Trendovi dolaze i prolaze, a vi želite da vaš novi interijer dugo zadrži svjež izgled. Na sreću, ova sezona donosi niz novih modela pločica kojima je upravo to cilj.

Popločena kupaonica u svijetlim pločicama sa stojećom kadomPopločena kupaonica u svijetlim pločicama sa stojećom kadom


Trendovi u industriji pločica mijenjaju se iz godine u godinu - jednostavno, izbor je sve veći, tako da se dizajneri mogu "zaigrati" i tržištu nuditi nova, neočekivana rješenja. Ali trendovi dolaze i odlaze, a vi želite da vaš interijer dugo godina zadrži svjež izgled. U tom je slučaju dobro "igrati na sigurno" i birati pločice čiji će dizajn položiti ispit dugovječnosti. Odlučite li se na taj potez, unutrašnjost vašeg stana ili kuće - pa čak i balkoni i terase - dugo će odolijevati zubu vremena. Krenimo stoga redom...

Bijela kupaonska kada postavljena na svijetle pločiceBijela kupaonska kada postavljena na svijetle pločice


Kad kupujete pločice, prva pitanje koje će vam prodajni savjetnik  postaviti jest trebate li zidne pločice ili podne pločice. Iako se čini logičnim, ovo će pitanje zbuniti neke od nas. Koja je, zapravo, razlika između podnih i zidnih pločica? Iako nije jedina, osnovna je razlika u čvrstoći - podne su pločice čvršće i izdržljivije od zidnih i moguće ih je postaviti i na podove i na zidove. Zidne se pločice postavljaju isključivo na zidove jer su manje izdržljive od podnih. Na primjer, May Ceramics Tempo Dark podna je pločica u imitaciji kamena, mat završne obrade i srednje varijacije tonova. Ova je pločica idealna za postavljanje u interijere poput dnevnog boravka, kupaonice ili kuhinje. Osim na podu, jednako efektno će djelovati i na zidu, ali i u  eksterijeru.

Pločice se po završnoj obradi mogu dijeliti i na mat, sjajne te pločice visokog sjaja. Visoki se sjaj postiže ili lijevanjem glazure prije procesa pečenja ili se pločica, poput kamena, polira do visokog sjaja. Odabir jedne od ove tri vrste pločica ovisi o vašim osobnim afinitetima – sviđa li vam se više razigrana ploha koju refleksijom stvaraju pločice visokog sjaja ili vam je važniji umirujući ambijent koji se postiže mat pločicama, poput modela May Ceramics Whites Tripoli Blanco.

Kupaonske pločice u boji drveta i bijela kupaonska kada uz velike zidne kupaonske pločice.Kupaonske pločice u boji drveta i bijela kupaonska kada uz velike zidne kupaonske pločice.


Kad birate pločice koje najbolje podnose test vremena, dobar su izbor pločice u imitaciji prirodnih materijala. Pločice teksture kamena oplemenit će svaku prostoriju: idealne su za zaigrati se i uklopiti ih u klasični, rustikalni ili moderni interijer. Iako se pločice teksture kamena najbolje uklapaju u klasični stil, lako ih je dobro osmišljenim pozicioniranjem uklopiti u niz stilova. Na taj ćete način doći do jedinstvenog, samo vama svojstvenog interijera. Iz bogate ponude noviteta pločica u imitaciji kamena izdvajamo modele May Ceramics Odeon Marengo, May Ceramics Odeon Cobre, May Ceramics Odeon Piedra. Ako želite svom interijeru udahnuti retro notu, tu su efektne zidne pločice u imitaciji kamena May Ceramics Odeon DEC.Beige i May Ceramics Odeon DEC.Gris.

bijele kupaonske sjajne pločice na kojima se nalazi viseća kupaonska bazabijele kupaonske sjajne pločice na kojima se nalazi viseća kupaonska baza


Pločice teksture mramora i danas su među najtraženijima jer, bile one visokog sjaja ili u mat izvedbi, reflektiraju duh profinjenosti i čistoće. Ove se pločice odlično uklapaju u sve moderne, ali i klasične ambijente. Odličan primjer ovakvog stila je May Ceramics Pisa Gold Matt podna pločica u imitaciji mramora. Pločica je izrađena od glaziranog porculana i ravno je rezanih (retificiranih) rubova, što omogućuje polaganje s minimalnom fugom. Njene dimenzije 60x120 cm doprinose duhu prestiža, zahvaljujući kojem će vaš interijer izgledati luksuzno i atraktivno.

 Smeđe kupaonske pločice i dvostruki umivaonik. Smeđe kupaonske pločice i dvostruki umivaonik.


Pločice teksture drva percipiramo kao toplije i mekše; ako njima popločimo pod, one jednostavno pozivaju da se opustimo i bosim nogama osjetimo podatnu teksturu. Kako teksturom i dizajnom oponašaju drvo, možemo ih postaviti u prostorije u koje bismo inače postavili parket - naročito ako ste se odlučili na podno grijanje. S druge strane, obzirom na puno manji postotak upijanja vode od pravog drva, pločice teksture drva lijepo je vidjeti i u kupaonicama i kuhinjama. Ali pločice u imitaciji drva lijepo je vidjeti i na zidovima: May Murinni Wood Almond Decor će izgledati naročito elegantno u vašoj kupaonici ili kuhinji, unoseći duh prirode u prostoriju zahvaljujući reljefnoj površini. Možete je koristiti kao dekorativnu pločicu kojom ćete naglasiti neki detalj na zidu, a možete njome obložiti i cijeli zid.

Moderne sive kupaonske pločice i bijeli umivaonik s crnom miješalicomModerne sive kupaonske pločice i bijeli umivaonik s crnom miješalicom


Ako vam drvo nije prvo na popisu favorita, a od stilova vam je puno draži minimalistički ili industrijski stil, razmislite o pločicama dizajna i teksture betona. Beton kao materijal može djelovati sirovo i grubo, stoga bi pločice u imitaciji betona zbog tih karakteristika materijala koji prate interijeru mogle udahnuti duh  autoritativne smirenosti. Ali kako je s godinama beton dobio na "toplini", tako i pločice teksture betona mogu vaš interijer pretvoriti u ugodnu opuštajuću oazu u kojoj se osjećate sigurno. May Ceramics Alpha Blanco savršen je primjer ovog tipa pločica: riječ je o podnoj pločici dimenzija 60x120 cm, mat završne obrade i blage varijacije tonova. Osim činjenice da može postati temelj industrijskog stila uređenja, ova pločica može savršeno poslužiti i kao svojevrsno platno na kojem ćete nekim efektnim detaljem stvoriti pravo malo remek-djelo. Poigrate li se stilovima i na jedan zid postavite pločice smionog dizajna, poput May Ceramics Vegetal Trend Green pločica, dobit ćete jedinstven interijer koji će dugo vremena ostati svjež. Isti će efekt izazvati i zidne reljefne pločice May Ceramics Tempo Allegra Ash ili May Ceramics Tempo Allegra Nature.

Reljefne kupaonske pločice sa bijelom stojećom kadom i bijelim umivaonikomReljefne kupaonske pločice sa bijelom stojećom kadom i bijelim umivaonikom


U svakom slučaju, prije kupnje dobro proučite ponudu pločica i izaberite one koje najvjernije odražavaju vaš stil. Izbor u Fero-Term poslovnicama i u našem webshopu je uistinu velik, stoga si uzmite dovoljno vremena i uživajte u ponudi. Znamo da ćete izabrati najbolje ;)