Prije nego krenete u adaptaciju kupaonice, pročitajte ovaj tekst - pogreške je moguće izbjeći samo ako unaprijed sve dobro isplanirate.

Umivaonik crne boje s crnom miješalicom na kupaonskom pultu.Umivaonik crne boje s crnom miješalicom na kupaonskom pultu.


Tko radi, taj i griješi - stara je poslovica koja se može primijeniti na sve aspekte života. Ali pogreške je moguće izbjeći ako dobro planiramo; stoga prije dolaska majstora stavite na papir sve moguće probleme koji bi se pri adaptaciji mogli pojaviti. Mi smo pobrojali najčešće pogreške koje se pri obnovi jedne tako važne prostorije kao što je kupaonica mogu počiniti - od krivog pozicioniranja miješalica do štednje na stvarima na kojima ne smijete štedjeti.

Miješlica crne boje postavljena iznad oblog crnog umivaonika na bijeloj zelenoj kupaonskoj bazi.Miješlica crne boje postavljena iznad oblog crnog umivaonika na bijeloj zelenoj kupaonskoj bazi.

Pod kupaonice u istoj razini s hodnikom

Nezgode se događaju, naročito u kupaonici. Stoga ih je dobro predvidjeti i problem riješiti prije nego se pojavi. Naime, pod u kupaonici trebao bi biti nešto niži u odnosu na hodnik, kako bi se osiguralo da se u slučaju izlijevanja veće količine vode u kupaonici ta voda ne izlije u ostatak stambenog prostora. Dobar podni odvod i centimetar niži pod u kupaonici mogu vam uštedjeti puno novca u slučaju da vam se pokvari stroj za pranje rublja, a voda iscuri po cijeloj kupaonici. Ako je prije niste imali, uplanirajte tu minimalnu "stepenicu" prije početka adaptacije.

Minimalno uređena kupaonica s ravnim površinama, bijelom stojećom kadom i crnim namještajem.Minimalno uređena kupaonica s ravnim površinama, bijelom stojećom kadom i crnim namještajem.

Ravne površine u nišama

Niša u zidu tuš kabine ili iznad kade je idealna za odlaganje potrepština za kupanje i tuširanje, ali... Ponekad pri konstrukciji takvih niša majstori naprave potpuno ravnu površinu, što će kasnije rezultirati stvaranjem lokvi vode koje se dugo zadržavaju i mogle bi, dugoročno, rezultirati prodiranjem vode kroz materijal i stvaranje gljivica ili plijesni. Da se to ne bi dogodilo, dovoljno je pri zidanju izvesti minimalnu kosinu, zahvaljujući kojoj će voda prirodno iscuriti iz niše.

tuš kanalica i tuš kabina s izlacijom u kupaonici s bijelim namještajemtuš kanalica i tuš kabina s izlacijom u kupaonici s bijelim namještajem

Loše pozicioniranje miješalice za kadu

Jedan od najgorih scenarija u kupaonici: ulazite pod tuš, otvarate vodu, a iz tuš ruže vas zalije hladna voda! Dovoljno je loše kad morate izvesti akrobaciju da biste to izbjegli, a zamislite još kad zbog nedostatka prostora pritom morate iza sebe još i zatvoriti vrata tuš kabine... Da biste to izbjegli, dovoljno je pri adaptaciji odmaknuti tuš miješalicu od tuš ruže, a ne postaviti je direktno ispod. To nije teško učiniti, a moglo bi vam uštedjeti puno neugodnih trenutaka.

Samostojeća krom miješalica postavljena pored stojeće bijele kadeSamostojeća krom miješalica postavljena pored stojeće bijele kade

Loše pozicioniranje miješalice za kadu

Najlakše je miješalicu za kadu postaviti točno na geometrijskoj sredini - najlakše, ali ne i najbolje. Razmislite: koliko ste se puta pri sjedanju u kadu ili pri podizanju iz kade udarili o miješalicu? Da ste i samo jednom, previše je; ružna vas je masnica sigurno još dugo podsjećala na taj udarac. Stoga je najbolje da prije pozicioniranja miješalice razmislite o tome kako ulazite i izlazite iz kade, koji vam je pokret prirodan, i onda na osnovu toga odlučite gdje točno pozicionirati miješalicu.

Kutna bijela kada s crnom miješalicom u kupaonici s pločicama bijele i smeđe bojeKutna bijela kada s crnom miješalicom u kupaonici s pločicama bijele i smeđe boje

Izbacivanje tuš slušalice iz prostora za tuširanje

Da, znamo, minimalistički organiziran prostor za tuširanje kojim dominira impresivna tuš ruža djeluje moćno. Ali, na žalost, i nije najbolje rješenje. Izostavljanje tuš slušalice nije isplativo iz dva razloga. Prvi je logičan: koristite li samo tuš ružu, a ne želite smočiti kosu pri tuširanju, morat ćete pokušati izbjeći mlaz vode - što nije nimalo opuštajuće iskustvo. Drugi je razlog čišćenje. Naime, pranje stijena prostora za tuširanje puno je jednostavnije kad ih možete dohvatiti mlazom vode iz tuš slušalice.

Bijela kada s krom miješalicom za kadu postavljena na bijele pločice sa sivim uzorom.Bijela kada s krom miješalicom za kadu postavljena na bijele pločice sa sivim uzorom.

Manjak držača za ručnike

Iz estetskih razloga, na fotografijama dizajnerski osmišljenih kupaonskih prostora često nedostaju ručnici. Ono što izgleda dobro na fotografiji ne mora biti dobro i u praksi - kad izlazite iz kade ili tuša, želite da vam je čisti ručnik nadohvat ruke. Zato pri osmišljavanju kupaonice nemojte zaboraviti na držače ručnika i vješalice; predvidite gdje ih je najpraktičnije smjestiti i nemojte štedjeti na količini. Jer imajte na umu da se mokri ručnici negdje moraju i sušiti - što nas vodi ka sljedećoj pogrešci u planiranju adaptacije.

Rose gold držač za ručnike postavljen pored bijelog umivaonika s rosegold miješalicom.Rose gold držač za ručnike postavljen pored bijelog umivaonika s rosegold miješalicom.

Manjak snage grijaćih tijela

Kupaonica je prostorija u kojoj smo često "kao od majke rođeni", što znači da je grijanje u toj prostoriji od najveće važnosti. Kupaonski radijatori, popularno zvani i "ljestve", moraju osigurati dovoljnu količinu topline, što znači da je važno znati snagu radijatora. Snaga radijatora izražava se u vatima (W) i istaknuta je na deklaraciji; kod nas su snage prikazane u EN 442 - 75oC/65oC režimu. Uzmimo, za primjer, da imate kupaonicu širine 2,3, dužine 3 i visine 2,5 metara. Formula za izračun snage u vatima potrebne za zagrijavanje prostorije prilično je jednostavna: (širina prostorije x dužina prostorije x visina prostorije) x 70 = snaga u vatima potrebna za zagrijavanje vaše kupaonice. Znači, ako imate kupaonicu tih dimenzija, morat ćete nabaviti radijator snage oko 1,2 kW. (Broj 70 u jednadžbi predstavlja prosječnu toplinsku učinkovitost po kvadratu [W/m3]; ovisno o geografskom položaju i karakteristikama objekta, ta vrijednost obično varira između 60 i 80 [W/m3].)

Crni kupaonski radijator postavljen u modernoj uređenoj kupaonici.Crni kupaonski radijator postavljen u modernoj uređenoj kupaonici.

Loša kupaonska rasvjeta

Prirodno svjetlo najveći je blagoslov svake kupaonice, ali nemojte zanemariti ni umjetno svjetlo, dakle kupaonska rasvjetna tijela. Osnovno pravilo: osim glavnog svjetla (najčešće stropnog), planirajte i dodatna rasvjetna tijela. Pomoću njih možete podići atmosferu prostorije, ali dobra dodatna rasvjeta će vam pomoći i pri brojnim svakodnevnim ritualima održavanja higijene. Stoga je važno dobro pozicionirano svjetlo odgovarajuće jačine kod umivaonskog ogledala. Pri pozicioniranju razmislite o mogućim sjenama koje će to svjetlo bacati: recimo, uparene viseće svjetiljke pored ogledala mogle bi bacati grozne sjene ovisno o visini na koju su postavljene. Što i nije sreća pri sređivanju obrva...

LED rasvjeta? Zašto ne, samo pripazite da je jačina između 2700 i 3500 K kad je u pitanju atmosferska rasvjeta, a između 4000 i 4500 K kad trebate rasvjetu za preciznije poslove (poput navedenog čupanja obrva).

Manjak električnih utičnica

Starije kupaonice često su imale samo jednu električnu utičnicu, stoga bi bilo dobro da pri adaptaciji planirate postavljanje više utičnica. Jer jedna utičnica danas nije dovoljna - možda nakon trčanja, dok skidate odjeću prije tuširanja, poželite staviti na punjenje pametni sat i mobitel, a nakon tuširanja ćete koristiti aparat za depilaciju ili peglu za kosu. U svakom slučaju, nemojte štedjeti na utičnicama.

Dvije kupaonske rasvjete postavljene iznad ogledala i bijelog namještaja s bijelim umivaonicima i crnom miješalicom.Dvije kupaonske rasvjete postavljene iznad ogledala i bijelog namještaja s bijelim umivaonicima i crnom miješalicom.

Nedovoljno mjesta za pohranu stvari

Jedna od najčešćih grešaka je neplaniranje prostora za pohranu. Kupaonski namještaj je vrlo važan jer u kupaonici morate nadohvat ruke imati čiste ručnike, brojne preparate za njegu tijela, šampone, kupke, često i deterdžente za pranje rublja u velikim pakiranjima... I sve je to najbolje sakriti od pogleda. I prašine. Stoga, što više prostora za pohranu stvari, tim će vaša kupaonica biti praktičnija i izgledati urednije. Pritom razmislite o postavljanju visećih ormarića i kupaonskih baza - pomoću njih ćete dobiti slobodnu podnu površinu, zbog čega će vaša kupaonica izgledati prostranije.

Bijeli kupaonski namještaj postavljen pored bijelog ugradbenog umivaonika s crnom miješalicom.Bijeli kupaonski namještaj postavljen pored bijelog ugradbenog umivaonika s crnom miješalicom.

Manjak radnih površina

Dobro razmislite prije odabira umivaonika: običan viseći umivaonik možda će izgledati elegantno, ali gdje ćete staviti sitnice poput držača sapuna, pribora za pranje zuba ili cijelog seta galanterije? Bolji bi izbor bili kupaonski pult ili kupaonska baza jer uz umivaonik osiguravaju i dovoljno ravne radne površine na koju se mogu odložiti stvari. Radna će vam površina sigurno trebati i pri brojnim svakodnevnim "radovima na sebi", stoga se vodite tom mišlju pri odabiru.

Prostran bijeli kupaonski pult s bijelim umivaonikom i krom miješalicom.Prostran bijeli kupaonski pult s bijelim umivaonikom i krom miješalicom.


Štednja na važnim stvarima

Neke ćete predmete, poput miješalice za umivaonik, koristiti više puta dnevno dugi niz godina - i zato nemojte štedjeti na njima. Takve artikle birajte u specijaliziranim prodavaonicama, gdje će vam educirani prodajni savjetnik sugerirati odgovarajući proizvod u skladu s vašim potrebama, a ne u velikim trgovačkim centrima mješovitom robom, gdje vam nitko neće znati pomoći. Skuplji je proizvod najčešće izrađen od kvalitetnijih materijala koji su testirani i jamče dug rok trajanja, dok niska cijena često znači i jednako nisku kvalitetu proizvodnje.

Pločice niske protukliznosti

Još jedna prednost kupnje u specijaliziranim trgovinama: kad vam se svide neke keramičke ili porculanske pločice za kupaonicu, u velikom trgovačkom centru mješovite robe pitat će vas samo koliko vam kvadrata treba. Za razliku od specijalizirane prodavaonice, gdje će vas prodajni savjetnik obavijestiti o prednostima željenih pločica i o njihovim karakteristikama, poput protukliznosti - koja je jako važna, naročito u prostoriji poput kupaonice. Koeficijent protukliznosti pločica označava se slovom R i brojem, a istaknut je na pakiranju; što je broj viši, to je veća protukliznost. Za kupaonicu je preporučljivo nabaviti kupaonice protuklizne oznake R9 i više. Nakon što ste pročitali kako izbjeći greške, trk na webshop ili u najbližu Fero-Term poslovnicu po svoju kuponicu.

Pločice niske protukliznosti koje se postavljaju kod obnove kupaonice. Pločice niske protukliznosti koje se postavljaju kod obnove kupaonice.