Vaša kupaonica, kuhinja i blagovaonica ne trebaju totalnu renovaciju - dovoljno je nekoliko manjih (ok, priznajemo, neki su i malo veći;) zahvata i vaš će dom zasjati novim sjajem.

Zidne i podne pločice postavljene u kupaonici u kojoj se nalaze dvije otvorene kupaonske baze i dva bijela umivaonika s dvije zlatne miješalice.Zidne i podne pločice postavljene u kupaonici u kojoj se nalaze dvije otvorene kupaonske baze i dva bijela umivaonika s dvije zlatne miješalice.

Promijenite podne obloge

Želite li nanovo obložiti podove, razmislite o SPC podnim oblogama kao alternativi keramičkim pločicama ili parketu. SPC podne obloge potpuno su nova generaciji podova, čiju jezgru čini kompozitna kamena smjesa koja ovu vrstu poda čini još trajnijim. Osim što ih je izuzetno jednostavno za postaviti (postavljaju se lagano poput laminata), ove su podne obloge 100% vodootporne i izvrstan su izbor za kupaonice, kuhinje i podrume u kućama i stanovima, ali i za pokrivanje velikih površina u komercijalnim prostorima. Ugodni na dodir, otporni na ogrebotine i lagani za održavanje, a dizajnom vjerno prate prirodne materijale (najčešće drvo).

SPC podne obloge postavljene u dnevnom boravku u kojem se nalazi siva kutna garnitura i crni stakleni stol.SPC podne obloge postavljene u dnevnom boravku u kojem se nalazi siva kutna garnitura i crni stakleni stol.

Obnovite kupaonsku galanteriju

Ako ste izabrali prave pločice, funkcionalno razmjestili sanitarije i kupaonski namještaj, uklopili grijaća tijela i izabrali odgovarajuću rasvjetu, sve što još trebate napraviti jest staviti šlag na tortu i atraktivnim komadima kupaonske galanterije lijepo zaokružiti cijelu priču. Iako se možda na prvu ne čini da galanterijom možete uštedjeti na prostoru i svoju malu kupaonicu učiniti većom, činjenica je da dobra organizacija često ovisi upravo o detaljima. Na primjer, na vješalicu Voxort 3000 i držač ručnika Voxort 3600 možete objesiti po dva ručnika koja koristite, dok ćete čiste ručnike moći odložiti na dvostruku policu za ručnike Voxort 8000. Samo neka je funkcionalno!

Crna kupaonska galanterija postavljena pored viseće smeđe baze i crne slavine za vodu.Crna kupaonska galanterija postavljena pored viseće smeđe baze i crne slavine za vodu.

Uvedite prirodu u kupaonicu

Svi uzdišemo od zadovoljstva kad ugledamo kupaonicu koja odiše spa-ugođajem. Ali takav ambijent nije nedostižan: jedan od trikova je da okruženje u kupaonici što više približite onom u prirodi. To možete postići kombinirajući pločice koji dizajnom prate prirodne materijale poput drva ili kamena. Kad to učinite, kao šlag na tortu pozicionirajte u svojoj kupaonici nekoliko teglica s biljkama. I prirodni je ambijent tu!  

Moderna kupaonica sa samostojećom bijelom kadom i smeđim pločicama u imitaciji drveta.Moderna kupaonica sa samostojećom bijelom kadom i smeđim pločicama u imitaciji drveta.

Dajte si prostora

Manje je kupaonice, ne pripazimo li, vrlo lako zakrčiti ručnicima i mnoštvom tuba, bočica, kutija... Stoga je prostor za pohranu svih tih sitnica jako važan, najbolje je sve suvišno skloniti od pogleda. Prva linija obrane su kupaonske baze za umivaonik i kupaonski ormarići s ogledalom - barem jedan od ova dva elementa nalaze se u svakoj maloj kupaonici. Možete se odlučiti i za kupaonski komplet, koji objedinjuje kupaonsku bazu, ogledalo i rasvjetu. U svakom slučaju, kupaonska baza će osigurati i dovoljno "radne površine" na koju će stati neophodne sitnice poput čaše s četkicama za pranje zuba i dozatora sapuna, a na nju ćete moći odložiti i sušilo za kosu ili aparat za brijanje.

Viseća crna kupaonska baza na kojoj se nalazi crni umivaonik s crnom slavinom za vodu.Viseća crna kupaonska baza na kojoj se nalazi crni umivaonik s crnom slavinom za vodu.

Dodajte ormarić više

Osim kvalitetnom kupaonskom bazom, problem nedostatka mjesta za pohranu ručnika, sredstava za njegu tijela i sredstava za pranje i čišćenje možete riješiti spretnim pozicioniranjem kupaonskih ormarića raznih dimenzija. U kupaonici je važna svaka polica i svaka ladica, stoga birajte namještaj koji je praktičan i funkcionalan, izrađen od materijala otpornog na vodu i vlagu. Još jedan trik: odaberete li viseće verzije ormarića, oslobodit ćete pod i tako vizualno proširiti kupaonicu.   

Kupaonica sa šarenim pločicama u imitaciji kamena i drvenim kupaonskim ormarićem i bazom na kojoj se nalazi bijeli umivaonik i crna slavina.Kupaonica sa šarenim pločicama u imitaciji kamena i drvenim kupaonskim ormarićem i bazom na kojoj se nalazi bijeli umivaonik i crna slavina.

Više svjetla u kupaonici

Treba li uopće posebno isticati važnost odgovarajuće rasvjete u kupaonici? Jer u kupaonici rasvjeta mora ispuniti dva uvjeta: ponekad želite ambijentalnu rasvjetu, uz koju ćete se moći opustiti, a ponekad vam treba jako svjetlo kako biste dobro vidjeli što radite. Što znači da jedno rasvjetno tijelo nije dovoljno, već da trebate barem jednu stropnu lampu i jednu iznad ogledala, a sigurno nećete imati ništa protiv još ponekog ambijentalnog rasvjetnog tijela.

Moderna kupaonica s bijelom visećom bazom, bijelim umivaonikom i okruglim ogledalom i rasvjetom postavljenom iznad ogledala.Moderna kupaonica s bijelom visećom bazom, bijelim umivaonikom i okruglim ogledalom i rasvjetom postavljenom iznad ogledala.

"Ogledalo, ogledalce, prijatelju moj"

Zamjenom ogledala vaša će kupaonica sigurno postati atraktivnija jer moderna ogledala dolaze u svim veličinama i oblicima. Kupaonsko ogledalo važan je komad namještaja, a možete ga nabaviti zasebno ili kao kupaonski ormarić s ogledalom. Odlučite li se za zasebno ogledalo, tu su praktični primjerci s već ugrađenom LED rasvjetom i uključivanjem na dodir, poput modela Concepto+ Esther Black 80

Kupaonsko ogledalo s led rasvjetom postavljeno iznad crnog umivaonika sa krom miješalicom i crne kupaonske baze.Kupaonsko ogledalo s led rasvjetom postavljeno iznad crnog umivaonika sa krom miješalicom i crne kupaonske baze.

Osuvremenite prostor za tuširanje

Prostor za tuširanje nije teško osvježiti, a puno će doprinijeti poboljšanju atmosfere u kupaonici. Umjesto tuš kabine možete izabrati tuš stijenu, što će vizualno povećati površinu vaše kupaonice. Možete se odlučiti i za još moćnije rješenje, walk-in verziju tuša. Ovo rješenje podrazumijeva staklenu tuš stijenu i tuš kanalicu na pločicama, iako se možete odlučiti i na ugradnju niske tuš kade. Verzija sa staklenom stijenom te s pločicama na podu naročito je elegantna i prostor kupaonice čini prozračnim, a ambijent minimalističkim. 

Bijela kupaonska kanalica postavljena na sive pločice u imitaciji kamena i oko nje je staklena tuš stijenaBijela kupaonska kanalica postavljena na sive pločice u imitaciji kamena i oko nje je staklena tuš stijena

Vrijeme je za novu kadu

Ništa lijepo ne traje vječno, pa ni vaša kada. Ako osjećate potrebu za promjenom kade - sad je pravo vrijeme! Ako možete potrošiti nešto više novca na jedan predmet u kupaonici, potrošite ga na kadu. Samostojeća kada je idealan "mamac za poglede", ona priziva duh starih vremena, elegantne klasike. Kako znate da ste odabrali pravu? Jednostavno: ako ste se "zaljubili na prvi pogled", onda je to ta kada. Ako drugi, trezveniji pogled na vašu "ljubav" otkrije da je kada preskupa, birajte cjenovno povoljniju verziju, ali u istom stilu.

Bijela stojeća kupaonska kada postavljena u kupaonicu s s bijelim mramornim pločicama i visećom kupaonskom bazom.Bijela stojeća kupaonska kada postavljena u kupaonicu s s bijelim mramornim pločicama i visećom kupaonskom bazom.

Pločicama vizualno povećajte kupaonicu

Pločice koje izaberete mogu radikalno promijeniti atmosferu vaše kupaonice. Poznato je da pločice svijetlih tonova prostor čine vizualno većim; to jest činjenica, ali tamnijim pločicama možete postići onaj "Wow!" faktor. Slično je i s dimenzijama: još donedavno je vrijedilo pravilo da pločice velikih dimenzija (recimo 60x120 cm) ne idu u male kupaonice jer ih vizualno smanjuju. Ali moderne pločice velikih dimenzija imaju retificirane (ravno rezane) rubove, što znači da ih možemo preciznije postavljati jednu uz drugu. Veće pločice znače manje fuga, u ovom slučaju i tanje fuge, tako da je površina  isprekidana s manje (i to tanjih) linija - što je čini optički većom. Dodatni bonus: podne pločice možete postaviti i na zid, a prostor dodatno dobiva na veličini nastavi li se istim pločicama opločavati i zid.

Moderna kupaonica popločena pločicama u imitaciji mramora i drveta te se u njoj nalazi dva umivaonika i dvije crne miješalice.Moderna kupaonica popločena pločicama u imitaciji mramora i drveta te se u njoj nalazi dva umivaonika i dvije crne miješalice.

 

Promijenite miješalicu u kuhinji

Da biste osvježili kuhinju, ponekad nije potrebno puno - dovoljno je staru miješalicu za sudoper zamijeniti novom. A izbor kuhinjskih miješalica je uistinu velik: u ponudi ćete pronaći kromirane, bijele, crne, dizajnerske, miješalice s tuš-crijevom na izvlačenje...Naravno, izgled je prvo što će vas privući miješalici, ali prije nego iz džepa izvučete lisnicu i zaputite se prema blagajni, morate obratiti pozornost na još neke "sitnice". Jedna od njih je vrsta instalacije, ovisi o tome postavlja li se miješalica na zid, na ploču ili na sudoper. Sljedeće o čemu valja razmisliti jest visina miješalice: u ponudi ćete pronaći primjerke koji svojom visinom omogućuju i pranje zahtjevnijih komada posuđa. Treći, i najpraktičniji detalj, jest izvlačni tuš. Naime, neke miješalice imaju i tuš-nastavak: tuš se jednostavno izvlači iz miješalice i olakšava usmjeravanje vodenog mlaza, što čini pranje posuđa bitno ugodnijom radnjom.

Crna slavina za sudoper postavljena na crni sudoper s jednim koritom.Crna slavina za sudoper postavljena na crni sudoper s jednim koritom.

 

Razmislite o većem sudoperu

Novi sudoper može vas osloboditi problema u kuhinji. Sudoperi s dvostrukim koritom su poput statusnog simbola, impresivni su i praktični: naime, ako je u jednom koritu posuđe za pranje, salatu možete oprati u drugom. Ili, ako imate veće komade posuđa, dodatno korito možete koristiti kako biste ga na miru oprali, ne "sudarajući" se s ostalim posuđem u koritu. S druge strane, sudoperi s jednim koritom, naročito ako je ono veće, mogu biti izuzetno praktični: u njima je lakše oprati veće komade posuđa, poput tava i tepsija, koje ne možete strpati u perilicu. Dakle, sve ovisi o vašim potrebama.

Spojite prostor kuhinje i blagovaonice

Ako imate kuhinju otvorenog tipa, povežite je vizualno s blagovaonicom i tako ostvarite komunikaciju između ta dva prostora. To možete postići biranjem podnih pločica istog ili sličnog dizajna, koje će jednako dobro izgledati i u kuhinji i u dnevnom boravku ili blagovaoni. Kad je kuhinja u pitanju, pazite na oznaku protukliznosti - pošto je u kuhinji veća vjerojatnost da će se pod smočiti, birajte pločice otpornije na klizanje, oznake protukliznosti R9 i više. Ako želite istu seriju pločica i u kuhinji i blagovaonici ili dnevnom boravku, ali istovremeno želite barem simbolično razdvojiti te prostore, možete izabrati pločice iste serije, ali različitih dimenzija - kao primjer mogu poslužiti pločice u imitaciji mramora May Murinni Armani Dove u dimenzijama 60x60 i 60x120 cm.

Otvorite vrata terase

Pločicama možete napraviti i efektni prijelaz iz interijera u eksterijer. To ćete učiniti tako da odaberete pločice koje će izgledom prirodno slijediti podnu plohu prostorije iz koje se izlazi na balkon ili terasu, a koje će se dobro uklopiti u vanjski prostor. Tako ćete dobiti kontinuitet, sažimanje vanjskog i unutarnjeg prostora, a balkon ili terasa vizualno će proširiti i dnevnu sobu ili kuhinju, ako se iz tih prostorija izlazi van. Kretanje između unutarnje i vanjskog prostora postaje lakše i prirodnije.

Protuklizne sive pločice postavljene na terasu i blagavaonicu u kojoj se nalazi crni keramički stol.Protuklizne sive pločice postavljene na terasu i blagavaonicu u kojoj se nalazi crni keramički stol.

Novi kuhinjski stol

Izgled blagovaonice ovisi o više faktora, ali najvažniji (i najuočljiviji)  je stol za kojim se za vrijeme objeda okuplja cijela obitelj. Stol nije važan samo kad je obitelj u pitanju, za stolom često ugošćujemo i prijatelje i drage nam ljude. Zašto si onda ne biste priuštili stol za kojim ćete se moći opustiti i uistinu uživati u druženju s ljudima koje volite? Porculanski stol sjajan je izbor ako želite kvalitetan i funkcionalan stol koji će istovremeno u vašem prostoru izgledati poput umjetničkog djela. Jer porculanski je stol nešto neočekivano u blagovaonici, otklon od uobičajenog drvenog ili staklenog stola, decentni detalj koji prostoriju suptilno pretvara u oazu luksuza. 

Okrugla porculanska ploča bijele boje postavljena na crno postolje u dnevnom boravku oko 3 stolice.Okrugla porculanska ploča bijele boje postavljena na crno postolje u dnevnom boravku oko 3 stolice.

 

Uklesano u tuš stijeni

Želite li da vaša kupaonica bude u skladu s posljednjim dizajnerskim trendovima, opremit ćete je tušem koji je od ostatka prostora odijeljen samo staklenom stijenom. Primjer takve moderne stijene je Voxort Blue 120, samostojeća tuš stijena izrađena od prozirnog kaljenog stakla debljine 8 mm i kromiranih profila. Ono što je izdvaja od ostalih proizvoda je efekt ogledala, zahvaljujući kojem osoba koja se tušira vidi sve oko sebe, a ona koja se nalazi izvan kade vidi vlastiti odraz u staklu stijene. Osim toga, ogledalo vizualno proširuje prostor, što ovakve stijene čini idealnim izborom čak i za manje kupaonice.

Obnovite kuhinjske dodatke

Vratimo se na trenutak iz kupaonice u kuhinju. Osim izmjenom kuhinjskih elemenata ili podnih i zidnih pločica, ondje ćete teško postići značajnije promjene. Ali zato postoje male stvari koje čine razliku - konkretno, to su kante za kuhinjski otpad i kuhinjske vješalice. Oba ova artikla možete pronaći u modernim crnim i klasičnim kromiranim inačicama, a model poput Voxort 4000 Gold vješalice možete lijepo kombinirati s Voxort Perla Gold miješalicom za sudoper. 

Zlatna kuhinjska miješalica postavljena na crni granitni sudoper u kuhinji na bijelu kuhinjsku ploču.Zlatna kuhinjska miješalica postavljena na crni granitni sudoper u kuhinji na bijelu kuhinjsku ploču.

Nemojte se smrzavati

Ponekad nas niske temperature iznenade. Ali ne moramo se zbog toga smrzavati, dovoljno je da posegnemo za električnom grijalicom koja će nam toplinu isporučiti istoga trena kad je trebamo. Prednosti električnih grijalica su brojne: brzo zagrijavaju prostor, mobilne su, moguće ih je montirati i na zid, modernog su dizajna, tihe u radu, opremljene su protupožarnom i zaštitom od prskanja vode, prihvatljive su cijene... Jedna od velikih prednosti novijih električnih konvektora jest i njihov dizajn: tako su oblikovani da se savršeno uklapaju u moderne interijere, ne zauzimaju puno mjesta i tihi su pri radu. 

Bijela konvektorska grijalica postavljena na pločice u imitaciji drveta.Bijela konvektorska grijalica postavljena na pločice u imitaciji drveta.

Za topla stopala

Želite li zimi u kupaonici ostati toplih stopala, razmislite o električnom podnom grijanju. Nije ga teško uvesti u kupaonicu - osjetit ćete mali gubitak na visini prostora jer je debljina grijaćih folija manja od 2, a grijaćih prostirki (tj. mreža) manja od 4 milimetra. Hoćete li birati grijaće mreže, kablove ili folije ovisi o tome ispod čega električno podno grijanje namjeravate postaviti: mreže su efikasnije ugradite li ih ispod keramičkih pločica. Isto tako, dobro je znati da je električno podno grijanje vrlo jednostavno za postavljanje: dobar će električar u jednom danu električnim podnim grijanjem pokriti i pedesetak kvadrata.       

Olakšajte si posao reguliranja temperature

Želite li jednostavnije regulirati temperaturu u svom domu - i ako vam mogućnosti sustava to dozvoljavaju - počastite se WiFi termostatom, koji korisniku donosi čitav niz novih, donedavno nezamislivih mogućnosti. Tako u Fero-Termovoj ponudi možete pronaći Terma Home Comfort, regulator grijanja najnovije generacije, čiji je popis mogućnosti duži od popisa za kupnju novopečenog osvajača milijunskog jackpota.Eto, 21. stoljeće je donijelo i neke prednosti;)

Ne morate poslušati svih 20 savjeta da biste svoj dom učinili kvalitetnijim mjestom za život - dovoljno je da vremenom primijenite bar neke od njih. I bez obzira kojim tempom odlučili unaprjeđivati svoj dom, znajte da je Fero-Term na tom putu uvijek s vama - vrata naših prodajnih centara i webshopa širom su vam otvorena!