Adaptacija kupaonice, bez neugodnih iznenađenjaAdaptacija kupaonice, bez neugodnih iznenađenja


Lijepo i funkcionalno uređena kupaonica značajno podiže cijenu nekretnine, stoga nije čudo da je ujedno i najzahtjevnija prostorija u domu kad je u pitanju adaptacija. Što sve trebate znati prije same adaptacije, što možete očekivati, kako spriječiti iznenađenja - pročitajte u ovom blogu.


Pogled na vlastitu kupaonicu već vas odavno ne opušta i ne nadahnjuje; zapravo, jedino što pomislite kad uđete u kupaonicu je "Ovoj prostoriji treba ozbiljna adaptacija". Poznat nam je taj osjećaj. Znate da vaša postojeća kupaonica više ne zadovoljava vaše i potrebe vaše obitelji, ali pomisao na ozbiljan posao - koji obnova kupaonice zahtjeva - izaziva vam nelagodu. Oblaci prašine, buka, dogovori s majstorima, rokovi, nemogućnost korištenja kupaonice - sve vas to pomalo plaši. A zapravo niste sigurni ni odakle da počnete...

Adaptacija stare kupaonice u predivnu kupaonicu kao iz kataloga.Adaptacija stare kupaonice u predivnu kupaonicu kao iz kataloga.


Uvijek je najbolje krenuti - od početka. Kao prvo: sve one predivne kupaonice koje gledate na portalima i u časopisima, sve su redom prvo bile - prazne prostorije. Goli zidovi, raskopan pod, prašina... sve su to polazne točke svakog kasnije ukusno namještenog prostora. Stoga, duboko udahnite, izdahnite i - bacimo se na posao!

Izgled kupaonice nakon detaljne renovacije i adaptacije.Izgled kupaonice nakon detaljne renovacije i adaptacije.


Što zapravo želite?

Prije početka adaptacije, morate biti na čistu što zapravo želite. Postoje tri nivoa adaptacije, a razlikuju se po opsegu i težini radova, vremenu trajanja i količini novca koja će vam za adaptaciju biti potrebna.

1.

Najbrži i najjeftiniji oblik adaptacije jest onaj koji uključuje samo "kozmetičke" promjene, tj. samo zahvate koji su nadžbukni. To znači da možda želite samo promijeniti kupaonsku bazu, postaviti novi kupaonski ormarić ili umivaonik, zamijeniti toaletnu školjku ili nabaviti novo kupaonsko ogledalo. Možete se odlučiti i za jednostavne i povoljne zahvate koji odmah mogu vizualno "podići" vašu kupaonicu, poput bojenja starih keramičkih pločica ili emajliranja klasične ili poliranja PVC kade... Takvi zahvati nisu zahtjevni ni vremenski ni financijski, a mogu donijeti lijepe rezultate i "umiti" vašu staru kupaonicu.

Crni kupaonski ormarić, crna tuš kabina i crni radijator u maloj kupaonici.Crni kupaonski ormarić, crna tuš kabina i crni radijator u maloj kupaonici.

 

2.

S druge strane, možete se odlučiti za ozbiljniju obnovu kupaonice koja zahtjeva dodavanje sanitarija, poput bidea, ili  zamjenu klasične kade tuš kadom ili walk-in tušem. Možda želite klasični vodokotlić zamijeniti podžbuknim vodokotlićem ili vam je cilj promijeniti raspored sanitarija. U tom slučaju govorimo o djelomičnoj adaptaciji kupaonice, koja je vremenski i financijski zahtjevnija operacija i podrazumijeva podžbukne i nadžbukne radove. Osim majstora, u tom će vam slučaju dobro doći i pomoć stručnjaka, koji vam može pomoći profesionalnim savjetovanjem pri uređenju kupaonice. Naime, stručnjak će vas uputiti u sve tajne kompletnog procesa koji prolazite tijekom planiranja i same izvedbe obnove kupaonice, što vam može biti od velike pomoći.

Kompletno obnovljena kupaonica od zidova do podova.Kompletno obnovljena kupaonica od zidova do podova.

3.

Financijski i vremenski najzahtjevnija je kompletna obnova kupaonice. Taj proces podrazumijeva uklanjanje svih starih elemenata iz kupaonice, do golih zidova i poda, a zatim i značajnije zahvate u same instalacije: vodovodne, kanalizacijske i električne. Ovisno od vaših zamisli, trebat će vam i više profila majstora, što dodatno poskupljuje priču i komplicira organizaciju. Dobra je strana kompletne adaptacije to što možete kupaonicu u potpunosti prilagoditi svojim zahtjevima i kreirati sasvim novi ambijent, možete promijeniti raspored sanitarija i kupaonicu učiniti funkcionalnijom i daleko atraktivnijom nego što je bila.

 

Cijena adaptacije kuaponice s tušem i dva umivaonika.Cijena adaptacije kuaponice s tušem i dva umivaonika.


Koliko sve to košta?

Cijena adaptacije ovisi o više čimbenika, ali najviše ovisi o tome za koji ste se tip obnove (od tri gore navedena) odlučili. Stručnjaci tvrde da lijepo i funkcionalno opremljena kupaonica podiže cijenu nekretnine za čak 10 do 15 posto, stoga ne čudi da je kupaonica i najskuplja prostorija kad je obnova u pitanju. Krećete li u kompletnu obnovu kupaonice, računajte na raspon cijena od 2,800 do 5,000 kuna po kvadratnom metru kupaonice. Sve, naravno, ovisi o težini zahvata, kvaliteti materijala i cijeni rada majstora.

Najkomforniji izbor je tzv. "ključ u ruke" dogovor, što znači da se na početku procesa dogovorite s izvođačem o roku i cijeni, a sve dalje više nije vaša briga. Naravno, ta je opcija i najskuplja. Zbog cijene se većina nas odlučuje za kompromisno rješenje, koje zahtjeva naš značajniji angažman, vremenski i organizacijski, ali je onda i ukupna cijena manja.

Izgled kupaonice nakon renovacije kupaonice.Izgled kupaonice nakon renovacije kupaonice.


Pri dogovoru o cijeni adaptacije vodite računa o nepredviđenim troškovima. Naime, cijena obnove se dogovara prije nego što majstori skinu pločice i dobiju uvid u pravo stanje stvari. A onda mogu uslijediti mnoga neugodna iznenađenja, od lošeg stanja instalacija do potrebe za neplaniranim zidarskim zahvatima. Stručnjaci stoga preporučuju da pri dogovoru o cijeni adaptacije s izvođačem budete svjesni nepredviđenih troškova i predvidite tu mogućnost. Zato ne dogovarajte cijenu koja vas u potpunosti financijski iscrpljuje, nego ostavite određena sredstva sa strane za nepredviđene troškove.

3d vizualizacija kupaonice i prikaz 3d modela kupaonice.3d vizualizacija kupaonice i prikaz 3d modela kupaonice.


Krenimo s radovima

Imate ideju što želite napraviti, osigurali ste budžet, imate i sredstva za nepredviđene troškove, dogovorili ste izvođača... i radovi mogu početi. Kako to izgleda u praksi?

Prije nego radovi počnu, sve što želite napraviti treba staviti na papir. To znači da možete angažirati stručnjaka za profesionalnu pomoć pri planiranju kupaonice, koji može napraviti i 3D vizualizaciju vaše buduće kupaonice kako biste mogli vidjeti kako će sve izgledati nakon završetka radova. Detaljan plan željenog izgleda kupaonice pomoći će i izvođaču radova i majstorima, kako bi predvidjeli sve korake obnove.

Nakon toga radovi mogu početi. I to ona prašnjava faza: pri ozbiljnijoj obnovi potrebno je prvo ukloniti stare keramičke pločice i ogoliti zidove i podove. Paralelno s tim, treba ukloniti i sav otpadni materijal, što često zadaje probleme. Zatim mogu početi radovi na instalacijama, radilo se o zamjeni dotrajalih i polaganju novih ili prerasporedu instalacija.

Kad su radovi na instalacijama gotovi, slijede klasični zidarski radovi kojima su cilj ravni zidovi i podovi. Zatim se izvodi hidroizolacija podova i zidova, što je jedan od najvažnijih koraka kad je kupaonica u pitanju, jer majstori tu nemaju prostora za pogrešku. Slijedi faza preciznijih gipsarskih radova i polaganja pločica na podove i zidove. U ovoj fazi vaša kupaonica počinje ličiti na kupaonicu kakvu ste zamislili.

Završna faza podrazumijeva montažu sanitarija, kade, umivaonika i kupaonskog namještaja. Nakon toga će vaša nova kupaonica zablistati u punom sjaju, a vi ćete napokon moći odahnuti i opustiti se u tom atraktivnom prostoru.

Završna faza uređenja kupaonice u svijetlim bojama.Završna faza uređenja kupaonice u svijetlim bojama.


Profil majstora

Adaptacija kupaonice je zahtjevna jer je u cijeli proces uključeno puno profila majstora. Iako su kod nas najpopularniji "5-u-1" majstori, ne preporučujemo takve "multipraktik" varijante jer rijetki su majstori podjednako dobri u svim "disciplinama".

Za početak, upuštate li se u kompletnu renovaciju kupaonice, bilo bi dobro da angažirate arhitekta koji će odabrati najfunkcionalnija rješenja i sve vaše želje prenijeti na papir, s detaljnim uputstvima za majstore. Nakon arhitekta na redu je zidar, čiji je zadatak ostaviti iza sebe glatke zidove i podove, spremne za ostale majstore. Prije nego on završi, svoje će obaviti vodoinstalater i električar, nakon kojih keramičar može opločiti podove i zidove. Montažu kupaonskog namještaja možete obaviti sami ili taj zadatak za vas može obaviti stolar.

U svakom slučaju, adaptacija kupaonice je sveobuhvatan, vremenski i financijski zahtjevan pothvat - ali po završetku radova dobijate atraktivan prostor koji će vas vjerno služiti dugi niz godina.
Do nove adaptacije! :)

Kompletna renovacija kupaonice uz dobre majstore.Kompletna renovacija kupaonice uz dobre majstore.