Upuštanje u samostalno renoviranje kupaonice zahtjevan je zadatak koji gotovo uvijek zahtijeva više obaveza nego što isprva možete zamisliti. Stoga, renovacija ali i planiranje često završava na dva načina - s gorkim ili slatkim okusom u ustima. U nastavku donosimo 5 savjeta koja morate imati u vidu prije početka projekta.

Kupaonica sa bijelim kupaonskim sanitarijama i bijelom stojećom kadom popločena u imitaciji drveta.Kupaonica sa bijelim kupaonskim sanitarijama i bijelom stojećom kadom popločena u imitaciji drveta.

Upuštanje u samostalno renoviranje kupaonice zahtjevan je zadatak koji gotovo uvijek zahtijeva više obaveza nego što isprva možete zamisliti. Stoga, renovacija ali i planiranje renovacije kupaonice često završava na dva načina - s gorkim ili slatkim okusom u ustima.

Naravno, nikako ne želite gorak okus koji uz sebe veže i poveću rupu u novčaniku, stoga obratite pozornost na sljedeće savjete, a s kojima možete vrlo lako optimizirati proces renovacije kupaonice ali i postaviti temelje za neki sljedeći projekt koji imate u planu.

Ukratko, sve se svodi na tri riječi - planiranje, planiranje i planiranje. Doduše, ovo je samo jedna riječ ponovljena tri puta za redom, ali jasno ističe važnost dubokog promišljanja prije upuštanja u projekt sveobuhvatnog make-overa vaše kupaonice.

U nastavku donosimo 5 osnovnih savjeta koja morate imati u vidu prije početka projekta. Svaki savjet se grana na specifične pod-savjete, a koje ćemo detaljno obraditi u jednom od sljedećih blog postova.

1. ZAPOČNITE S JASNOM IDEJOM ŠTO ŽELITE I KOJI VAM JE CILJ

Ako planirate renovaciju kupaonicu, tada svakako na umu imate nekoliko ciljeva koje želite postići - uljepšati sam dizajn i izgled kupaonice, povećati vrijednost cjelokupne nekretnine, dodavanje funkcionalnosti, sadržaja i dodatnog prostora ili kombinacija tih ciljeva. To su svakako najčešći razlozi zašto se upuštate u proces renovacije dok se također ističe i prilagodba prostora koji je siguran za djecu te poboljšanje energetske učinkovitosti.
Neka vaši ciljevi budu jasno kvantificirani - odredite rok u kojem želite završiti projekt, količinu materijala i proizvoda te maksimalan i optimalan budžet s kojim raspolažete.
Cjelokupni proces renovacije kupaonice podijelite prema segmentima kako bi lakše pratili rad i rezultate. Tako bi vaš cilj trebao izgledati ovako: "Postavljanje vodovodnih instalacija u kupaonicu od 8 m2 završiti u roku 3 dana s budžetom od 1500 €.".
Očekujte da će radovi potrajati duže nego što ste zamislili te tu činjenicu uskladite s vašim planom i budžetom.
Predlažemo da renovaciju započnete s kreiranjem liste želja - što vam se u staroj kupaonici sviđa, a što želite zamijeniti. Na listu dopišite i značajke koje ste oduvijek htjeli, ali ih nikad niste realizirali - jeste li oduvijek sanjali o kaminu u kupaonici? Tada ih grupirajte prema razini poželjnosti te ih numerirajte prema važnosti. Kao i kod renovacije drugih prostorija, postoje osnovni i luksuzni elementi. 

Bijeli kupaonski radijator postavljen na pločice u imitaciji drveta.Bijeli kupaonski radijator postavljen na pločice u imitaciji drveta.

 

Za inspiraciju i ideje pregledajte trgovine i časopise.

2. PROVEDITE ISTRAŽIVANJE

Prije nego započnete razgovore s izvođačima radova, pročitajte časopise koji se bave tematikom renoviranja, pregledajte materijale i proizvode u trgovinama i salonima te pretražite internet za ideje oko dizajna i materijala koji vas interesiraju.

Što jasniju i točniju predodžbu imate o tome kako želite da vaša nova kupaonica izgleda, to će izvođač radova bolje procijeniti vrijeme i trošak potreban za ispunjenje ciljeva.

Provjerite internet izvore te posjetite blogove i stranice stručnjaka za renovaciju kupaonica i proučite koje materijale i instalacije koriste. Porazgovarajte s arhitektima, građevinarima i ostalim stručnjacima, ali i s prijateljima, susjedima i članovima obitelji kako bi bili sigurni da su vaš plan i ciljevi ostvarivi. Prikupite nekoliko ponuda od različitih dobavljača prije nego se odlučite za izvođača radova.

Prije postavljanja bilo kakvih električnih, plinskih ili vodovodnih instalacija, provjerite zakonske odredbe i regulacije koje se odnose na kupaonice i toalete.

Polukružna tuš kabina s crnim elementima postavljena na bijelu tuš kadu.Polukružna tuš kabina s crnim elementima postavljena na bijelu tuš kadu.

 

Također, ventilacijski sustav jedan je od četiri najvažnija instalacijska elementa na koji trebate obratiti pažnju te temeljito istražiti koja vam opcija najbolje odgovara. Osim što čini značajan dio budžeta, ventilacijski sustav je ključan za kvalitetno provjetravanje kupaonice. Za navedene instalacije postoje propisani uvjeti kojih se svaki izvođač radova mora držati.

3. ODREDITE JASAN I REALAN BUDŽET

Prije upuštanja u sam projekt renoviranja jedan od nužnih uvjeta je da na papir stavite vaša jasna očekivanja i ograničenja oko toga koliko ste spremni utrošiti na samu renovaciju. Neke od ključnih varijabli koje nikako ne smijete izostaviti su veličina kupaonice, kvaliteta korištenog materijala te trošak samog rada.

Računajte na nenadane situacije i osigurajte dodatan budžet za neočekivane popravke kao što su problemi s plijesni ili izljevom vode iz tuš kabine.

Neka vam budžet bude jasan i fleksibilan.

Kako bi uštedjeli novac, jedan od načina je samostalno preuzeti dio posla te ga vlastoručno napraviti prema "uradi-sam" modelu. Na primjer, postavljanje WC školjke jedan je od najlakših i najjednostavnijih radova koje možete napraviti sami, a koji će smanjiti cjelokupni trošak. Za samo postavljanje je potrebno oko sat vremena, a proces vlastoručne instalacije WC školjke objasnit ćemo u jednom od sljedećih blog postova.

Imajte na umu da što više pipa namjeravate ugraditi ili promijeniti njihov raspored (micanje WC školjke ili odvoda), to će i sama cijena renovacije porasti. Stoga je izvođenje radova unutar dosadašnjeg vodovodnog sustava jedan od najboljih načina kako trenutno smanjiti cjelokupni trošak i budžet unatoč tome što ograničava samu fleksibilnost dizajna.

4. ZAPOSLITE PRAVE LJUDE

Rijetko tko se nije opekao kada je zbog uštede zaposlio radnike na crno ili prvu i najjeftiniju opciju na koju je naišao. Stoga svakako prije konačnog odabira izvođača radova tražite njihove kvalifikacije i reference.

Bivši klijenti dati će vam najbolju povratnu informaciju o kvaliteti izvedenih radova, ali i komunikacijskim vještinama izvođača. Jer, ako s nekime ne možete jasno komunicirati te mu predočiti vlastite planove i očekivanja, koji je smisao suradnje?

Angažirajte inženjera ili građevinara, a ne vodoinstalatera za upravljanje i nadzor projekta. Građevinar će vam dati najbolji savjet za svaki dio procesa renovacije - od rušenja stare kupaonice, preko organizacije samog rada, do ispravne i isplative nabave materijala.

Čak i ako renovaciju kupaonice želite provesti vlastoručno ili prema "uradi-sam" modelu, neke radove trebate prepustiti profesionalcima. To se svakako odnosi na projektiranje i postavljanje vodovodnih, plinskih i električnih instalacija te ventilacijskog sustava čije nestručno i nekvalitetno postavljanje može imati katastrofalne posljedice.

Također, profesionalac vam može dati najbolji savjet kako održati cijeli projekt unutar planiranog budžeta, kako izbjeći najskuplje pogreške te na kojim stavkama eventualno možete uštedjeti koju kunu.

Zapamtite, ishod renovacije kupaonice može imati značaj utjecaj i na samu vrijednost cjelokupne nekretnine, što može dodatno potencirati ukupni i dugoročan trošak. Stoga vam savjetujemo da je kvalitetna i stručna radna snaga posljednja stavka na kojoj bi trebali tražiti dodatne uštede.

5. ORIJENTIRAJTE SE NA DETALJE

Drveni kupaonski pult na kojem je postavljen crni umivaonik i crna miješalica.Drveni kupaonski pult na kojem je postavljen crni umivaonik i crna miješalica.

 

Ne zaboravite na osvjetljenje vaše nove kupaonice. Koji je smisao ulaganja značajnog novca u kvalitetne materijale, minimalističko dizajnirane elemente i accessories ako osvjetljenje ne ističe te prednosti?

Ako ste u mogućnosti, osigurajte maksimalan dotok danjeg svijetla koje najbolje ističe detalje i elemente kupaonice. S druge strane, umjetno svjetlo je odličan način za podizanje atmosfere i ugođaja u kupaonici, a u tom se kontekstu spominje nekoliko vrsti osvjetljenja - zidne i zrcalne lampe odlične su za podizanje atmosfere dok stropne lampe daju izravno svjetlo tamo gdje je ono najviše potrebno.

Zidne LED svjetiljke, osim što štede energiju i novac, dobar su izbor za moderne kupaonice dok stropne lampe više odgovaraju kupaonicama klasičnog dizajna.

Ventilacija je element koji zahtijeva iznimnu pozornost kod uređenja i renovacije kupaonice.

Osim što zahtijeva značajan novčani izdatak te je podložna posebnim propisanim uvjetima, ventilacija je nužna i za provjetravanje prostora, a važnost istog posebice se ističe ako se koristi plinski bojler.

Bez obzira na veličinu prostora i planirani budžet, odzračnik je nužan u svakoj kupaonici.

Pločice u imitaciji drveta jedan su od najučinkovitijih načina kako dodati poseban štih kupaonici.

Dodajte vašoj novoj kupaonici dašak svoje osobnosti pomoću raznih dodataka i accessoriesa. Npr. postavite novo ogledalo koje odgovara novom stilu kupaonice te dodajte nekoliko zidnih ili ambijentalnih lampi za isticanje atmosfere.

Također, odabir ručnika posebice podiže sam izgled kupaonice, stoga obratite pozornost i na taj detalj.

Pratite naš blog jer ćemo u jednom od sljedećih blog postova iznijeti savjete za odabir ručnika koji najbolje odgovaraju vašoj kupaonici. Slobodno posjetite naš webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu za još više savjeta.