Ako toga vjerojatno niste ni svjesni, pločice koje odaberete za uređenje svoje terase ili balkona puno govore o vama. Jeste li otvoreni prema novim stvarima ili tradicionalnog seta vrijednosti?

Vanjska terasa s vrtnom garniturom i bazenom u mozaik pločicama.Vanjska terasa s vrtnom garniturom i bazenom u mozaik pločicama.

Ako toga vjerojatno niste ni svjesni, pločice koje odaberete za uređenje svoje terase ili balkona puno govore o vama. Jeste li otvoreni prema novim stvarima ili tradicionalnog seta vrijednosti? Draža su vam sjećanja ili maštanje o budućnosti? Više volite geometrijske linije ili crtanje slobodnom rukom? Izaberite pločice i otkrijte!

Zasigurno nam je tijekom zime najomiljenije mjesto dnevna soba,ili spavaća soba. Ovisno o tome što vam je udobnije - kauč ili krevet. Težak odabir. No, dolaskom sunca, cvrkuta ptičica i zelenila, selimo se iz već udubljenih kaučeva u vanjski svijet! Svijet zvan terase, dvorišta i balkoni! 

Pa ima li išta ljepše od prve jutarnje kavice na otvorenom? Čak i prije odlaska na posao! Terase i balkoni su s razlogom postali pravi produžetak svakog interijera, pa bi ih slobodno mogli nazvati “dnevne sobe na otvorenom”! No, one to mogu biti samo ako su uređene po vašem guštu. 

A realna situacija nekako ide ovako: svakog dana sami sebi još u krevetu kažete da će danas biti taj dan! Da ćete napokon iznijeti balkonski namještaj, malo pomesti, posaditi koji cvijet i sve to kako bi od već sutra mogli uživati u jutarnjoj kavici i u popodnevnim se satima opustiti čitajući knjigu i ležeći na ležaljci.

Taj trenutak se još nije dogodio, zar ne? Još uvijek bacate pogled prema onom što zovete terasa ili balkon i razmišljate… i razmišljate… E, pa dosta je bilo razmišljanja! 

Vrijeme je da pripremite terasu za potpuno uživanje, ljenčarenje i izležavanje! Pa i za pokoji roštilj ili vrtnu zabavu! 

1. Za početak, oslobodite terase i balkone

Uzmite metlu u ruke i veliku vreću za smeće! Riješite se svih nepotrebnih stvari koje ste nagomilavali tijekom hladnijih dana, a stvari koje bi vam mogle s vremenom zatrebati, pospremite negdje gdje neće smetati. Ili u prevedenom značenju, vrijeme je da zatrpate neku drugu prostoriju u kući! :)

Ako je vrijeme za promjenom kompletnog namještaja ili cijelog poda jer se tijekom zime oštetio (drvo se možda upljesnivilo, a pločice su se okrhnule), razmislite dobro o nekoliko važnih stvari

Imate li balkon, dakle nešto manju kvadraturu od prostranih terasa, preporučujemo vam namještaj na rasklapanje, mekane jastuke, vesele boje i neizostavne pločice za terasu koje će biti otpornije na vremenske uvjete nego li će to biti drvo ili laminat. 

Kada govorimo o živim bojama i o otpornosti na vremenske uvjete, jedan od najboljih kandidata koji bi mogao krasiti pod vaše terase su pločice May Murinni Eternity Dove.

Podna pločica May Ceramics Icaria Beige Cuarcita Inout je klasičnog, rustikalnog, ali istovremeno romantičnog dizajna te se s lakoćom uklapaju u malene ambijente i ambijente okružene prirodom. Pločice su izrađene od porculana, tj. gresa, pa su otporne na smrzavanje i loše vremenske uvjete. 

2. Kako odrediti stil uređenja terase? Jednostavno!

Razmislite. 

Terase i balkoni su zapravo nastavak našeg interijera, pa bi bilo odlično da su vaš eksterijer i interijer usklađeni istom stilskom pričom! 

Na primjer, ako je vaš dom uređen u vintage stilu, uredite terasu u vintage stilu odabirom pločica koje odgovaraju tom stilu! Ako se radi o minimalizmu, minimalizma nikada previše ni na terasama! Ipak, jedino što je bitno je udoban namještaj za terasu i po mogućnosti zidani kamin za roštiljanje i pokoju peku :)

Naša preporuka? Mislimo da ja najlakše prenijeti stil interijera na terase tako da proširite pod! Da, tako je, proširite! To neće zahtijevati zahtjevne građevinske radove već ćete morati postaviti iste pločice u interijer i eksterijer! 

Prilično lukav potez, zar ne? 

 

Vrt uređen s biljkama i drvenom garniturom te je obložen s pločicama u imitaciji kamenaVrt uređen s biljkama i drvenom garniturom te je obložen s pločicama u imitaciji kamena


Pločica May Nordic Sabbia iz May Ceramics Nordic serije pogodna je za oblaganje svih površina u eksterijeru i interijeru. Neutralnih je tonova, a zbog razlike u strukturi i boji postiže se vjerna imitacija kamena. Uklapa se u sve ambijente, a ono što je najbolje dolazi u protukliznoj varijanti, idealnoj upravo za vanjske prostore kao što su nenatkrivene terase i balkoni.

3. Što manje sitnih detalja na terasama, to bolje

U vanjskom prostoru, sve može izgledati odlično! Pločice, malene drvene pregrade, ograde, biljke, ukrasni stolići,... ma sve! Pobrinite se jedino da sve bude u skladu s glavnom temom. 

No kako to inače biva, ponekad otpustimo kočnice i mislimo si - još samo malo. Pa još malo. Pa još samo ovaj detaljčić. 

Sve je to u redu sve do kad ne razbistrite um i shvatite da ste svoj dom ili pak terasu pretvorili u pravu malu svaštaru bez glave i repa. 

No jedini problem nije u izgledu, već o prvom nevremenu, padalinama ili pak prejakom suncu. Svi ovi detaljčići će vam priuštiti pravu muku u hitnom pospremanju kako bi ih zaštiti od lomljenja i oštećenja. 

Kako bi izbjegli monotoniju, odvažite se na boje koje se ne bi ikada usudili koristiti u interijeru!

4. Kad je u pitanju uređenje terasa, možete malo poludjeti s bojama!

Ako su pločice i namještaj za terasu podjednakih boja, nemojte misliti da je prekasno za dodavanje boja! Pa zašto bi bilo? Dodavanje živosti i boja na terase ili balkone ne mora značiti kupnja novog namještaja ili pločica.

Na primjer, ako su namještaj i pločice zagasito sivkastih ili smećkasto-zlatnih boja, odvažite se i kupite jastučiće u narančastoj ili zeleno-plavoj boji kao što su ovi na slici! Jedino na što morate pripaziti je da birate materijale otporne na vremenske utjecaje.

Vanjske pločice u imitaciji betona i kombinacija vrtne garniture na terasi.Vanjske pločice u imitaciji betona i kombinacija vrtne garniture na terasi.


Rustikalne terase ili balkoni će odlično izgledati dodate li im karirane uzorke poput stolnjaka ili jastučiće u obliku srca.  Ako imate veću terasu, odlično će se uklopiti stari vrčevi, drvena kolica u koja možete posaditi cvijeće, drvena klupica ili stari bicikl s košarom punom cvijeća!

Vanjska terasa uređena s pločicama u imitaciji kamena i drvetaVanjska terasa uređena s pločicama u imitaciji kamena i drveta


Za potpuni rustikalni doživljaj, razmislite o zidnim pločicama Mozaik May Crystal Mosaic Light Grey Stone,! Talijanska rustikalnost koja vjerno imitira kameni mozaik, a još je k tome otporna na smrzavanje. 

Ima li bolje opcije od ove? (osim ako na cijeli zid ne želite ručno postavljati kamenčić po kamenčić, sve do kad ne dobijete pravi mozaik :) ).

Listado pločice, u obje varijante boja, toliko vjerno imitiraju pravi kameni mozaik i njegove karakteristike da zaista nema potrebe mučiti se postavljanjem pravog mozaika

5. Terase i balkoni bez biljaka? Nezamislivo!

Što reći na ovu temu? Vani ste i potrebno vam je zelenilo! Bez obzira nalazi li se oko vas zeleno dvorište, na terasi se mora naći cvijet ili dva. 

Što ako ne volite cvijeće? Odličan dodatak bit će i začinsko bilje u privlačnim teglicama ili pak kaktusi. Preporučujemo da izaberete biljke kojima ne smetaju vrućine i izlaganja direktnom suncu: 

Po našem mišljenju, neke od savršenih biljaka su:

  • Petunije: prekrasnih je boja i privlačnog oblika
  • Begonije: sitnih je cjetova dolazi u nekoliko boja, najčešće ružičastoj i bijeloj
  • Bakope: popularna je zbog sitnih cvjetića, a može narasti i do 80 cm!

6. Vanjski solarni tuš odmah do terase - savršeni dodatak! 

Vanjski solarni tuševi mogu biti zaista odličan dodatak svakom dvorištu! Osim što izgledaju primamljivo, u ovim će vas ljetnim danima rashladiti u trenutku! Kao savršen dodatak svakoj terasi svakako preporučujemo Voxort Joy 35 solarni tuš!  

Voxot solarni tuš joy 35 postavljen uz zid pored bazena.Voxot solarni tuš joy 35 postavljen uz zid pored bazena.

Voxort solarni tuš Joy idealan je izbor za dvorišta, terase, pa čak i za balkone! Zbog minimalističkog se dizajna bez problema uklapa u sve vrste uređenja, a radi svojim dimenzija, stat će i u najmanje prostore! 

I kao šećer na kraju, evo jednog odličnog pogleda za sve one koji ove godine neće na more!

Prekrasno, zar ne? Šteta što svi ne možemo imati ovakvu terasicu samo za sebe :)

Mozaik pločice postavljene na bazen.Mozaik pločice postavljene na bazen.


Samo da se pohvalimo, ovu terasu krase May Ceramics Stone Quartz Beige pločice, koje imamo u Fero-Term ponudi pločica za vanjsko oblaganje podova, zidova i bazena :) Odlične su za postavljanje uz bazene jer su protuklizne i otporne su na smrzavanje!

Kako izgleda vaša savršena terasa? Ili pak balkon? Uživate li u njima? Nadamo se da smo vam dali par odličnih savjeta kako urediti terasu. Ako ćete biti u potrazi za pločicama za terasu, znate gdje nas naći :) Pogledajte našu ponudu na webshopu i naravno, šaljte nam slike svojih uređenih terasa!