Prije nego krenete planirati novu kupaonici ili obnavljati staru, bilo bi dobro da na papir napišete sve moguće scenarije, i dobre i loše, koji se pri ovom procesu mogu dogoditi.

Moderno uređena kupaonica sa bež pločicama i stojećom tuš kadomModerno uređena kupaonica sa bež pločicama i stojećom tuš kadom


Ljepota je u detaljima, stara je poslovica koja se može primijeniti na sve aspekte našeg života. Isto je i pri planiranju nove ili obnovi stare kupaonice - znamo da u glavi imate sliku idealne kupaonice, znamo da ste listali kataloge i surfali internetom u potrazi za savršenim kupaonskim interijerom, ali... Ali imati općenitu sliku što želimo i znati točno u detalje kako to postići dva su različita pojma. Zato vam savjetujemo da obratite pozornost na detalje o kojima će uvelike ovisiti hoće li vaša nova kupaonica biti lijepa samo na prvi pogled ili uistinu i atraktivna i - funkcionalna. Stoga smo pobrojali 10 stvari o kojima uvelike ovisi kakva će vaša nova kupaonica biti nakon što majstori odu.

Kupaonica sa dva okrugla ogledala, dva bijela umivaonika i dvije crne miješalice.Kupaonica sa dva okrugla ogledala, dva bijela umivaonika i dvije crne miješalice.

1.Odaberite dovoljna snažna grijaća tijela

Kupaonica je prostorija u kojoj smo često "kao od majke rođeni", što znači da je grijanje u toj prostoriji od najveće važnosti. Kupaonski radijatori, popularno zvani i "ljestve", moraju osigurati dovoljnu količinu topline, što znači da je važno znati snagu radijatora. Snaga radijatora izražava se u vatima (W) i istaknuta je na deklaraciji; kod nas su snage prikazane u EN 442 - 75°C/65°C režimu. Uzmimo, za primjer, da imate kupaonicu širine 2,3, dužine 3 i visine 2,5 metara. Formula za izračun snage u vatima potrebne za zagrijavanje prostorije prilično je jednostavna: (širina prostorije x dužina prostorije x visina prostorije) x 70 = snaga u vatima potrebna za zagrijavanje vaše kupaonice. Znači, ako imate kupaonicu tih dimenzija, morat ćete nabaviti radijator snage oko 1,2 kW. (Broj 70 u jednadžbi predstavlja prosječnu toplinsku učinkovitost po kvadratu [W/m3]; ovisno o geografskom položaju i karakteristikama objekta, ta vrijednost obično varira između 60 i 80 [W/m3].)

Bijeli elketrični radijator montiran na pločice u imitaciji betonaBijeli elketrični radijator montiran na pločice u imitaciji betona

2.Ne zaboravite spustiti razinu poda kupaonice

Nezgode se događaju, naročito u kupaonici. Stoga ih je dobro predvidjeti i problem riješiti prije nego se pojavi. Naime, pod u kupaonici trebao bi biti nešto niži u odnosu na hodnik, kako bi se osiguralo da se u slučaju izlijevanja veće količine vode u kupaonici ta voda ne izlije u ostatak stambenog prostora. Dobar podni odvod i centimetar niži pod u kupaonici mogu vam uštedjeti puno novca u slučaju da vam se pokvari stroj za pranje rublja, a voda iscuri po cijeloj kupaonici. Ako je prije niste imali, uplanirajte tu minimalnu "stepenicu" prije početka adaptacije. 

Sive kupaonske pločice na kojem se nalazi bijela kada, crni tuš set Sive kupaonske pločice na kojem se nalazi bijela kada, crni tuš set

3.Pravilno pozicionirajte miješalicu za tuš

Jedan od najgorih scenarija u kupaonici: ulazite pod tuš, otvarate vodu, a iz tuš ruže vas zalije hladna voda! Dovoljno je loše kad morate izvesti akrobaciju da biste to izbjegli, a zamislite još kad zbog nedostatka prostora pritom morate iza sebe još i zatvoriti vrata tuš kabine... Da biste to izbjegli, dovoljno je pri adaptaciji odmaknuti tuš miješalicu od tuš ruže, a ne postaviti je direktno ispod. To nije teško učiniti, a moglo bi vam uštedjeti puno neugodnih trenutaka.

Klasičana crna miješalica za tuš postavljena na zid sa sivim uzorcima i stojećom kadomKlasičana crna miješalica za tuš postavljena na zid sa sivim uzorcima i stojećom kadom

4.Spriječite nezgode u kadi

Najlakše je miješalicu za kadu postaviti točno na geometrijskoj sredini - najlakše, ali ne i najbolje. Razmislite: koliko ste se puta pri sjedanju u kadu ili pri podizanju iz kade udarili o miješalicu? Da ste i samo jednom, previše je; ružna vas je masnica sigurno još dugo podsjećala na taj udarac. Stoga je najbolje da prije pozicioniranja miješalice razmislite o tome kako ulazite i izlazite iz kade, koji vam je pokret prirodan, i onda na osnovu toga odlučite gdje točno pozicionirati miješalicu.

Crni tuš za kupaonicu na bijelim keramičkim pločicama sa zlatnim uzorkom.Crni tuš za kupaonicu na bijelim keramičkim pločicama sa zlatnim uzorkom.

5.Tuš ruža ne zamjenjuje tuš slušalicu

Da, znamo, minimalistički organiziran prostor za tuširanje kojim dominira impresivna tuš ruža djeluje moćno. Ali, na žalost, i nije najbolje rješenje. Izostavljanje tuš slušalice nije isplativo iz dva razloga. Prvi je logičan: koristite li samo tuš ružu, a ne želite smočiti kosu pri tuširanju, morat ćete pokušati izbjeći mlaz vode - što nije nimalo opuštajuće iskustvo. Drugi je razlog čišćenje. Naime, pranje stijena prostora za tuširanje puno je jednostavnije kad ih možete dohvatiti mlazom vode iz tuš slušalice.

krom tuš ruža montirana pločice imitacije kamenakrom tuš ruža montirana pločice imitacije kamena

6.Osigurajte dovoljno vješalica i držača ručnika

Iz estetskih razloga, na fotografijama dizajnerski osmišljenih kupaonskih prostora često nedostaju ručnici. Ono što izgleda dobro na fotografiji ne mora biti dobro i u praksi - kad izlazite iz kade ili tuša, želite da vam je čisti ručnik nadohvat ruke. Zato pri osmišljavanju kupaonice nemojte zaboraviti na držače ručnika i vješalice; predvidite gdje ih je najpraktičnije smjestiti i nemojte štedjeti na količini. Jer imajte na umu da se mokri ručnici negdje moraju i sušiti - što nas vodi ka sljedećoj pogrešci u planiranju adaptacije.

Zlatni držač za ručnike, montiran na pločice i nalazi se ispod zlatne police za galanterijuZlatni držač za ručnike, montiran na pločice i nalazi se ispod zlatne police za galanteriju

7.Prikažite se u najboljem svjetlu

Prirodno svjetlo najveći je blagoslov svake kupaonice, ali nemojte zanemariti ni umjetno svjetlo, dakle kupaonska rasvjetna tijela. Osnovno pravilo: osim glavnog svjetla (najčešće stropnog), planirajte i dodatna rasvjetna tijela. Pomoću njih možete podići atmosferu prostorije, ali dobra dodatna rasvjeta će vam pomoći i pri brojnim svakodnevnim ritualima održavanja higijene. Stoga je važno dobro pozicionirano svjetlo odgovarajuće jačine kod umivaonskog ogledala. Pri pozicioniranju razmislite o mogućim sjenama koje će to svjetlo bacati: recimo, uparene viseće svjetiljke pored ogledala mogle bi bacati grozne sjene ovisno o visini na koju su postavljene. Što i nije sreća pri sređivanju obrva...

LED rasvjeta? Zašto ne, samo pripazite da je jačina između 2700 i 3500 K kad je u pitanju atmosferska rasvjeta, a između 4000 i 4500 K kad trebate rasvjetu za preciznije poslove (poput navedenog čupanja obrva).

Kupaonska rasvjeta postavljena iznad kupaonskog ogledala i krom miješaliceKupaonska rasvjeta postavljena iznad kupaonskog ogledala i krom miješalice

8.Ne zaboravite postaviti električne utičnice

Starije kupaonice često su imale samo jednu električnu utičnicu, stoga bi bilo dobro da pri adaptaciji planirate postavljanje više utičnica. Jer jedna utičnica danas nije dovoljna - možda nakon trčanja, dok skidate odjeću prije tuširanja, poželite staviti na punjenje pametni sat i mobitel, a nakon tuširanja ćete koristiti aparat za depilaciju ili peglu za kosu. U svakom slučaju, nemojte štedjeti na utičnicama.


9.Pobrinite se za dovoljno mjesta za pohranu stvari

Jedna od najčešćih grešaka je neplaniranje prostora za pohranu. Kupaonski namještaj je vrlo važan jer u kupaonici morate nadohvat ruke imati čiste ručnike, brojne preparate za njegu tijela, šampone, kupke, često i deterdžente za pranje rublja u velikim pakiranjima... I sve je to najbolje sakriti od pogleda. I prašine. Stoga, što više prostora za pohranu stvari, tim će vaša kupaonica biti praktičnija i izgledati urednije. Pritom razmislite o postavljanju visećih ormarića i kupaonskih baza - pomoću njih ćete dobiti slobodnu podnu površinu, zbog čega će vaša kupaonica izgledati prostranije.

Viseći kupaonski ormarić postavljen na pločice pored kupaonskog ogledala i kupaonske bazeViseći kupaonski ormarić postavljen na pločice pored kupaonskog ogledala i kupaonske baze

10.Birajte pločice visoke protukliznosti

Još jedna prednost kupnje u specijaliziranim trgovinama: kad vam se svide neke keramičke ili porculanske pločice, u velikom trgovačkom centru mješovite robe pitat će vas samo koliko vam kvadrata treba. Za razliku od specijalizirane prodavaonice, gdje će vas prodajni savjetnik obavijestiti o prednostima željenih pločica i o njihovim karakteristikama, poput protukliznosti - koja je jako važna, naročito u prostoriji poput kupaonice. Koeficijent protukliznosti pločica označava se slovom R i brojem, a istaknut je na pakiranju; što je broj viši, to je veća protukliznost. Za kupaonicu je preporučljivo nabaviti kupaonice protuklizne oznake R9 i više.