Izbor idealnog sudopera ne mora biti težak, samo je prije kupnje važno upoznati se s osnovama. 

Tamni sudoper na vanjskoj terasiTamni sudoper na vanjskoj terasi

 

Ta velika pizza koju ste pripremili gostima bila je pun pogodak. Koji sat kasnije, veselo i sito društvo se razišlo, a vi punite perilicu posuđa čašama, tanjurima i priborom za jelo. Ali ni perilica nije svemoguća - veliku ćete tepsiju iz pećnice ipak morati oprati ručno. Priznajte, u tom ćete trenutku biti sretni jer ste se svojevremeno odlučili za sudoper većih dimenzija.

Ne samo da ćete u većem sudoperu bez problema oprati posuđe koje ne stane u perilicu, nego će zahvaljujući njegovoj veličini i puno manje vode završiti na radnoj ploči ili na podu. Kad je sudoper u pitanju, veličina uistinu jest bitna! Kad u kuhinji ugledate sudoper poput atraktivnog inox modela Concepto Galaxy 76x46, jasno vam je da nije riječ o kuhinji koja služi samo za "šminku". 

 

Crni ovalni sudoper sa crnom slavinomCrni ovalni sudoper sa crnom slavinom

 

Ali nisu samo dimenzije važne kad je u pitanju odabir savršenog sudopera za vašu kuhinju. Kuhinjska radna ploča kojom dominira sudoper s dvostrukim koritom šalje moćnu poruku: "U ovoj se kuhinji ozbiljno kuha". Upravo takav dojam ostavlja model Concepto Bello crna 79, granitni sudoper s dva korita: poput statusnog simbola, ovaj je sudoper impresivan i praktičan. Naime, ako je u jednom koritu posuđe za pranje, salatu možete oprati u drugom. Ili, ako imate veće komade posuđa, dodatno korito možete koristiti kako biste ga na miru oprali, ne "sudarajući" se s ostalim posuđem u koritu.
Dvojba: sudoper s jednim ili dva korita? Sudoper s dva korita puno je praktičniji jer nudi više mogućnosti: u jednom koritu možete posuđe prati, u drugo ga slagati i sve zajedno ispirati ili u njemu ostaviti posuđe da se ocijedi. Također, uvijek ćete moći iskoristiti dodatno korito za ocijediti tjesteninu ili isprati povrće kad je u drugom koritu prljavo posuđe. Kad vam drugo korito nije potrebno, možete ga prekriti nekim dodatkom poput daske za rezanje i tako dobiti dodatnu radnu površinu.

 

Crni granitni sudoper sa dvostrukim koritomCrni granitni sudoper sa dvostrukim koritom

Inox, granitni ili stakleni sudoper?

Poznata spisateljica Agatha Christie svojevremeno je izjavila da su joj najbolje ideje za romane padale na pamet baš dok je prala posuđe. A da bi vam na pamet došle dobre ideje, i sudoper mora izgledati dobro. Za početak, valja se odlučiti od kakvog materijala želite da vaš sudoper bude. Na "meniju" su tri vrste sudopera: inox, granitni i stakleni.

Inox sudoperi tradicionalan su izbor. Izrađeni od nehrđajućeg čelika, sjajno će se uklopiti u svaku kuhinju jer je inox sudoper klasični potez. Osim što su izdržljivi i dugotrajni, ne morate se bojati da će ih pad težeg komada posuđa oštetiti. Također, ne zadaju glavobolju kad je u pitanju čišćenje i održavanje. To posebno vrijedi za Concepto Uran 52x42, inox sudoper s jednim koritom, koji se ugrađuje ispod kuhinjske radne ploče (više o načinima ugradnje sudopera pročitajte dalje u tekstu). Ovaj je inox sudoper jednostavno održavati, a zahvaljujući ugradnji ispod ploče i održavanje ravnih ploha oko sudopera čistim puno je lakše. 

Granitni sudoperi su posebno lijepi, izrađuju se od kvarca i akrilne smole. Neporozni su, izdržljivi i otporni na ogrebotine i mrlje. Važno je znati i da ne zahtijevaju brtvljenje. Izgled im je glavna prednost jer ih je moguće nabaviti u niz različitih boja. Zbog toga ih je lako kombinirati sa svim vrstama kuhinjskih radnih ploča i elemenata. Savršen je primjer Concepto Ferro Mocha 79, granitni sudoper s jednim koritom i ocjeđivačem. Zahvaljujući jednostavnim i čistim linijama jednostavno se uklapa u svaki interijer, dok zbog bež boje može postati magnet za poglede. 

Stakleni sudoperi najčešće su kombinacija ocjeđivača od kaljenog stakla i korita od nehrđajućeg čelika. Zahvaljujući efektnoj kombinaciji tih materijala, posebno su atraktivni. Kaljeno sigurnosno staklo debljine 8 mm može izdržati čak i padove težih komada posuđa te temperaturu do visokih 400°C. Staklena površina sudopera djeluje luksuzno, ali je istovremeno i vrlo praktična jer čišćenje i održavanje čini sasvim jednostavnim. Model poput Concepto Jing Jang 86 staklenog sudopera s ocjeđivačem ukrasit će svaku kuhinju i dati joj elegantnu notu.

 

Kuhinjski sudoper ugrađen ispod pločeKuhinjski sudoper ugrađen ispod ploče

Vrste sudopera prema načinu ugradnje

Sudoper ćete birati i prema načinu ugradnje, ovisno o tome što vam je praktičnije. Način ugradnje određuje koliko će zahtjevno biti postavljanje samog sudopera te kako će kasnije teći proces čišćenja i održavanja. 

Standardna ugradnja predstavlja klasični tip ugradnje. Pri standardnoj se ugradnji sudoper odozgo postavi u izrez u radnoj ploči i pričvrsti spojnicama. Za razliku od standardne, kod površinski poravnate ugradnje granica između sudopera i radne površine gotovo je nevidljiva, zahvaljujući izuzetno tankim rubovima ovih sudopera. Ovakvi su sudoperi vrlo jednostavni za ugradnju. 

Treći način ugradnje je ugradnja ispod ploče. Kao što samo ime govori, sudoper se montira s donje strane radne ploče. Odsutnost povišenih rubova omogućuje jednostavno čišćenje radne ploče direktno u sudoper - znači da nema zapinjanja i zavlačenja mrvica i nečistoće ispod rubova sudopera. 

 

Bež granitni sudoper sa jednim koritom i slavinomBež granitni sudoper sa jednim koritom i slavinom

Čišćenje i održavanje sudopera

Održavanje sudopera nije zahtjevno - ali samo ako to radite svakodnevno, nakon korištenja. Redovito pranje i čišćenje sudopera rezultirat će njegovim dugogodišnjim besprijekornim izgledom. Bez obzira od kakvog je materijala napravljen, sudoper zahtijeva redovitu njegu; činite li to, nećete imati problema.

Inox sudoperi dugi niz godina ostavljaju dojam kao da ste ih jučer ugradili. Tajna je u redovitom pranju i ispiranju, uz poneki trik. Ne brinite, ne morate nabavljati posebna sredstva za održavanje, dovoljna će biti obična soda bikarbona. Ona ima blago abrazivna svojstva, koja neće naškoditi vašem inox sudoperu - ali će učinkovito razgraditi sve nečistoće. Sodu bikarbonu ćete spužvicom nanijeti na površinu sudopera i lagano protrljati da uklonite nečistoću. Zatim ćete sudoper dodatno istrljati spužvicom na koju ste nanijeli malo tekućeg deterdženta za pranje posuđa, pa sve isprati toplom vodom. Ako na sudoperu ima mrlja koje ne odlaze primjenom ove taktike čišćenja, nakon sode bikarbone na ta mjesta nanesite malo kuhinjskog octa i ostavite ga kratko da reagira sa sodom (stvorit će se pjenica), pa istrljate mrlju i isperite. 

Iako se mnogi boje da je održavanje granitnog sudopera teže od održavanja inox sudopera, to je samo mit. Granitni sudoperi su jednostavni za čišćenje i održavanje. Nakon uporabe ih valja oprati jednostavnim sredstvom za čišćenje (koje ste nanijeli na meku krpicu) i isprati toplom vodom. Kad čistite granitni sudoper, nikako nemojte koristiti agresivna sredstva, kreme ili opasne kemikalije - sve bi to moglo nanijeti štetu vašem sudoperu.

Kako biste bili sigurni da se na vašem granitnom sudoperu neće nakupljati kamenac, koristite s vremena na vrijeme obični ocat. Sve što trebate učiniti jest prekriti dno granitnog sudopera mješavinom octa i vode i ostaviti nekoliko minuta da djeluje. Naslage kamenca će se polako razgraditi, a vi ih uklonite spužvom i dobro isperite sudoper. 

 

Crni stakleni sudoper sa crnom slavinomCrni stakleni sudoper sa crnom slavinom

 

Pri čišćenju i održavanju granitnog sudopera mogu vam pomoći i profesionalna sredstva. Voxort ProfiClean pasta za čišćenje granitnih sudopera štiti, polira i čisti površinu vašeg sudopera. Pomoći će vam i u borbi protiv kamenca, mrlja i sedimenta. Uz pomoć ove paste moći ćete čak i sanirati manja oštećenja sudopera. Pri održavanju će vam dobro doći i Voxort ProfiClean sredstvo za impregnaciju granitnih sudopera. Ovo sredstvo daje vašem sudoperu sjaj i produljuje mu vijek trajanja jer sprječava upijanje vode i nakupljanje prljavštine. Osim toga, možete ga koristiti i za obnavljanje površine sudopera te za uklanjanje manjih ogrebotina. 

 

Tamni sudoper ugrađen ispod radne pločeTamni sudoper ugrađen ispod radne ploče

 

Sad kad ste pokrili osnove, kliknite na naš webshop ili ponudu kvalitetnih sudopera provjerite u jednoj od Fero-Term poslovnica. Izbor je velik i pokriva sve u tekstu navedene vrste sudopera, u svim mogućim izvedbama, materijalima i bojama. Na vama je da, naoružani znanjem o sudoperima, odaberete model koji će se savršeno uklopiti u vašu kuhinju!