pločice u imitaciji drveta

Tuširanje ili masaža?

Kad bi od vas zatražili da odaberete tuširanje ili masažu, što biste izabrali? Ok, da vas preduhitrimo - birajte oboje istovremeno! To je moguće odlučite li se za elegantni tuš panel, koji uz tuš ružu i tuš slušalicu ima ugrađene i mlaznice za hidromasažu. Takvi su paneli izuzetno atraktivni i značajno podižu izgled kupaonice, naročito ako je riječ o podžbuknoj varijanti. Odličan primjer nove generacije je model Voxort Grace Black, tuš panel od aluminija crne boje. Sve što vam treba za istinsko uživanje u tuširanju je na okupu: od Eco-Tech ABS kromirane tuš slušalice, preko Easy-Clean mlaznica do tuš ruže s Rain shower opcijom. Ali to nije sve; i cijela Voxort Grace serija tušoljupcima jamči sate i sate ugodnog opuštanja pod tušem.

Krom tuš sistem postavljen na bijele pločice pored tuš stijene.Krom tuš sistem postavljen na bijele pločice pored tuš stijene.


Jednostavnija verzija tuš panela su tuš sistemi, koji se sastoje od tuš ruže i tuš slušalice. Zašto i ruža i slušalica? Odgovor je jednostavan: želite li pri tuširanju izbjeći da vam se, recimo, smoči kosa, to ćete puno jednostavnije obaviti korištenjem tuš slušalice.

Za ljubitelje kupanja

Iako je tuširanje hrvatskim građanima draže od kupanja (samo je 45,4 posto ispitanika ustvrdilo da u kadu sjedne nekoliko puta godišnje), ni klasične kade ne treba prekrižiti. Dapače, moderne kade za kupanje sve više postaju svojevrsni statusni simbol, dizajnerski komad koji privlači poglede. Uzmimo, na primjer, Voxort Linea Umbriel 170/80 samostojeću akrilnu kadu: odmah je jasno da je riječ o kadi čiji će dizajn izdržati zub vremena, što vrijedi i za materijal od kojeg je napravljena. 
Moderne su kade izgledom mala umjetnička djela. Kad kažemo mala, može se to odnositi i na dimenzije nekih modela, zahvaljujući kojima će se komotno smjestiti i u manje kupaonice: vaša kada ne mora biti duga 180 cm, dovoljno je i 120 cm da biste uživali u osvježavajućoj kupki. Svoju željenu kadu možete pronaći u webshopu ili Fero-Term poslovnicama.

Bijela duboka kada modernog dizajna u kombinaciji sa crnim keramičkim pločicama.Bijela duboka kada modernog dizajna u kombinaciji sa crnim keramičkim pločicama.