10 najčešćih previda pri uređenju kupaonice10 najčešćih previda pri uređenju kupaonice


Prije nego krenete planirati novu kupaonici ili obnavljati staru, bilo bi dobro da na papir napišete sve moguće scenarije, i dobre i loše, koji se pri ovom procesu mogu dogoditiLjepota je u detaljima, stara je poslovica koja se može primijeniti na sve aspekte našeg života. Isto je i pri planiranju nove ili obnovi stare kupaonice - znamo da u glavi imate sliku idealne kupaonice, znamo da ste listali kataloge i surfali internetom u potrazi za savršenim kupaonskim interijerom, ali... Ali imati općenitu sliku što želimo i znati točno u detalje kako to postići dva su različita pojma. Zato vam savjetujemo da obratite pozornost na detalje o kojima će uvelike ovisiti hoće li vaša nova kupaonica biti lijepa samo na prvi pogled ili uistinu i atraktivna i - funkcionalna. Stoga smo pobrojali 10 stvari o kojima uvelike ovisi kakva će vaša nova kupaonica biti nakon što majstori odu.

Sive podne kupaonske pločice sa svijetlim zidnim pločicama uz zidnu kupaonsku bazi i tuš kadu.Sive podne kupaonske pločice sa svijetlim zidnim pločicama uz zidnu kupaonsku bazi i tuš kadu.


1
Odaberite dovoljna snažna grijaća tijela

Kupaonica je prostorija u kojoj smo često "kao od majke rođeni", što znači da je grijanje u toj prostoriji od najveće važnosti. Kupaonski radijatori, popularno zvani i "ljestve", moraju osigurati dovoljnu količinu topline, što znači da je važno znati snagu radijatora. Snaga radijatora izražava se u vatima (W) i istaknuta je na deklaraciji; kod nas su snage prikazane u EN 442 - 75°C/65°C režimu. Uzmimo, za primjer, da imate kupaonicu širine 2,3, dužine 3 i visine 2,5 metara. Formula za izračun snage u vatima potrebne za zagrijavanje prostorije prilično je jednostavna: (širina prostorije x dužina prostorije x visina prostorije) x 70 = snaga u vatima potrebna za zagrijavanje vaše kupaonice. Znači, ako imate kupaonicu tih dimenzija, morat ćete nabaviti radijator snage oko 1,2 kW. (Broj 70 u jednadžbi predstavlja prosječnu toplinsku učinkovitost po kvadratu [W/m3]; ovisno o geografskom položaju i karakteristikama objekta, ta vrijednost obično varira između 60 i 80 [W/m3].)

Kupaonske podne pločice u boji drveta s bijelim zidnim pločicama i bijelo sivom kupaonskom bazom za umivaonik.Kupaonske podne pločice u boji drveta s bijelim zidnim pločicama i bijelo sivom kupaonskom bazom za umivaonik.


2
Ne zaboravite spustiti razinu poda kupaonice

Nezgode se događaju, naročito u kupaonici. Stoga ih je dobro predvidjeti i problem riješiti prije nego se pojavi. Naime, pod u kupaonici trebao bi biti nešto niži u odnosu na hodnik, kako bi se osiguralo da se u slučaju izlijevanja veće količine vode u kupaonici ta voda ne izlije u ostatak stambenog prostora. Dobar podni odvod i centimetar niži pod u kupaonici mogu vam uštedjeti puno novca u slučaju da vam se pokvari stroj za pranje rublja, a voda iscuri po cijeloj kupaonici. Ako je prije niste imali, uplanirajte tu minimalnu "stepenicu" prije početka adaptacije. 

Sive kupaonske pločice na kojem se nalazi okruglo kupaonsko zrcalo i crna ruža za tuširanje.Sive kupaonske pločice na kojem se nalazi okruglo kupaonsko zrcalo i crna ruža za tuširanje.


3
Pravilno pozicionirajte miješalicu za tuš

Jedan od najgorih scenarija u kupaonici: ulazite pod tuš, otvarate vodu, a iz tuš ruže vas zalije hladna voda! Dovoljno je loše kad morate izvesti akrobaciju da biste to izbjegli, a zamislite još kad zbog nedostatka prostora pritom morate iza sebe još i zatvoriti vrata tuš kabine... Da biste to izbjegli, dovoljno je pri adaptaciji odmaknuti tuš miješalicu od tuš ruže, a ne postaviti je direktno ispod. To nije teško učiniti, a moglo bi vam uštedjeti puno neugodnih trenutaka.

Sjajna kada za tuširanje u kupaonici s crnim sjajnim pločicama i crnom miješalicom za vodu sa zlatnim ukrasima.Sjajna kada za tuširanje u kupaonici s crnim sjajnim pločicama i crnom miješalicom za vodu sa zlatnim ukrasima.


4
Spriječite nezgode u kadi

Najlakše je miješalicu za kadu postaviti točno na geometrijskoj sredini - najlakše, ali ne i najbolje. Razmislite: koliko ste se puta pri sjedanju u kadu ili pri podizanju iz kade udarili o miješalicu? Da ste i samo jednom, previše je; ružna vas je masnica sigurno još dugo podsjećala na taj udarac. Stoga je najbolje da prije pozicioniranja miješalice razmislite o tome kako ulazite i izlazite iz kade, koji vam je pokret prirodan, i onda na osnovu toga odlučite gdje točno pozicionirati miješalicu.

Brončani tuš za kupaonicu s bijelim keramičkim pločicama i okruglim zrcalom s crnom rubom.Brončani tuš za kupaonicu s bijelim keramičkim pločicama i okruglim zrcalom s crnom rubom.


5
Tuš ruža ne zamjenjuje tuš slušalicu

Da, znamo, minimalistički organiziran prostor za tuširanje kojim dominira impresivna tuš ruža djeluje moćno. Ali, na žalost, i nije najbolje rješenje. Izostavljanje tuš slušalice nije isplativo iz dva razloga. Prvi je logičan: koristite li samo tuš ružu, a ne želite smočiti kosu pri tuširanju, morat ćete pokušati izbjeći mlaz vode - što nije nimalo opuštajuće iskustvo. Drugi je razlog čišćenje. Naime, pranje stijena prostora za tuširanje puno je jednostavnije kad ih možete dohvatiti mlazom vode iz tuš slušalice.

Crni kupaonski zid s dvostrukim crnim umivaonikom i dvostruim kupaonskim ogledalom s crnim rubom.Crni kupaonski zid s dvostrukim crnim umivaonikom i dvostruim kupaonskim ogledalom s crnim rubom.Osigurajte dovoljno vješalica i držača ručnika

Iz estetskih razloga, na fotografijama dizajnerski osmišljenih kupaonskih prostora često nedostaju ručnici. Ono što izgleda dobro na fotografiji ne mora biti dobro i u praksi - kad izlazite iz kade ili tuša, želite da vam je čisti ručnik nadohvat ruke. Zato pri osmišljavanju kupaonice nemojte zaboraviti na držače ručnika i vješalice; predvidite gdje ih je najpraktičnije smjestiti i nemojte štedjeti na količini. Jer imajte na umu da se mokri ručnici negdje moraju i sušiti - što nas vodi ka sljedećoj pogrešci u planiranju adaptacije.

Zeleni i bijeli kupaonski zid s bijelom kupaonskom bazom, okruglim zrcalom i šarenim kupaonskim umivaonikom.Zeleni i bijeli kupaonski zid s bijelom kupaonskom bazom, okruglim zrcalom i šarenim kupaonskim umivaonikom.Prikažite se u najboljem svjetlu

Prirodno svjetlo najveći je blagoslov svake kupaonice, ali nemojte zanemariti ni umjetno svjetlo, dakle kupaonska rasvjetna tijela. Osnovno pravilo: osim glavnog svjetla (najčešće stropnog), planirajte i dodatna rasvjetna tijela. Pomoću njih možete podići atmosferu prostorije, ali dobra dodatna rasvjeta će vam pomoći i pri brojnim svakodnevnim ritualima održavanja higijene. Stoga je važno dobro pozicionirano svjetlo odgovarajuće jačine kod umivaonskog ogledala. Pri pozicioniranju razmislite o mogućim sjenama koje će to svjetlo bacati: recimo, uparene viseće svjetiljke pored ogledala mogle bi bacati grozne sjene ovisno o visini na koju su postavljene. Što i nije sreća pri sređivanju obrva...

LED rasvjeta? Zašto ne, samo pripazite da je jačina između 2700 i 3500 K kad je u pitanju atmosferska rasvjeta, a između 4000 i 4500 K kad trebate rasvjetu za preciznije poslove (poput navedenog čupanja obrva).

8
Ne zaboravite postaviti električne utičnice

Starije kupaonice često su imale samo jednu električnu utičnicu, stoga bi bilo dobro da pri adaptaciji planirate postavljanje više utičnica. Jer jedna utičnica danas nije dovoljna - možda nakon trčanja, dok skidate odjeću prije tuširanja, poželite staviti na punjenje pametni sat i mobitel, a nakon tuširanja ćete koristiti aparat za depilaciju ili peglu za kosu. U svakom slučaju, nemojte štedjeti na utičnicama.

Kupaonica s postavljenim šarenim i sivim kupaonskim pločicama i bijelom kupaonskom kadom za tuširanje.Kupaonica s postavljenim šarenim i sivim kupaonskim pločicama i bijelom kupaonskom kadom za tuširanje.


9
Pobrinite se za dovoljno mjesta za pohranu stvari

Jedna od najčešćih grešaka je neplaniranje prostora za pohranu. Kupaonski namještaj je vrlo važan jer u kupaonici morate nadohvat ruke imati čiste ručnike, brojne preparate za njegu tijela, šampone, kupke, često i deterdžente za pranje rublja u velikim pakiranjima... I sve je to najbolje sakriti od pogleda. I prašine. Stoga, što više prostora za pohranu stvari, tim će vaša kupaonica biti praktičnija i izgledati urednije. Pritom razmislite o postavljanju visećih ormarića i kupaonskih baza - pomoću njih ćete dobiti slobodnu podnu površinu, zbog čega će vaša kupaonica izgledati prostranije.

Moderna kupaonica sa sivim kupaonskim pločicama i četvrtastom bijelom kadom za tuširanje.Moderna kupaonica sa sivim kupaonskim pločicama i četvrtastom bijelom kadom za tuširanje.


10 
Birajte pločice visoke protukliznosti

Još jedna prednost kupnje u specijaliziranim trgovinama: kad vam se svide neke keramičke ili porculanske pločice, u velikom trgovačkom centru mješovite robe pitat će vas samo koliko vam kvadrata treba. Za razliku od specijalizirane prodavaonice, gdje će vas prodajni savjetnik obavijestiti o prednostima željenih pločica i o njihovim karakteristikama, poput protukliznosti - koja je jako važna, naročito u prostoriji poput kupaonice. Koeficijent protukliznosti pločica označava se slovom R i brojem, a istaknut je na pakiranju; što je broj viši, to je veća protukliznost. Za kupaonicu je preporučljivo nabaviti kupaonice protuklizne oznake R9 i više.