Baš kao što ljepota dolazi iznutra, tako i toplina može doći odakle joj se najmanje nadate. Recimo, iz slike ili kupaonskog ogledala. Ne vjerujete? Provjerite ponudu modernih infracrvenih grijalica! 


Sezona grijanja donosi posebne izazove u svako kućanstvo. Svi želimo da je prostor u kojem živimo ugodno ugrijan, da je u njemu užitak boraviti. Istovremeno, svi želimo da nam trošak grijanja bude što manji, stoga posežemo za svim mogućim trikovima kako bismo račun za grijanje učinili što podnošljivijim. Kad odlučujemo hoćemo li se grijati na kruta ili tekuća goriva, plin ili struju, moramo se primiti kalkulatora jer izračun više nije jednostavan kao nekad kad se znalo da je najjeftinije grijati se na drva, a najskuplje na struju. Moderne tehnologije i materijali omogućili su nastanak nove generacije grijaćih tijela, efikasnih i štedljivih, koja su natjerala mnoge da promijene mišljenje.     

Moderne infracrvene grijalice svojim će vas karakteristikama sigurno zaintrigirati da ih ozbiljno uzmete u obzir pri planiranju sustava grijanja. Ove ćete grijalice danas sresti u drukčijim, potpuno neočekivanim oblicima: "zamaskirane" kao slike, ogledala ili panele koji se postavljaju na zid ili strop. Osim atraktivnog izgleda, infracrvene grijalice nude i odlična svojstva grijanja, pa će tako bez problema zagrijati svaku prostoriju u koju ih postavite. Ali kladimo se da imate i neka pitanja, stoga krenimo redom...

 

Kako rade moderne infracrvene grijalice?

 

Srce infracrvene grijalice je PTC grijač koji se nalazi iza površinom veće plohe, koja osigurava dovoljno veliku površinu za isijavanje topline. Grijač pretvara gotovo 100 posto električne energije u toplinu, prenoseći je u prostor putem infracrvenih (IC) valova. IC valovi ne griju zrak - što je uobičajeno kod klasičnih grijaćih tijela - nego bića i stvari (pod, zidove, namještaj). Infracrvene grijalice zapravo funkcioniraju poput sunca - kad stojite direktno na suncu, osjećate toplinu. Kad se maknete u sjenu, sunčeve zrake ne dopiru direktno do vas i osjećaj topline je manji.  

Zašto su IC grijalice tako efikasne?

Klasična grijaća tijela koriste princip konvekcije (toplinskog strujanja) da bi zagrijale prostoriju. Hladni se zrak diže s poda i prolazi pored grijaćeg tijela, pritom se zagrijava i postaje manje gustoće (stoga i laganiji) te se zbog toga diže prema stropu. Vremenom, kako se hladi, spušta se prema podu i cijeli se proces ponavlja. Razlike između hladnog zraka na podu i toplog pri stropu prostorije mogu biti i više stupnjeva.

Infracrvene grijalice ne koriste princip konvekcije, već toplinu zrače i tako zagrijavaju predmete koji se zrakama nađu na putu. Pritom se toplinska energija ne gubi na zagrijavanje zraka, već se u potpunosti prenosi na predmete i tijela koja se nalaze u radijusu djelovanja grijalice. Taj princip možemo usporediti s načinom na koji Sunce kao zvijezda zagrijava naš planet - zrake sa Sunce prolaze 150 milijuna kilometara dok ne dođu do Zemlje, ne zagrijavajući putem prostor. 

Upravo su zbog tog "preskakanja posrednika" infracrvene grijalice toliko efikasne - toplina direktno zagrijava vas, pod, strop, zidove - a energija se ne gubi na posredno zagrijavanje zraka. Kod IC grijanja, upravo se zrak zagrijava posredno, emitiranjem topline od zagrijanih tijela i predmeta. 

 

Koliko je topla površina IC grijalice?

 

Optimalna temperatura panela (radne površine) IC grijalice je oko 90oC, što je zapravo niska temperatura kad su u pitanju grijaća tijela. Da, grijalica će biti vruća na dodir, ali nećete se opeći ako je samo dodirnete. Zato se IC grijalice postavljaju na zidove (kao klasične slike i ogledala) kako ne bi smetale ukućanima i bile maksimalno učinkovite. Stoga ćete bez opterećenja moći uživati u grijalici poput modela Terma 540W, koju će gosti doživjeti kao oku ugodno umjetničko djelo.

 

Ova grijalica-slika ima funkciju automatskog isključivanja te funkciju otkrivanja otvorenih prozora (OpenWindow Detection), a podesivi tjedni timer omogućuje programiranje vremena grijanja za svaki dan u tjednu. Tu je i mogućnost priključivanja na Terma Wi-Fi utičnicu s integriranim termostatom (kupuje se odvojeno), zahvaljujući kojem možete svojom IC grijalicom upravljati na daljinu putem Tuya Smart mobilne aplikacije. Ako vam treba snažnija grijalica, tu je model Terma 700W - obje grijalice će se dizajnom savršeno uklopiti u vaš interijer.

 

Jesu li IC grijalice štedljive?

 

Zahvaljujući modernim tehnologijama i kvaliteti materijala upotrebljenih u proizvodnji modernih IC grijalica, relativno niska temperatura površine (gorespomenutih 90oC) zahtijeva znatno manje električne energije od starijih modela. 

Zašto je grijanje IC grijalicom zdravije za ljude s alergijama?

Velika prednost infracrvenih grijalica leži u činjenici da prilikom zagrijavanja ne dolazi do kovitlanja zraka, što automatski znači manje prašine i alergena. Uobičajeno grijanje pretpostavlja cirkulaciju zraka, što rezultira i dizanjem znatnijih količina prašine. A prašina može izazvati ozbiljne probleme osobama koje imaju problema s alergijama. S druge strane, IC zrake zagrijavaju predmete, a ne zrak, stoga je cirkulacija zraka puno manja i ne dolazi do dizanja prašine. Upravo su zbog te svoje kvalitete IC grijalice puno bolji izbor za sve koji se bore s alergijama.

Osim toga, obična grijaća tijela griju zrak a samo posredno zidove, strop i pod, stoga postoji realna opasnost od pojave kondenzacije i neugodnih "crnih točki", najčešće u kutovima prostorije. IC zrake zagrijavaju pod, strop i zidove, stoga nema opasnosti od stvaranja kondenzacije na površinama prostorije.

 

Može li se IC grijalica postaviti u kupaonicu?

Neke IC grijalice su sjajno rješenje za kupaonicu jer isporučuju instant toplinu i zagrijavaju zidove, što znači da nećete imati problema s kondenzacijom. Ako kupaonica prilikom vašeg ulaska i nije ugrijana, uključivanjem IC grijalice odmah ćete osjetiti toplinu iako zrak u kupaonici nije zagrijan. IC grijalice-ogledala odličan su izbor baš za kupaonicu jer ćete njihovom nabavkom riješiti dva problema jednim potezom: dobit ćete atraktivno ogledalo i grijalicu savršeno uklopljenu u prostor. 

Terma Wi-Fi 2000W dobar je primjer infracrvene grijalice koja će se dobro uklopiti u prostor - jer svaka kupaonica treba ogledalo, zar ne? Ova IC grijalica-ogledalo s držačem ručnika donosi ugodnu toplinu i štedi prostor. PTC grijač je samoregulirajući, nakon što se postigne željena temperatura automatski se isključuje, što ga čini energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim. Klasa zaštite ove grijalice je IP54, što znači da je grijalica zaštićena od prašine i vode pod bilo kojim kutom. Pogodna je za grijanje prostorija do 36 m2, a može se kombinirati i za grijanje većih prostorija. Ima ugrađen i ventilator, što znači da po potrebi topli zrak može i upuhivati.

Ručnici koje na ovu IC grijalicu objesite uvijek će biti topli i suhi - ako vam ta opcija nije potrebna, grijače ručnika je moguće ukloniti. Osim ove, tu su i modeli grijalica-ogledala Terma WiFi 450W i Terma WiFi 700W, koje je moguće regulirati na daljinu i tako osigurati da vas kupaonica već dočeka ugodno zagrijana.

 

 VAŽNA NAPOMENA! Nisu sve IC grijalice pogodne za ugradnju u kupaonicu ili u druge prostorije gdje bi mogle doći u kontakt s vodom. Nemojte zaboravite da se radi o ELEKTRIČNIM grijalicama, koje ne smiju pasti u kadu ili sličan rezervoar ispunjen vodom. Grijalice-ogledala zaštićene su od kontakta s vodom (IP54) i pogodne su za korištenje u kupaonici, dok grijalice-slike nije preporučljivo montirati u kupaonicu i slične prostorije. 

Jesu li jednostavno montirati IC grijalice?

Montaža IC grijalice vrlo je jednostavna - grijalica se postavlja na nosače koje je potrebno pričvrstiti o zid. Potrebno je samo voditi računa o minimalnom razmaku lijevo i desno od grijalice te minimalnoj visini montaže od poda. 

Svoju novu IC grijalicu možete naručiti putem webshopa ili u prodajnim salonima Fero-Terma. Bez obzira odaberete li grijalicu u obliku ogledala ili slike (ili obje!), budite sigurni da ćete dobiti toplinu kad je trebate, gdje je trebate!