Kad pokušavamo "iskopirati" predivne kupaonske interijere koje vidimo na internetu ili na stranicama časopisa, često nam se potkradu manje ili veće pogreške. Evo kako ih izbjeći.

Tamno uređena kupaonica s tamnim mramorm, električnim crnim radijatorom i otvorenim crnim stojećim elementomTamno uređena kupaonica s tamnim mramorm, električnim crnim radijatorom i otvorenim crnim stojećim elementom


Posljednjih se godina kupaonica pretvorila u prostoriju od koje se više ne traži samo funkcionalnost, već i "duh spa prostora", mjesta za opuštanje. Fotografije proizvođača kupaonske opreme, pločica i namještaja ne pomažu, već nam nude interijere od kojih nam rastu zazubice. Stoga često poželimo takav interijer besprijekornog izgleda preslikati u vlastiti dom - evo nekoliko prijedloga kako to uistinu i učiniti!

Kombinacija smeđih i svijetlih pločica na kojima se nalaze tuš vrata, dva crna umivaonikaKombinacija smeđih i svijetlih pločica na kojima se nalaze tuš vrata, dva crna umivaonika

Proširite prostor


Najčešći problem s kupaonicom je njena kvadratura - svima bi nam odgovaralo da je koji kvadrat veća. Kupaonice koje gledamo u reklamama redovito izgledaju svijetlo i prostrano, što ih čini izuzetno privlačnima. Kad taj isti interijer s fotografije pokušate preslikati u vlastiti prostor, često rezultat ne bude jednako senzacionalan - upravo zbog manjka prostora. Možda svoju kupaonicu ne možete fizički proširiti, ali to možete postići barem vizualno, koristeći određene dimenzije pločica. Za početak, obložite zidove i podove kupaonice svijetlim pločicama velikog ili XXL formata - tako ćete dobiti manje fuga i prostor će se automatski činiti većim. Dobro je i koristiti pločice laserski rezanih rubova, koje omogućuju minimalnu debljinu fuge. Dobar primjer je Atlas Concorde Marvel Bianco Dolomite, zidna pločica ekstra velike dimenzije (120x278 cm), imitacije mramora i sjajne završne obrade.

Kupaonska kada u širokoj kupaonici s umivaonikom i ostalom kupaonskim namještajem.Kupaonska kada u širokoj kupaonici s umivaonikom i ostalom kupaonskim namještajem.

Oslobodite površinu poda


Još jedan trik kako vizualno kupaonicu učiniti većom jest osloboditi površinu poda od svega nepotrebnog. A uistinu nema potrebe postavljati većinu kupaonskog namještaja i sanitarija na pod - tu su viseće verzije svega potrebnoga. Izaberite atraktivnu viseću kupaonsku bazu, viseću toaletnu školjku i viseće kupaonske ormare, a kao točka na "i" tu je i viseća kupaonska galanterija. Čist pod, duga ljubav!

Unesite više svjetla


Kao što smo naveli, svijetla i prostrana kupaonica san je svakog od nas, stoga se potrudite u svoju kupaonicu unijeti i što više svjetla. Prirodno je svjetlo najbolji izbor, stoga kad gradite kuću, pobrinite se da vaša kupaonica ima dovoljno prozora koji će omogućiti puno svjetla i svježeg zraka u kupaonici. Ako samo adaptirate već postojeću kupaonicu, normalno je da nećete probijati nove otvore za prozore - ali zato iz kupaonice izbacite sve suvišne pregrade zbog kojih gubite dnevnu svjetlost. Umjesto tuš kabine birajte staklenu tuš stijenu, a kupaonski namještaj razmjestite dalje od prozora, da ne baca sjenu.

Zrcalite prave vrijednosti


Prirodno ćete svjetlo u kupaonici "pojačati" odlučite li se na ugradnju atraktivnog kupaonskog ogledala - ili više njih! Lijepo ogledalo, poput ovalnog modela Concepto+ Ana Black 50, može vizualno snažno utjecati na opći dojam, a svijetle površine koje se zrcale u ogledalu čine atmosferu u kupaonici ugodnijom. Osim klasičnih ogledala, u ponudi ćete pronaći i kupaonske ormariće s ogledalom, ali i ogledala s ugrađenom rasvjetom. Kupaonski ormarić je odličan izbor želite li razne sitnice imati nadohvat ruke, ali svejedno skrivene od pogleda.

Rasvijetlite stvari


Čak i kupaonicu idealno osvijetljenu prirodnom svjetlošću morate opremiti adekvatnom kupaonskom rasvjetom za ranojutarnje i večernje sate. Kad je kupaonica u pitanju, najbolje je izabrati glavno svjetlo i pridodati mu ambijentalna rasvjetna tijela. Tako ćete dobiti puno svjetla kad će vam to biti potrebno, dok ambijentalnu rasvjetu možete koristiti u noćnim satima ili kad se opuštate u ugodnoj kupki. Stoga razmišljajte o barem tri izvora svjetla: stropna lampa je obvezna oprema, baš kao i lampa iznad ogledala, poput modela Concepto+ Linea New 40, led kromirane lampe. Dobro će vam doći i jedno ili više vješto pozicioniranih rasvjetnih tijela manje snage za ambijentalnu rasvjetu.

Svjetlost u kupaonici i crni umivaonik s crnom kupaonskom bazomSvjetlost u kupaonici i crni umivaonik s crnom kupaonskom bazom

Malim stvarima do velikih promjena


Kupaonska galanterija često je nepravedno zapostavljen dio kupaonske opreme, na nju se gleda kao na sitnice kojima će se izgled kupaonice naknadno nadopunjavati. Što ima smisla vratimo li se dvadesetak-trideset godina unatrag; današnja galanterija može imati puno snažniji na ukupni vizualni dojam. Naročito je to točno kad je riječ o serijama kupaonske galanterije, kroz koje se provlači ista dizajnerska crta. Na primjer, želite li urediti kupaonicu u danas izuzetno popularnom industrijskom stilu, ondje će se savršeno uklopiti cijeli niz artikala kupaonske galanterije u tamnijim tonovima. Isto tako, možete se zaigrati i artiklima iz, primjerice, Voxort 7100 Black Rose Gold serije - crna i boja ružičastog zlata dat će vašoj kupaonici dozu posebnosti. U svakom slučaju, pri planiranju svakako mislite i na kupaonsku galanteriju jer će vam pomoći ostvariti željeni dizajn.

Izaberite nišu


Ako planirate novu ili se upuštate u ozbiljniju adaptaciju kupaonice, razmislite o nišama - naročito u prostoru za tuširanje. Ogradite li prostor za tuširanje tuš stijenom, vratima ili tuš stranicom, niša je istovremeno i vizualno atraktivna i izuzetno praktična. Sve što vam pri tuširanju treba imat ćete nadohvat ruke, a sve vam te bočice šampona, kupki, krema i losiona neće smetati pri kretanju. Opločite li je drukčijim pločicama, niša može poslužiti i kao svojevrsni vizualni "highlight" u kupaonici. U slučaju da nišu nije moguće ugraditi, uvijek su vam pri ruci pouzdane košare i police za kupaonicu.

U skladu s prirodom


Vjerujemo da želite da vaša kupaonica bude puna životne energije, stoga pri nabavi pločica, miješalica i namještaja birajte artikle koji dizajnom prate prirodne materijale. Drvo, mramor ili kamen odličan su izbor - pločice koje dizajnom prate ove materijale u kupaonicu će unijeti prijeko potrebnu dozu prirode. Drvo je naročito efikasno pri toj misiji: možete birati podne i zidne pločice u dizajnu drva, te kupaonske baze i ostali namještaj sa sličnim frontama. Ali nemojte pretjerati!

Nemojte prekrižiti klasičnu kadu


Iako je u modernim kupaonicama prostor za tuširanje popularniji od klasične kade, nemojte u startu dići ruke od kade. Moderna kada može postati najatraktivniji element vaše nove kupaonice. Izbor kada danas je veći no ikad i sigurno ćete pronaći kadu koja će se idealno uklopiti u vaš prostor i zadovoljiti sve vaše potrebe. Kade su i dalje vrlo praktične, za neke potrebe i puno praktičnije od prostora za tuširanje - probajte, na primjer, istuširati malo dijete;)

Skrojite vlastitu tuš kadu


Ako želite organizirati prostor za tuširanje ali vam smetaju izbočine na zidu - ne brinite, imamo rješenje i za to! U ponudi ćete pronaći i tuš kade koje je moguće do određenih dimenzija rezati i tako savršeno uklopiti u vaš prostor. Tuš kade od lijevanog mramora Voxortovih serija Stella, Reina, Sienna, Belle i Valencia riješit će vas glavobolja kad su u pitanju manje izbočine, tako da nećete morati "odvaljivati" pola zida i tako dodatno oduljiti (i poskupiti) radove.


Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da u svoju kupaonicu unesete željene promjene. I znajte da će vam Fero-Term na tom putu uvijek pomoći - vrata naših prodajnih centara i webshopa širom su vam otvorena!