Kao najčešće korišteni predmeti u svakoj kupaonici, miješalica i umivaonik moraju odgovoriti na brojne funkcionalne i estetske zahtjeve korisnika. 

Dvije krom miješalice i dva bijela okrugla umivaonika Dvije krom miješalice i dva bijela okrugla umivaonika


Moderna kupaonica, zajedno s pripadajućim sanitarijama, namještajem i opremom, nije nastala jučer; ona je rezultat "primijenjene umjetnosti", spoj napredne tehnologije i dizajna. Bacimo li pogled malo unatrag, još prije stotinjak godina prave su kupaonice bile prava rijetkost u građanskim domovima: u većini su slučajeva bokal vode i lavor zadovoljavali potrebe ukućana kad je dnevna higijena u pitanju. Tko bi tada rekao da će u skoroj budućnosti bokal vode biti zamijenjen miješalicom, a lavor umivaonikom - i da će ta dva predmeta postati okosnicom svake moderne kupaonice.

Miješalice vode u građanske su domove ušle razvojem vodoopskrbne mreže i uvođenjem vodovodnih instalacija, što se počelo događati početkom 20. stoljeća. Naravno, riječ je o miješalicama vode kakve danas znamo, jer prve miješalice za koje znamo da su korištene otkrivene su u ostacima minojskih građevina na Kreti, starijih od 3300 godina. Postoji više vrsta miješalica, a svaka kupaonica ima barem dvije: miješalicu za umivaonik i miješalicu za tuš ili kadu.

Mješalica za umivaonik gunash boje izvrsno pristaje bijelom keramičkom umivaoniku.Mješalica za umivaonik gunash boje izvrsno pristaje bijelom keramičkom umivaoniku.


Miješalica za umivaonik najvažniji je i najkorišteniji predmet u svakoj kupaonici - upravo zbog toga je važno izabrati kvalitetnu miješalicu koja će vam godinama vjerno služiti. Upravo je iz tog razloga važno zaviriti "u dušu" miješalice, a ne zadržati se samo na vanjskom izgledu. A ta "duša" miješalice je kartuša, o čijoj kvaliteti ovisi radni vijek svake miješalice. Stoga je važno birati miješalice čije su kartuše napravljene kvalitetno i precizno, od izdržljivih materijala. Miješalice za umivaonik Voxort dobar su primjer pametne kupnje: ove miješalice dolaze u kompletu s priborom za montažu i priključnim cijevima, a u svim se Voxort modelima nalaze kartuše Sedala, najvećeg i najpoznatijeg svjetskog proizvođača kartuša -  što ih čini izuzetno pouzdanima. 

Pri odabiru miješalice za umivaonik valja paziti na još neke detalje, poput udaljenosti miješalice od ruba umivaonika ili položaja miješalice u odnosu na odvod. Ako je miješalica prekratka, bit će vam nespretnije prati ruke, a ako je loše smještena u odnosu na odvod, mlaz vode bi se pod nezgodnim kutom mogao odbijati i prskati vodu po cijeloj kupaonici. Da se to ne bi dogodilo, razmišljajte o tome prije "sljubljivanja" miješalice i umivaonika i nabavite odgovarajuću miješalicu. Na sreću, možete birati između visokih miješalica i niskih miješalica, a osim visine možete birati i dubinu miješalice - što je detalj na koji također treba paziti.

Iza miješalice za umivaonik, obično je miješalica za kadu druga na popisu za nabavu kad je riječ o opremanju kupaonice. Izbor miješalica za kadu nikad nije bio veći, pa tako možete birati koja se miješalica izgledom najbolje uklapa u vaše dizajnerske planove. Prema načinu ugradnje razlikujemo zidne miješalice za kadu i one stojeće, poput modela Voxort Design. Stojeće su miješalice namijenjene ugradnji uz samostojeće kade; ukoliko vam je atraktivan interijer na samom vrhu popisa želja, to će biti dobitna kombinacija. 

Ako vam je tuširanje draže od kupanja u kadi, na popisu za nabavku naći će se i miješalica za tuš kadu, koju možete kupiti u klasičnoj ili termostatskoj izvedbi, koje izgledaju naročito elegantno. Bilo koju odaberete, najvažnije je dobro je pozicionirati unutar prostora za tuširanje. Naime, najčešća pogreška koju vlasnici kupaonica rade jest pozicioniranje miješalice direktno pod tuš ružu - pa ih pri uključivanju ruže zalije hladna voda. Da biste izbjegli takav scenarij, dovoljno je odmaknuti miješalicu od tuš ruže. Za one kojima je estetika posebno prirasla srcu, tu je i bogat izbor podžbuknih miješalica. 

Miješalica za bide zaokružuje ponudu kupaonskih miješalica. I ove je miješalice moguće odabrati u raznim dizajnerskim varijantama, a u ponudi su kromirane te miješalice tamnijih i svjetlijih tonova. Uz njih, valja upozoriti i na komplete miješalica: umjesto da birate pojedinačne miješalice i pokušavate ih ukomponirati u jedinstveni dizajn, izaberite komplet miješalica i riješite problem jednim potezom.

Cool start miješalica izdužena za bijeli umivaonik.Cool start miješalica izdužena za bijeli umivaonik.


Drugi najvažniji (i najkorišteniji) predmet u modernoj kupaonici je umivaonik. Riječ je o centralnoj točki svake kupaonice oko koje se sve "vrti"; kad izaberete umivaonik, birate i sve ostalo. Materijal od kojeg se umivaonici najčešće proizvode je keramika, keramički umivaonici najuobičajeniji su izbor kupaca. Ali nije to jedini materijal koji možete birati - ovisno o potrebama, možete izabrati i umivaonik izrađen od, PVC-a, stakla ili umjetnog mramora

Izbor kvalitetnih umivaonika uistinu je velik: u ponudi su tamniji, svijetlih nijansi ili zlatni, ovalni, kvadratni, dublji, plići, ravnih rubova... Tu su i umivaonici manjih dimenzija, naročito praktični kad treba opremiti kupaonicu manje kvadrature, a možete se odlučiti i za kutni umivaonik, poput modela  Concepto Melody C-43. Većina će se ipak opredijeliti za jedan od klasičnih umivaonika, poput modela Concepto Ocean 65, koji možete postaviti na zid, s vidljivim sifonom - odlučite li se za tamnu miješalicu i sifon, kupaonicu biste tako mogli usmjeriti ka industrijskom stilu.

Senzorska crna miješalica postavljena na bijeli umivaonikSenzorska crna miješalica postavljena na bijeli umivaonik


Ono što moderne umivaonike čini bitno naprednijim od prvih modela je oku nevidljivo - riječ je o naprednoj tehnologiji. Na primjer, pri izradi proizvoda iz Concepto asortimana koristi se Concepto Hygiene+ (oznaka H+) tehnologija: dodavanjem nano-silver iona prilikom pečenja keramičkih elemenata nastaju proizvodi s nizom poboljšanih svojstava od kojih su neki vidljivi okom, a neki ne. Najnovija nano-silver tehnologija implementirana u Concepto sanitarne elemente, uz ostale pogodnosti, pruža 99-postotnu zaštitu od skupljanja bakterija na površinama navedenih elemenata (anti-bacterial). Osim toga, rezultat te tehnologije je i puno ravnija površina, bez sitnih neravnina uobičajenih za keramičke elemente; samim tim površina je posebno glatka i sjajna te omogućuje lagano čišćenje (Easy Clean) i uvelike smanjuje taloženje kamenca.

Umivaonik bijele boje u odličnoj kombinaciji s zlatnom mješalicom za vodu.Umivaonik bijele boje u odličnoj kombinaciji s zlatnom mješalicom za vodu.


Osim posebnih tehnologija, novi se umivaonici ističu svojim dizajnom, zahvaljujući kojem se mogu jednako efektno ukorporirati u više stilova uređenja. Tako vam ostaje samo da se zaigrate i vlastitoj kupaonici date jedinstven pečat koji će je razlikovati od svih ostalih kupaonica. Pronađite bogatu ponudu umivaonika i miješalica na webshopu ili najbližoj Fero-Term poslovnici.