Sezona grijanja u punom je jeku, ali vas zebe oko srca zbog najave skorog poskupljenja energenata? Evo kako u pet koraka spriječiti da vam računi za grijanje ne izazovu minus na računu.

Crni kamin na drva smješten u dnevnom boravku na keramičke pločiceCrni kamin na drva smješten u dnevnom boravku na keramičke pločice


Grijanje stambenog prostora ozbiljna je stavka za svako kućanstvo, stoga je potrebno već u startu izabrati najbolji sustav grijanja. A taj sustav mora biti dovoljno dobar da vaše ukućane i vas ugrije za hladnih mjeseci, a opet dovoljno efikasan kako ne biste trošili više novca na grijanje nego što je potrebno. Stoga razmišljati o štednji treba već pri izboru sustava grijanja - to je najbolje jamstvo uspjeha.

Bijeli pločasti radijator u blagavaonici za uštedu energije kraj sofe i stolice za sjedenje.Bijeli pločasti radijator u blagavaonici za uštedu energije kraj sofe i stolice za sjedenje.

Ništa bez olovke i kalkulatora

Kad odlučujete o načinu grijanja, možete se držati dva principa: ili ćete način grijanja odabrati prema osjećaju ili ćete u ruke uzeti papir i olovku i malo se pozabaviti elementarnim matematičkim operacijama. Ako vam je od osjećaja draža matematika, a želite niže troškove grijanja (radilo se o novom objektu ili razmišljate o drukčijem sustavu grijanja), prvo pitanje koje biste si trebali postaviti jest:  "Koliko energije trošim na grijanje doma?" Do odgovora možete doći pogledom na energetski certifikat - specifična potrošnja toplinske energije u rasponu je od ledenih 300 (za "vile propuh") do impresivno niskih 15 kWh/m2 (za pasivne kuće). Taj broj  pomnožite s brojem "kvadrata" koje ćete grijati i dobit ćete godišnju potrošnju energije potrebnu za grijanje prostora.

Taj je broj uvelike ovisan o različitim čimbenicima, poput kvalitete toplinske izolacije objekta (krovište, pod, zidovi), broja otvora, kvalitete stolarije, zemljopisnog položaja... Kad imate taj broj, sljedeći koji vam je potreban jest količina energenta čijim se izgaranjem dobiva energija potrebna za zagrijavanje prostora (dakle, prvi broj). Da biste njega dobili, morate znati energetsku vrijednost jedinice (recimo, kilogram ukapljenog plina, litra lož ulja, kubni metar drva...) i okvirnu cijenu jedinice. Uz te brojeve, lako ćete jednostavnim matematičkim operacijama doći do pune cijene grijanja.

Želite li sustav grijanja koji će biti učinkovit i jeftin, morate proći tri koraka: dobro toplinski izolirati stambeni objekt (ako sami gradite, ili pri kupnji odabrati objekt što boljeg energetskog razreda), odabrati sistem grijanja te energent najboljeg omjera cijene i iskoristivosti.

Pločasti bijeli radijator smješten u blagavaoni nasuprot stola s crnim postoljem Pločasti bijeli radijator smješten u blagavaoni nasuprot stola s crnim postoljem

Izolacija toplinu čuva

Kad je o toplinskoj izolaciji riječ, to je jedan od najvažnijih čimbenika u cijeloj priči o grijanju. Termoizolacija objekta je jednako važna i ljeti i zimi - dobra toplinska izolacija zimi smanjuje gubitke topline, a ljeti sprječava pregrijavanje prostora. Novac uložen u kvalitetnu termoizolaciju najbolje je uložen novac; zahvaljujući dobroj izolaciji, godinama ćete štedjeti zahvaljujući nižim računima za grijanje i rashlađivanje doma.

Kvalitetna izolacija počinje od podova, pa je tako preporuka stručnjaka da podovi ispod kojih se ne grije trebaju biti debljine barem 10, a podovi prostorija ispod kojih se grije 8 centimetara debljine. Toplotna izolacija zidova sljedeća je stepenica: kvalitetno odrađena fasada najbolja je garancija nižih iznosa na računima za grijanje.

Broj otvora u zidovima (prozori i vrata) te kvaliteta stolarije daljnji su čimbenici koji utječu na kvalitetu grijanja. Vjerujte, najčešće postoji dobar razlog zašto je jedan prozor istih dimenzija ponekad bitno skuplji od drugoga, a isto vrijedi i za vrata, vanjska i unutarnja. I za kraj priče o dobro odrađenoj termoizolaciji objekta, kao šlag na tortu (doslovno) sjeda krov: pri loše izvedenoj izolaciji kroz krov se može izgubiti gotovo trećina energije. Ako je krovna izolacija izvedena korektno, uloženo u izolaciju vratit će vam se vrlo brzo kroz niže račune za grijanje.

Kamin za drva na kruta goriva u dnevnom boravku pomaže kod uštede grijanja.Kamin za drva na kruta goriva u dnevnom boravku pomaže kod uštede grijanja.

Pravilno regulirajte sobnu temperaturu

Želite li da je vaše kućanstvo dobro zagrijano, a istovremeno želite uštedjeti na računima za grijanje, vaš sustav grijanja mora učinkovito funkcionirati. To znači da je, recimo, bolje da vaš  kondenzacijski bojler radi punom snagom neko vrijeme, nego da se uključuje svako malo kako bi se temperatura digla za jedan stupanj. To ćete postići pametnim programiranjem sobnog termostata. 

Prije spavanja bi bilo idealno podesiti nižu temperaturu: 16°C je temperatura ispod koje će se rijetko živa u termometru zimi spustiti unutar dobro izoliranog doma, što znači da će se bojler tijekom noći rjeđe uključivati. Programirajte sobni termostat da počne grijati vaš dom 30 minuta prije no što se obitelj budi, tako da će vas prostorije dočekati ugodno ugrijane (posebno je važna topla kupaonica). Nekih 15 minuta prije odlaska no što odlazite na posao, termostat neka smanji grijanje na 16-17 stupnjeva i održava ga na toj razini do 30 minuta prije nego se vratite s posla. Ako imate sustav koji uključuje sobni termostat i termostatske glave na zasebnim grijaćim tijelima, dodatno ćete uštedjeti postavljanjem idealnih temperatura za svaku prostoriju zasebno: prostorije u kojima se ne boravi (predsoblja, hodnici) mogu biti nekoliko stupnjeva hladnije od dnevnog boravka ili kuhinje, dok kupaonica mora biti 2 do 3 stupnja toplija od dnevnog boravka.

Bijeli kupaonski radijator odlično pristaje modernoj kupaonici i umivaoniku sa zlatnim rubom uz uštedu energije.Bijeli kupaonski radijator odlično pristaje modernoj kupaonici i umivaoniku sa zlatnim rubom uz uštedu energije.

Lokacija, lokacija, lokacija

Snaga grijanja radijatora je važna, ali želite li u potpunosti iskoristiti snagu radijatora, morate znati na koje ga mjesto u prostoriji postaviti. Jedno od glavnih pravila je postaviti radijator uz staklenu stijenu ili ispod prozora, kako bi odmah zagrijavao hladni zrak koji ulazi u prostoriju. Iako je današnja stolarija puno kvalitetnija od stare, a toplinska izolacija na višem nivou, majstori se većinom još uvijek drže tog pravila o postavljanja radijatora ispod prozora i na vanjske zidove. Naravno, nitko vas neće spriječiti da radijator postavite gdje god želite i gdje je vama najpraktičnije, ali mjesta ispod prozora i dalje su siguran izbor zbog logičnog smjera strujanja hladnog zraka.

Ako postavite radijator ispod prozora, nemojte ga prekrivati dugom zavjesom jer ćete tako znatno smanjiti mogućnost strujanja zagrijanog zraka i samim time grijanje prostorije bit će manje efikasno (a potrošnja veća). Iz istog razloga ne postavljajte radijatore preblizu namještaja; zagradite li radijator trosjedom, zagrijavat ćete trosjed, a ne prostoriju - što, vjerujemo, ne želite.

Grijanje kupaonice uz crni zidni kupaonski radijator pored ugradbene bijele kadeGrijanje kupaonice uz crni zidni kupaonski radijator pored ugradbene bijele kade

Pustite radijatore da dišu punim plućima

Prije početka sezone grijanja uobičajeno je odzračiti radijatore kako bi sam proces grijanja bio što je moguće više učinkovit. Ako to niste učinili, vaši radijatori zimi neće raditi punom snagom. Pojava zraka u radijatorima uslijed duljeg nekorištenja nije rijetka pojava - prepoznat ćete je po čudnim zvukovima koji dopiru iz vašeg radijatora pri prvom pokretanju, kao i pojavi da je radijator pri dnu topao, a pri vrhu hladniji.

Za odzračivanje vam trebaju ključić za odzračivanje, krpa i posuda za skupljanje vode. Prije nego počnete odzračivati radijator, pojačajte ih do maksimuma te pričekajte pola sata da biste bili sigurni da su se svi mjehurići zraka skupili u radijatoru. Ispod radijatora postavite posudu za skupljanje vode, a ispod nje debeli ručnik ili krpu (za svaki slučaj). Ključićem lagano otvarajte ventil za odzraku - vrući zrak može početi izlaziti već nakon što ste odvrnuli pola navoja. Proces je gotov kad sav zrak izađe, a iz radijatora krene curiti voda; tad zatvorite ventil. Ali pazite: zrak iz radijatora može biti vruć, stoga pazite da vas ne opeče! Ako niti nakon prvog odzračivanja radijator ne radi punom snagom, ponovite cijeli proces.

Ušteda energije grijanja u ekonomičan kupaonski radijator u bijeloj boji u kupaonici sa tuš kabinom i tuš stranicomUšteda energije grijanja u ekonomičan kupaonski radijator u bijeloj boji u kupaonici sa tuš kabinom i tuš stranicom


Kad je grijanje u pitanju, štednja je uvijek dobrodošla - ali štediti treba na energentima, a ne na kvaliteti grijaćih tijela i dijelova sustava grijanja. Ako trebate bilo što od navedenoga, provjerite bogatu ponudu svega vezanog uz grijanje u Fero-Term webshopu ili u nekoj od naših prodavaonica!